mięso - 63110 przepisów (strona:368/4208)

Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 264

kapusty. To są chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko.  Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo(...)były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć. Ze sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty. Ryż ugotować na sypko, powinien być prawie miękki, wystudzić. Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 575

masło,sól, pieprz - do smaku,jajko,bułka tarta,klarowane masło do smażenia lub ewentualnie olej.Pierś rozbijamy tłuczkiem na dość cienki filet. Najlepiej robić to przez woreczek lub umieszczając mięso między dwiema warstwami folii spożywczej. Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach ;)Rozbitą pierś lekko solimy, przyprawiamy pieprzem, nakładamy kawałek zimnego masła i zwijamy roladkę(...)obracamy je delikatnie i dość często.Usmażony kotlet de volaille można podać z ziemniakami w najróżniejszej formie: od gotowanych, przez puree, frytki do kuleczek czy opiekanych :)Jeśli dobrze zwiniecie mięso, to podczas smażenia nie ma prawa nic z niego wypłynąć. Dopiero po przekrojeniu kotleta powinno wylać się pachnące, roztopione masło. I uważajcie na ubrania bo lubi ochlapać bluzki ;)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 158

Chili con carne , czyli po prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze(...)Chili się udało jest przysmażenie cebuli i mięsa na złoty kolor, a następnie powolne gotowanie potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 2 małe papryczki chili 2 słodkie czerwone papryki 2 puszki

Food Square
Łopatka w warzywach 209

Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą. Składniki: -ok.60 dkg łopatki -5 marchewek -1 cebula -3 ząbki czosnku -puszka groszku -sól -pieprz -olej -5 dkg masła -przyprawa warzywna   Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny.    Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)plasterki. Posypujemy je delikatnie przyprawą warzywną. Groszek odsączamy. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę.    Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę  z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli  na niewielkim ogniu. Dokładamy groszek, chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy

Maminek kulinarny
Świeżynka mazurska 208

łopatka zapiekana w cebuli. Składniki: -ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej -4-5 cebul -2 ząbki czosnku -sól, pieprz ziołowy i naturalny -olej -1/2 szklanki wody    Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Pozostawiamy na ok. godzinę.    Cebulę i czosnek kroimy.    Mięso podsmażamy z obu stron na oleju(...)podsmażeniu mięsa na tej samej patelni i pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę i czosnek. Dolewamy wodę i chwilę gotujemy.    Do mięsa ułożonego w naczyniu żaroodpornym przekładamy zawartość patelni, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut.    Gotowe.    Równie dobrze smakuje jako mięso do obiadu jak i jako

Maminek kulinarny
Galareta wieprzowa 184

kawałek selera i pora -2 ząbki czosnku -ziele angielskie -listki laurowe -sól, pieprz -1 kg łopatki wieprzowej -1 lub 2 nóżki wieprzowe Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso.    Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny.    Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki. Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej(...)niewiele z nich da się zagospodarować. Marchewkę kroimy w plasterki. Rosół przecedzamy przez sitko.    Mięso i marchewkę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy rosołem. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia galarety. Smacznego

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem mielonym 237

ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka(...)rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety mielone z kaparami 218

Ostatnio w ogóle nie jem  mięsa, ale dzisiaj przyszedł taki dzień, że miałam wielką pokusę na mielone. No i zrobiłam, wyszły przepyszne z  mięsa indyczego z dodatkami, które miałam w lodówce i które niesamowicie mnie zaskoczyły...takie wyszły pyszne. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka  1 mała cebula  5 dużych ogórków konserwowych(...)sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała)  bułka tarta  oliwa do smażenia  1 dużo jajko od szczęśliwej kurki  Sposób przyrządzenia: Mięso przełożyć do szklanego naczynia. Dodać jajko, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku i dobrze wyciśniętą kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami

pieprzny smaczek
Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną 233

katarem i kaszlem) nie zawiera glutenu, jest idealna wręcz dla alergików i dzieci. Jedzmy więc kaszy jak najwięcej, i jak najczęściej. Można ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo. Czas przygotowania: 30 minut(...)Ilość porcji: 3 Składniki: 4 papryki 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule ¾ szklanki kaszy jaglanej 100g żółtego sera 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść

Kolizje Smaków
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 338

Wołowina. Powinnam częściej ją jeść, prezentować Wam przepisy i kusić, byście odtwarzali je w domowej kuchni. Mięso pełne witamin, minerałów i doskonałe źródło białka powinno dominować w naszej diecie. Inspiracja dla mojej pracy inżynierskiej i badań, które właśnie trwają - na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa :) Każdy z Was powinien znaleźć czas(...)balsamicznym i powoli wtłaczamy oliwę. Sałatka: 1. Sałatę płuczemy, po czym dokładnie osuszamy. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i mieszamy. Na koniec posypujemy sezamem i podajemy. Mięso: 1. Mięso wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim steka - po 2 minuty na każdej ze stron

Sajkofanka smaku
Schab duszony w śmietanie i pieczarkami 276

liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz + do podania: kasza gryczana, ogórek kiszony, natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w ćwierć-krążki.  2. Patelnię rozgrzewamy(...)wrzucamy pieczarki, podlewamy je odrobiną wody i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła, cebulę i smażymy do zeszklenia. Przekładamy na talerzyk.  3. Teraz na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso, około 5 minut z każdej strony. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do garnka, dodajemy pieczarki zalewamy śmietaną i 100 ml wody. Doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, dodajemy ziele angielskie i liść

My Culinary Art
Pieczeń rzymska 241

Przepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa. Składniki: 500g mięsa wieprzowego / wołowego dwie cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone(...)cebule. Na tarce ścieramy suchą kajzerkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

prawdziwe jedzenie
MIELONE A'LA STEKI Z CEBULKĄ 324

tych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :)  Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone.  Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:))  Polecam gorąco! Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka) 1 jajko(...)sól pieprz szczypta cukru przyprawa do mięsa mielonego ząbek czosnku olej do smażenia 3 cebule 2 łyżki wod y Wykonanie: Do zmielonego mięsa  dodać przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo ścisła dodać 2 łyżki wody. Wymieszać ponownie. Dłonie zwilżyć w wodzie i z mięsnej masy

Walijskie Pichcenie
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 197

zrobiłam przegląd ulubionych stron i blogów kulinarnych, gdzie znalazłam TEN przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego  2 łyżki  sosu sojowego(...)Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe składniki, jakimi je doprawiamy, czyli przyprawy, czosnek, ser, sosy, wodę. Ręką gnieciemy mięso i łączymy wszystkie składniki. Następnie "kręcimy" klopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej), tak jak w dzieciństwie bawiliśmy się plasteliną.   Klopsiki partiami wrzucamy

Taste Of My Day
Burgery 100% homemade 224

uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. Kotlety Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki(...)żeby zmieściły się do maszynki do mięsa i mielimy je. Przez maszynkę przepuszczamy również chilli, czosnek, cebulę i bazylię. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawy, a następnie mieszamy mięso. W międzyczasie próbujemy czy stopień doprawienia jest odpowiedni, jeśli tak z mięsa formujemy płaskie kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min z każdej strony

Taste Of My Day