mięso - 63110 przepisów (strona:375/4208)

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 147

Polega ona na szybkim smażeniu i mieszaniu, jak sama nazwa wskazuje, składników w wysokiej temperaturze. Z tego też powodu można je dowolnie wymieniać - jeśli macie ochotę na inne mięso czy nawet owoce morza - droga wolna. Jeśli nie jecie mięsa można śmiało je pominąć, bądź zastąpić na przykład tofu, zamiast ryżu dodać można makaron, a wybór warzyw zależy wyłącznie od Waszego(...)dania jest szybkie, to wymagać będzie od nas pewnych przygotowań. Pierwszym z nich jest ugotowanie ryżu, a następnie przestudzenie go tak, by był co najwyżej letni. Drugi punkt to mięso, które kroimy w kostkę i marynujemy z użyciem sosu sojowego, odrobiny oleju, soli, pieprzu, imbiru, szczypty curry, papryki i czosnku, według uznania można dodać również chilli. Jeśli używamy świeżych warzyw

Kulinarne zapędy Kokosa
Pasztet z kaczki 159

Moja rodzina bardzo lubi pasztety wszelkiego rodzaju. Nie jestem jednak przekonana co do pasztetów kupnych, z tego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki.  Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku(...)przy okazji wiecie co jecie. Przepis na dwie keksówki. Składniki: - ok. 1,5 mięsa z kaczki ( po ugotowaniu) - wykorzystajcie z każdego miejsca - każde jest dobre -  ok.30 dkg kaczej wątróbki -  tak około 70 g selera ( korzeń) - 3 średnie marchewki -  1 większa cebula -  1 duża pietruszka - 4 duże , kurze jajka - 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki - sól, pieprz, liście

Kuchnia Pełna Emocji
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 158

Cukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki(...)czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek

Kuchnia z widokiem na ogród
Spaghetti Carbonara 146

ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody.  Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na dużą,zimną patelnię, postawić na małym gazie i powoli podgrzewać, aby tłuszcz się wytopił, a mięso ładnie przyrumieniło, czyli po prostu przygotowujemy ładne skwareczki.  Pieprz wrzucić do moździerza i utrzeć, po czym przesiać. Do przygotowania carbonary wykorzystamy przesianą, drobniejszą część pieprzu.  Gdy już nieco(...)Carbonarę natychmiast nakładać na talerze i podawać oprószone przesianym pieprzem i startym parmezanem lub pecorino.  * Włosi używają guanciale, czyli wędzonych i podsuszancyh policzków wieprzowych, jest to tłusty kawałek mięsa, który w Polsce może być zastąpiony podgardlem. Do przygotowania carbonary można użyć innego i bardziej powszechnego włoskiego mięsa - pancetty, która jest odpowiednikiem polskiego boczku, z tą różnicą, że jest

Codzienne Gotowanie
Kuchnia macedońska - dobar apetit! 141

się odwiedzić Węgry, Serbię, Macedonię Północną i Rumunię. Podczas wyjazdu zobaczyliśmy przepiękne miejsca oraz popróbowaliśmy lokalnych kuchni. Kuchnia macedońska i serbska są dosyć podobne, obie obfitują w sałatki i mięsa różnego rodzaju. Nie odmówiliśmy sobie lokalnych smakołyków, stąd dzisiejszy post, aby przybliżyć Wam choć troszkę smaki kuchni macedońskiej. Na śniadanie od razu pomaszerowaliśmy do lokalnych piekarni (пекара). Tam za niewielkie(...)pieniądze można się porządnie najeść. Zdecydowany atut tych miejsc to świeżość bułek i  burków z mięsem czy serem. Każdy nasz zakup był jeszcze cieplutki, dzięki czemu naprawdę nam smakował. Do niemal każdego posiłku warto zaopatrzeć się w sałatkę - najpopularniejsza w Macedonii oraz w Serbii to sałatka szopska (sopski salat). Jest to prosta i smaczna sałatka z pomidorów, ogórków

psgotujemy
WĘDZARNIA PODLASKA CHATA- CZYLI RECENZJA WYROBÓW 144

sklepach, ponieważ po 2 dniach jest zwyczajnie "śliska". Jeśli moja rodzina ma jeść starą kiełbasę, albo ma ona wylądować w koszu na śmieci to wolę sama upiec kawałek dobrego mięsa lub przygotować domową wędlinę w szynkowarze. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na skład wędlin to polecam Wam wędzarnię  Podlaska Chata .  W ostatnim czasie otrzymałam do przetestowania kilka(...)zachodzącym w czasie przechowywania produktu i nie ma negatywnego wpływu na jakość wyrobu. Przechowywać w temp. od 2°C do 6°C. * boczek premium Produkt wieprzowy wędzony tradycyjnie. Składniki: mięso wieprzowe -boczek (125 g wykorzystano do wytworzenia 100 g produktu) ,sól, czosnek suszony, cebula suszona, przyprawy (gorczyca ), zioła , olej słonecznikowy , substancja konserwująca: azotyn sodu. Produkt zawiera elementy niejadalne- przędzę wędliniarską

Zrób to smacznie
Sól selerowa 155

Sól selerowa uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa(...)oraz soli, z łatwością więc przygotujesz ją w domu. Jeśli chcesz możesz do niej dodać także suszoną cebulę i kurkumę. Domowa sól selerowa podkreśli smak sałatek, zup, ryb i mięsa. Sól selerowa 10 łyżek soli, możesz użyć Twojej ulubionej np. morskiej, himalajskiej albo soli wędzonej 2 łyżki zmielonego korzenia selera 3 łyżki liści selera 2 łyżki nasion selera opcjonalnie

Cztery Fajery
Niezbędnik grillomaniaka 153

wymagają kosza z otworami odpowiednio dużymi, aby jedzenie zostało upieczone i zarazem na tyle małymi, aby przez nie nie wypadło. W koszu do grillowania możesz też przygotować małe kawałki mięsa. Próbowałaś kebaba z grilla albo grillowanych krewetek w pikantnej marynacie? Jeśli nie, to koniecznie trzeba nadrobić te zaległości. Kosz do grillowania Deluxe Taca izolacyjna do grilla Taca izolacyjna do grilla(...)podstawa. Soczyste steki i pieczone mięsa wymagają nie tylko odpowiednich przypraw, ale też właściwych metod przygotowania. Jeśli chcesz, aby mięso nie zostało przesuszone użyj tacy izolacyjnej, która oddziela produkty od palącego się grilla. Jeśli natomiast wolisz potrawy z dymnym aromatem, odpowiednia będzie płyta do smażenia lub specjalna forma ceramiczna. Płyty do smażenia. Wykonane z żeliwa płyty do smażenia pozwolą

Cztery Fajery
Szybki schab z warzywami / Quick Pork Vegetable Skillet 130

papryki możecie wykorzystać swoje ulubione jarzyny - dobrze sprawdzi się na przykład brokuł podzielony na różyczki. W tym przepisie wszystkie składniki smażymy na dość dużym ogniu, warzywa powinny zachować jędrność. Mięso z warzywami świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:) Jeśli szukacie przepisów na szybkie obiady , polecam też mój szybki gulasz z polędwiczki wieprzowej : Przepis na schab z warzywami(...)sól, pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry do posypania potrawy Przepis na schab z warzywami z patelni, przygotowanie: Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia. Odłożyć. Machewkę pokroić w słupki, paprykę w paski, cukinię

Lekcje w kuchni
Paszteciki z farszem a la bolognese 240

który sprawdzi się zarówno na przyjęciach lub spotkaniach z przyjaciółmi, jak i na pyszny domowy obiad. Paszteciki z farszem a la bolognese, to nic innego jak drożdżowe paszteciki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem sosu bolońskiego, odrobiny przypraw i cebuli. Całość wychodzi tak pyszna, że to danie już niejednokrotnie gościło w moim domu. Z ciastem na drożdżowe paszteciki naprawdę dobrze się(...)Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Na farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 4 łyżki sosu bolońskiego Polskie Przetwory 0,5 cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach pieprz i sól do smaku nieduża ilość oleju

Słodkie okruszki
Spaghetti z mięsem mielonym i kalarepą 120

lodówki. Nie lubię niczego marnować i staram się wykorzystać wszystko do końca.   Dzięki temu jestem bardziej kreatywna w kuchni.   Dzisiaj mam dla Was przepis na spaghetti z mięsem mielonym i kalarepą. Jest to bardzo fajne połączenie, dużo sosu, mniej mięsa i lekko chrupiąca kalarepa. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na 4 porcje 500 g makaronu  spaghetti(...)mięsa wołowego mielonego połowa pora cebula biała kalarepa 400 g pomidorów w puszce 700 g passaty pomidorowej 2 łyżki cukru 1,5 łyżki bazylii suszonej 3 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kalarepę oraz pora pokrojonego na talarki. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Troszeczkę solimy

noteskulinarnyfiga
Klopsiki w kapuście 1227

Małe pulpeciki wieprzowe duszone w młodej kapuście z marchewką i cebulką, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa bułka (lub 2 skibki czerstwego chleba) + pół szklanki mleka przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda(...)kapusta 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki         *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę lub chleb oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość

Blog z Apetytem
Paella valenciana 176

Pora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę.  Składniki (2 porcje) -1 szkl. krótkoziarnistego ryżu -2 szkl. wody lub bulionu(...)mięsa z kurczaka -150 g mięsa z królika -150 g fasolki szparagowej -150 g serc karczochów -1 duży dojrzały pomidor -2 łyżki oliwy z oliwek -1/2 łyżeczki szafranu -1 łyżeczka słodkiej papryki -szczypta suszonego czosnku -sól -opcjonalnie do podania: świeży rozmaryn Przygotowanie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto

Zielona Kuchnia
Grecka musaka 158

samodzielne złożenie jej w domu jest nieskomplikowane, a efekt końcowy tak samo pyszny, o ile nie lepszy bo domowy, niż oryginał. Składniki (na 3 duże porcje): 500g mielonego mięsa wołowego Puszka krojonych pomidorów 1 duży bakłażan 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki suszonego tymianku Płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Sól i pieprz do smaku(...)mieszając, aż trochę się zarumieni – około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, cynamon, tymianek oraz słodką paprykę i przesmażamy, cały czas mieszając, przez minutę. Do tego dodajemy mięso, rozdrabniamy i smażymy, aż zacznie się lekko przypiekać – około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy do mięsa puszkę pomidorów, opłukujemy puszkę po pomidorach około odrobiną wody – jakieś 1/3 puszki

Smaczna Strona
Żeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami 133

porcje *** *** W miseczce mieszamy składniki marynaty: olej, sos sojowy, miód, ocet winny i przyprawy ( po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki) *** *** Mięso zanurzamy w marynacie i odkładamy na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc *** *** Po tym czasie żeberka smażymy z dwóch stron na dużym ogniu, na mocno rumiany kolor *** *** Mięso(...)kawałki pomidory (u mnie czerwone i żółte) oraz czosnek *** *** Następnie dodajemy posiekane lub suszone zioła, mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Warzywa zdejmujemy z patelni i układamy ponownie mięso. Całość zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy *** *** Na wierzchu wykładamy ponownie warzywa i całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy

Blog z Apetytem