mięso - 63110 przepisów (strona:360/4208)

Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 202

garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy. Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa, na małym ogniu. Przecedzamy przez sito, żeby otrzymać sam bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka(...)biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem oraz białkami i przekładamy do garnka. Taką mieszankę zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy na średnim gazie, mieszając co jakiś czas, dbając o to, by całość nie zaczęła szaleńczo bulgotać. Kiedy na powierzchni utworzy się

Życie zamknięte w smaku
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 268

lubi czasami zjeść hamburgera. Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, zjedzenie jego zdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej części) - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka musztardy - kilka łyżek lodowatej wody - pieprz - sól Przygotowanie burgerów: Mięso mielimy lub siekamy w zależności od wybranego kawałka (mielenie polędwicy lub ligawy to marnowanie mięsa, więc tego szczerze odradzam). Cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą

Życie zamknięte w smaku
Karkówka pieczona po afrykańsku 162

łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę wypłukać i osuszyć i natrzeć oliwą.. Mięso naciąć na kotlety grubości 1-1,5 cm, ale zachowując karkówkę w całości (rozetnijcie mięso na kotlety ale nie rozcinajcie ich do końca, trzeba je naciąć zostawiając „wspólny” dolny kawałek(...)grubości około 1 cm). Marchwie obrać, pokroić w słupki, podobnie jak czosnek. Jabłka pokroić na cząstki i wyjąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w piórka. Mięso posypać solą i pieprzem, także „między” kotletami. Między nacięte kawałki układać marchew, jabłka, czosnek i cebulę. Tak przygotowane mięso posypać papryka. Piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (ewentualnie folią) około

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe z octem balsamicznym i kaparami 265

moich ulubionych.  Polędwiczka wieprzowa ma jednak jedną, bardzo dużą zaletę. Można ja naprawdę szybko przygotować. To jeden z takich przepisów. Dodanie octu balsamicznego i kaparów sprawia że mięso jest wyraziste. Nawet mnie smakowało, więc polecam. inspiracja  tutaj składniki 1 kg  polędwiczek wieprzowych, pokrojone na kawałki gr 4 cm 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli czosnkowej(...)błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić mąkę, sól, pieprz, czosnek w plastikowej torbie. Wstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki polędwiczki wieprzowej i ponownie wstrząsnąć aby mięso obtoczyć w mące i przyprawach. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mąki. Rozgrzać olej w dużej patelni. na średnim ogniu. Smażyć kawałki mięsa na złoto na gorącym oleju, ok 2 do 3 minut

Stare Gary
Hamburgery z grilla 249

Jako wielka fanka domowych hamburgerów nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić ich na grillu. Spróbowałam i wyszły (powiem nieskromnie) przepyszne! Chrupiąca bułka z pysznym mięsem, jest świetną alternatywą dla kiełbasy i szaszłyków na weekendowe grillowanie. Wypróbujcie, a nie pożałujecie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 10 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 6 Składniki: 500g mięsa(...)mielonego 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera Pomidor ½ ogórka Ulubiony sos: ketchup, majonez Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Mięso mielone umieszczamy w misce i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Formujemy z niego 6 hamburgerów. Umieszczamy w wypukłej kratce do grillowa i pieczemy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie kroimy pomidora i ogórek w plasterki

Kolizje Smaków
Zielona fasolka szparagowa z mięsem mielonym i kuskusem w pomidorowej passacie 161

kolejnej dwusetki na koncie :) Tymczasem zapraszam Was na przepis na smak sezonu, czyli fasolkę szparagową w miłym towarzystwie :)  Składniki: 20dag fasolki szparagowej (u mnie zielona) 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego przyprawa do mięsa mielonego 1/3 szklanki kuskus 2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego  ząbek czosnku szczypta cukru duża cebula bazylia, zioła prowansalskie, ostra czerwona papryka sól, pieprz(...)stron. Wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok 8 minut i odcedzamy. Kuskus zalewamy 1/3 szklanki wody i pozostawiamy pod przykryciem. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, wykładamy na niego mięso i doprawiamy je przyprawą do mięsa.W międzyczasie kroimy w piórka cebulę i lekko ją solimy. Cebulę dodajemy do mięsa i i smażymy ok 5 minut. Dodajemy wcześniej przygotowana passatę

ChilliJemy
Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 258

Kurki w najpyszniejszym sosie śmietanowym (który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek(...)następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek i pełnoziarnisty makaron. Jeżeli nie próbowaliście sosu w takim zestawieniu, to gorąco zachęcam do przygotowania- jest idealne! :) * pierś z indyka- 350 g * kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * śmietana

Kraina Miodem Płynąca
"Tort" a'la gołąbki 230

tort".  Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki:   nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko(...)Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wo dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż gotujemy. Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie po dsmażamy. Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gła dką masę.     Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami. W miseczce koncentrat pomi

ChilliJemy
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 145

rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażyć schab po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pietruszkę obrać, przekroić na pół wzdłuż i podsmażyć na tej samej patelni co mięso, dodać tylko pozostałą łyżkę oliwy. Podsmażoną pietruszkę przełożyć do mięsa. Cytrynę przekroić na pół i skropić sokiem mięso z pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec(...)przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką  papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso

Moja Galeria Smaku
Udziec z indyka 184

Długo pieczony udziec z indyka w domowym sosie bbq. Mięso jest miękkie i soczyste. Zdrowe, bo indyk ma mało tłuszczu i jest niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się na ciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam! Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju Mięso(...)umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Sos bbq: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soli W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć obsmażone mięso

Moja Galeria Smaku
Spaghetti 153

Składniki: ½ kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula (drobno posiekana) 1-3 ząbki czosnku (Zależy, jak bardzo lubicie czosnek) 1 puszka pomidorów bez skórki sól, pieprz bazylia, oregano, natka pietruszki przyprawa do mięsa mielonego makaron spaghetti oliwa starty parmezan  Wykonanie: Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć mięso, gdy się ładnie zarumieni wsypać drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty(...)przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie podsmażyć, dodać przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz oraz inne przyprawy (bazylia, oregano, natka pietruszki) . Pomidory zmiksować blenderem i dodać je do mięsa. (Można dodać ½ łyżeczki cukru) Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Podawać z makaronem.  Można posypać  startym parmezanem

The Sweet Damsel
Papryka faszerowana 172

Składniki: 6 papryk 1/2 kg mięsa mielonego 1 woreczek ryżu kawałek żółtego sera ser feta (pół opakowania) koncentrat pomidorowy (2 łyżki) natka pietruszki cebula czosnek przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Przygotowanie: Paprykę umyć, odkroić górną część i wyjąć z niej  całą zawartość. Ugotować woreczek ryżu. Mięso mielone podsmażyć z cebulą, czosnkiem, 2 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz przyprawą(...)mięsa mielonego. Następnie wsypać do miski ugotowany ryż i podsmażone mięso. Dodać posiekany w kostkę ser feta i  natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Nafaszerować paprykę  i na samą górę posypać startym żółtym serem. Nakryć paprykę górną jej częścią i piec w piekarniku ok 25-35 min w temperaturze

The Sweet Damsel
Eskalopki z inyka 180

Eskalopki z indyka Eskalopki z udźca indyka to bardzo pyszne danie, a co najważniejsze, szybko się go robi. Mięso jest niesamowicie delikatne, kruche, a sos który powstaje podczas duszenia jest lekki i idealnie pasuje do kaszy czy też gotowanych ziemniaków. Jedyną trudnością może stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić(...)bulionu  pieprz ulubione przyprawy: curry, tymianek, czosnek Sposób przygotowania Udziec z indyka myjemy, osuszamy. Ściągamy z niego skórę, trybujemy (wycinamy) kość z chrząstką. Kroimy na mniejsze kawałki. Obsypujemy mięso przyprawami i nieco wygniatamy aby wszystkie przyprawy dobrze przyległy do mięsa. Na głęboką patelnię wlewamy olej do smażenia wrzucamy pocięty na plastry czosnek, chwilkę go obsmażamy, a następnie przesmażamy krótko

na moim stole...
Bitki w sosie musztardowym. 192

Aromatyczne, mięciutkie kawałki soczystego mięsa, skąpane w pysznym, aksamitnym sosie musztardowym. Nieskomplikowane, smaczne danie, które pozwoli nam urozmaicić codzienne obiadki ;-) Polecam!!! Składniki na bitki w sosie musztardowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku pieprz olej SOS MUSZTARDOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być(...)kostki) 1-1,5 łyżki musztardy      Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 250 ml wody, wsypujemy majeranek, przykrywamy pokrywką

Rozpustne gotowanie
Bitki w sosie tymiankowym. 193

poczciwy kawał mięsa, skąpany w pysznym, aromatycznym sosie. Mój mąż bardzo lubi to danie, toteż często gości na naszym stole. Ja również je lubię, bo nie dość, że ma wyborny smak, świetnie się prezentuje, to jest naprawdę mało kłopotliwe w przygotowaniu. Zazwyczaj przygotowuję je, gdy mają nas odwiedzić goście, bo wyłączając te pierwsze 10 minut przygotowań, danie samo się robi(...)więc mam czas przygotować całą resztę. Polecam! Składniki na bitki w sosie tymiankowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz olej 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Rozpustne gotowanie