mięso - 63110 przepisów (strona:371/4208)

Gołąbki z kapusty pekińskiej 107

Gołąbki z kapusty pekińskiej to danie obiadowe z mięsem. Robi się je podobnie jak gołąbki z kapustą włoską czy głowiastą, tyle że te są akurat przygotowane z kapustą pekińską. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryżu ani kaszy, bazuje głównie na mięsie mielonym i bułce tartej. Do smaku farsz doprawiony jest czosnkiem, ziołami włoskimi oraz solą i pieprzem. Te gołąbki(...)pekińskiej i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gołąbki Składniki na gołąbki z kapusty pekińskiej. 10 dużych liści kapusty pekińskiej 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 duży ząbek czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 jajko 5 dkg bułki tartej Sos pomidorowy: 150 ml sosu pomidorowego

MeCooks
Bezmięsne burgery na ostro 97

Kuchnia bezmięsna staje się coraz bardziej popularna również w Polsce. To już nie tylko sezonowa moda, ale często przemyślany i odpowiednio uargumentowany wybór: osoby rezygnujące z jedzenia mięsa często podkreślają, że ta decyzja pozytywnie wpłynęła na ich zdrowie ponieważ dzięki temu jedzą zdecydowanie więcej warzyw, same posiłki są także apetycznie podane i pełne wartości odżywczych. Pozostaje jeszcze pytanie, jakie dania(...)bezmięsne możemy przygotować? Odpowiedź może sprawić sporą trudność bowiem wybór potraw przyrządzanych bez udziału mięsa jest niezwykle różnorodny. Kuchnia bez mięsa to ogrom możliwości, tutaj na pewno nie będziemy się nudzić. Pyszne burgery z warzyw to właściwy odpowiednik chętnie zamawianego dania z barów szybkiej obsługi. Z pewnością posmakują nam tak samo jak te z mięsem, a może nawet jeszcze bardziej

ProstePesto.pl
Zraz obranej drogi 110

ludzi uważa schabowego i pierogi za kuchnię polską. trudno powiedzieć, czy jest to danie litewskie, białoruskie, a może poleskie. Co do jednego jesteśmy pewni, nazwa pochodzi od kształtu kawałków mięsa oraz, że było to danie szlacheckie, bo chłopi niezbyt często jadali mięso, zwłaszcza na śniadanie, a że zrazy jadano z rana, to możemy przeczytać w naszej epopei narodowej autorstwa Adama(...)Mickiewicza Pan Tadeusz. Co chcę przez to powiedzieć, to że zrazy nie zawsze były zawijane. Początkowo były to kawałki mięsa układane warstwowo z warzywami i popularnymi w słowiańszczyźnie grzybami i duszone w specjalnym garnku. Podawane zazwyczaj były z innym typowym dla Słowian składnikiem, czyli kaszą. To jedyna rzecz, która była popularna u chłopów. Z uwagi na to, że zebrałem plony

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak po koreańsku 165

mąka ziemniaczana, to bardzo ważny składnik i nie należy go pomijać. To między innymi właśnie dzięki niej uzyskasz chrupiącą panierkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa. Mięso następnie przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 – 30 minut. W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewamy(...)palnika i dodajemy 3 – 4 łyżki miodu. Warto dodać miód o niezbyt intensywnym smaku, np. lipowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Połowę wymieszanej mąki przesypujemy do zamarynowanego w mleku mięsa (mleka nie zlewamy) i bardzo dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy ok. 1 litra oleju. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy dokładnie w mące i smażymy na złoty kolor

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich 92

Sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich podana z sosem musztardowym to propozycja dla wszystkich, którzy tak samo jak ja uwielbiają sałatki z dodatkiem mięsa. Tym razem będzie to kurczak doprawiony ziołami prowansalskimi, usmażony w pergaminie, aby zachował swoją soczystość i cały aromat. Sałatkę podamy wraz z bardzo aromatycznym, wyrazistym sosem musztardowym. Sałatka z kurczakiem – dlaczego jest tak smaczna? Pierś(...)kurczaka to chyba jedno z najpopularniejszych mięs z jakiego korzystam do przygotowywania potraw. Jest to mięso bardzo uniwersalne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlatego moja sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich jest taka smaczna i aromatyczna. Sałatka z kurczakiem łączy w sobie elementy sałatki wiosennej z dodatkiem delikatnego w smaku mięsa z kurczaka. Aromatyczna sałatka z kurczakiem w ziołach prowansalskich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka w sosie własnym z cebulą 184

przygotowanie szynki na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Duszona szynka w cebulowym sosie własnym wychodzi idealnie krucha, delikatna i mięciutka. To dzięki długiemu duszeniu mięsa. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie wlać do sosu odrobinę słodkiej śmietanki. Szynka w sosie świetnie smakuje z wieloma dodatkami, pasują do niej ziemniaki, kasza, ryż lub kluski śląskie, dobrze komponuje(...)Szynka w sosie własnym z cebulą, przygotowanie: Szynkę pokroić w plastry. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić półplasterki cebuli. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny

Lekcje w kuchni
Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem 99

porem. Taki schab smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy  rozbić, oprószyć aromatycznymi przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu warzyw wystarczy tylko zalać całość wodą i poczekać, aż wszystko będzie idealnie miękkie - może to zająć(...)marchewką i porem, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć.  Na patelnię po mięsie wrzucić posiekanego pora  i marchew pokrojoną w grube plastry. Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso. Zalać całość wodą, dodać keczup, sos sojowy

Lekcje w kuchni
Zupa Pomidorowa bez mięsa 108

Zupa Pomidorowa bez mięsa z makaronem Trofie. Makaron Trofie…a o tym innym razem, kiedy zrobię pyszne danie z okolic Ligurii we Włoszech. Wracamy do pomidorówki. Inspiracją i pomysłem na tę zupę była włoska zupa- Zuppa di pomodoro . Zuppa di pomodoro W oryginale ziemniaki i cebula są krojone na małe kawałki. Rzucone na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek(...)końca cebulę i czosnek, (tutaj lekko nagiąłem zalecenia lekarskie, ale po obiedzie było wszystko ok) moje warzywa są gotowane i z makaronem, bo w końcu to Zupa pomidorowa bez mięsa 😉 na dodatek. Zupa świetnie smakuje na ciepło i w temperaturze pokojowej, ale jeśli szukasz zupy pomidorowej bez gotowania i podawanej na zimno zapraszam na Zuppa Fredda di pomodoro con Burrata

RafalCook
Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem 131

porem i koperkiem . Jest bardzo prosty w przygotowaniu, to świetne danie dla całej rodziny. Schab w sosie porowym jest delikatny, idealnie miękki i kruchy. To dzięki długiemu duszeniu mięsa z porem. Do sosu najlepiej użyć słodkiej, tłustej śmietanki 30 %, ale sprawdzi się również słodka śmietanka 12 lub 18 % z kartonika. Jeśli lubicie włoskie smaki, możecie do sosu dodać trochę startego(...)ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do schabu / mięs) kilka łyżek posiekanego koperku Schab w sosie śmietanowym z porem i koperkiem, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron

Lekcje w kuchni
Schab w sosie pomidorowym 91

prosty, duszony schab w sosie pomidorowym . Taki obiad przygotujecie z użyciem minimum prostych składników, na pewno Wam się uda. Długo duszony schab w sosie pomidorowym zawsze udaje się perfekcyjnie - mięso jest bardzo kruche i delikatne. Jeśli macie ochotę, możecie doprawić sos na ostro, a jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie też na końcu dolać do niego trochę słodkiej śmietanki. W sosie(...)koncentratu pomidorowego, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, majeranek, oregano (można użyć ulubionej mieszanki przypraw do mięs), opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub garść listków bazylii Schab w sosie pomidorowym, przygotowanie:  Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron

Lekcje w kuchni
Sałatka z sosem tzatziki 89

jajkami. Tzatziki to pyszny, gęsty sos, którego podstawowymi składnikami są ogórki, czosnek, jogurt grecki i przyprawy. Jest on idealnym dodatkiem do wielu dań, między innymi z grilla, smażonych, pieczonych mięs lub sałatek. Dzisiaj sos ten wykorzystałam do zrobienia pysznej sałatki. Dodatek sosu tzatziki nadaje sałatce świeżości i ciekawego smaku. Taka sałatka z sosem tzatziki sprawdzi się na każdym świątecznym(...)gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki z sosem tzatziki: Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Ogórka szklarniowego umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać

Danka Pichci
Co je się w tłusty czwartek? Okazuje się, że nie tylko pączki! 102

zwyczaj, jak zresztą wiele innych, sięga czasów pogaństwa. Dawniej świętowano z okazji odejścia ciężkiej zimy, która niejednej rodzinie dawała się we znaki. Jedzono tłuste potrawy, których podstawą było mięso i pito dużo wina. W ten sposób świętowano nadejście wiosny. Rzymianie nazywali ten dzień rozpusty tłustym dniem.  Podobnie było w Polsce, bowiem tłusty czwartek oznaczał ostatni tydzień karnawału. Wtedy jedzono(...)słoninę, dużo tłustego mięsa i kapustę, oczywiście z mięsem lub skwarkami.  W Małopolsce czwartek był symbolem śmierci krakowskiego burmistrza, noszącego nazwisko Comber. Uważany był za złego człowieka, który źle traktował handlujące na krakowskim rynku kobiety. Legenda głosi, że burmistrz zmarł w czwartek, więc w każdą rocznicę jego śmierci organizowano tańce i zabawy.  Tłusty czwartek w Polsce był znany

Ugotowane pozamiatane
Karkówka duszona z cebulką 92

Pyszna, mięciutka karkówka z patelni, duszona z cebulką i czosnkiem. Jeden z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie aromatycznej wieprzowiny w mięsnym sosie. Doskonałe, domowe danie, wypełnione delikatnymi kawałkami mięsa z dodatkami, które świetnie z nim współgrają, czyli cebulką i czosnkiem. Nieco stereotypowo, ale zawsze aktualnie, ponieważ wszyscy wiemy, że wieprzowina z cebulą i czosnkiem, to połącznie wręcz idealne. Czasem(...)tego dania dodajemy również pieczarki, jednak tym razem postawiliśmy je pominąć. Czyli skromnie, a jednak w dobrym guście. Szczerze mówiąc, uważamy, że każdy każdy kawałek mięsa duszony w pysznym sosie zawsze będzie pyszny. Jest coś szykownego w sposobie, w jaki naturalne smaki kotletów wieprzowych, są wzmacniane przez bogaty sos. Dlatego bez względu na kalorie, ten prosty przepis na karkówkę

Kuchnia Na Wypasie