mięso - 63110 przepisów (strona:368/4208)

Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 226

Śniadanie w TVP 2 , gdzie pokazaliśmy nasze domowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny to bardzo prosta rzecz, a na blogu znajdziecie ogrom pomysłów na suszone, parzone, czy też pieczone mięsa i wędliny. Niezbędnym składnikiem są przyprawy, musimy dać wędlinie czas aby przeszła ich smakiem, oraz wybrać sposób przygotowania produktu końcowego. Polecam dzisiejszy przepis na schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Jest(...)czubata łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku 2-4 ząbków czosnku Jak zrobić pyszny schab pieczony? Sposób poniżej. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Do miseczki wkładamy sól, sól peklową, oba rodzaje pieprzu, majeranek oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1700

Wszyscy chyba lubimy drobiowe mięso.  Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek.  Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka(...)wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso (u mnie łopatka) zmielić. Dodać jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić. Na każde udko nakładać farsz, zwinąć formując roladkę. Spiąć wykałaczką

Walijskie Pichcenie
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 181

kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli(...)najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę

Ugotować
szynkowar-mięso z indyka do chleba... 141

Składniki: mięso indycze 1,20 kg, majeranek 1 łyżka, tymianek 2 łyżeczki, sól peklowa 1,5 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1/2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki mięso indycze opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałeczki do mięsa dodać przyprawy, cukier, żelatynę, obie sole, wlać wodę i wyrabiać ręką aż masa będzie(...)kleista szynkowar tuba poj. 1,30 kg. - do szynkowara włożyć woreczek i napełnić mięsem, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin wstawić do garnka na dnie z ręcznikiem lub separatorem, po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć przez 90 minut - woda nie może się gotować szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodą opłukać i schować do lodówki najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Szynka duszona w sosie własnym z warzywami 177

oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso i odstawić do lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc). 2. Mieszankę warzywną ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić(...)koniec gotowania mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba by wylać a tak wykorzystuje się go do duszenia mięsa). 3. Mięso przełożyć na patelnię, obsmażyć, wrzucić do gotującego się bulionu (tego, w którym gotowały się warzywa), dusić

Kto ugości moich gości?
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 148

bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne(...)szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii

Kolorowy Przepisownik
Mięsny hot dog 217

już pewnie zauważyliście najbardziej rozbudowana na moim blogu jest kategoria mięsa  . Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd  mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki(...)słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem

O kuchni z uczuciem
Klopsiki z pieczarkami 199

Mięso mielone najlepiej na doczekaniu zmielić w rzeźnika i samemu doprawić w domu, robiłam je kiedyś z gotowego mięsa klopsikowego, przyprawionego, kupionego na tacce i powiem szczerze, że szału z nim nie było...  co do pieczarek najlepiej sprawdzają się te małe, wtedy bardzo efektownie wyglądają pocięte w plasterki.  Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg pieczarek(...)ziele angielskie liść laurowy 4 łyżki ketchupu pikantnego Sposób Z mięsa mielonego zrobić małe kuleczki i usmażyć je na tłuszczu. Pieczarki pokroić w plastry (gdy za duże to plaster przekroić na pół) i usmażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz ketchup. Wszystko razem zamieszać, zagotować i dodać usmażone kuleczki z mięsa mielonego

Kuchenne aromaty
Kurczak piknikowy w słoikach 168

łyżeczka soli peklowej 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu do każdego słoika po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym 1 1/2 płaskiej łyżeczki suchej żelatyny 1/2 łyżeczka pieprzu 1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości. 2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso.  3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć(...)wędlinę),  mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy. 4. Rondel wykładamy ścierką i gotujemy mięso 50 min, zostawiamy na noc i rano ponownie pasteryzujemy. Po wystudzenia wokół mięsa zastygnie galaretka

Apetyczna babeczka
Grillowana pikantna jagnięcina 169

zaproponować wyprawę w indyjskie klimaty. Tym razem potrawa dla dorosłych - najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką zimnego piwa. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy cytryny Wskazówki: Najważniejszym elementem(...)jest zamarynowanie mięsa w jogurcie (ewentualnie w kefirze), bo zapewnia ono mięsu miękkość i soczystość. Przyprawy można dobrać wg własnego uznania. Podobny sposób marynowania w jogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka. Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny

MamaOskarka
Domowa wędlina z kurczaka w słoiczkach 425

łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suchej żelatyny 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego       PRZYGOTOWANIE: Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a następnie wymieszać z mięsem.  Tak przygotowane mięso(...)garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnego dnia czynność powtarzamy. Wystudzone wstawiamy do lodówki. Z przepisu wyszły 3 nieduże słoiki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burrito 197

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki

Bullio
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 175

Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa(...)smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki) oraz

Bullio
Zrazy wołowe z ogórkiem 160

Uczta dla mięsożerców, czyli  plastry wołowiny nadziewane cebulą i ogórkiem. Efektowne i bardzo smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka  1-2 cebule musztarda chrzanowa  ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy  wykałaczki  1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze(...)tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą i układamy plastry ogórka oraz cebuli, mięso zwiń w rolady i zepnij wykałaczkami. 2. Każdą sakiewkę z mięsem otocz w mące, rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, następnie podlej bulionem i duś na małym ogniu przez 60-70 minut

Apetyczna babeczka
szybkowar-karkówka pikantna do chleba... 192

potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 5 łyżek, woda 1 szklanka nie tłusty kawał karkówki bez kości umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym olejem z przyprawą w płynie natrzeć dobrze mięso, paprykę wędzoną Royal Brand wsypać do miseczki, wsypać przyprawę Harrisa i wszystko wymieszać przyprawami natrzeć mięso, w szybkowarze 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozgrzać z 5 łyżek(...)oleju i zrumienić mięso z każdej strony wlać wodę, zamknąć szybkowar i od zagotowania się zmniejszyć ogień i gotować z 40 minut szybkowar otworzyć najlepiej po godzinie od zakończenia gotowania - w tym czasie mięso będzie jeszcze kruszało i nabierało smaku mięso jest kruche, nie suche i do chleba wyśmienity dodatek................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię