Perliczka na niedzielny albo świąteczny obiad to bardzo dobry pomysł. Ten ptak ma pyszne, delikatne mięso. Ponieważ jest chude to łatwo je przesuszyć, ale dlatego właśnie powinno się piec perliczkę w niezbyt wysokiej temperaturze a poza tym owinąć tuszkę, przynajmniej częściowo, plasterkami wędzonego boczku lub słoniny co zabezpieczy mięso przed wysychaniem a wędzonka dodatkowo wzbogaci smak. Wilgotność mięsu zapewni też(...)soczyste, owocowe nadzienie, które razem z tymiankiem bardzo podnosi smak samego mięsa. Perliczki to nieduże ptaki. Sprzedawane tuszki mają ok. 1200-1400 g co wystarcza jednak na 4 porządne porcje pieczystego . Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście perliczki to koniecznie rozejrzyjcie się za nią w sklepach bo coraz częściej można dostać ją bez żadnych problemów a zdecydowanie jest warta zachodu
Smaczna Pyzauczta dla ducha. A co dla ciała? Dziś proponuję Wam szlachetną odmianę duszonki . Zrobiłam ją z szynki wieprzowej i okazała się naprawdę pyszna. Jeśli mielibyście ochotę na tak zrobione mięso, gorąco polecam. Składniki: • 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki • 2 cebule • ¼ łyżeczki pasty paprykowej pepperoni • sól, pieprz, szczypta chili • olej Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, pokroić(...)większe kawałki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażać mięso porcjami (!) lekko je rumieniąc. Po obsmażeniu przełożyć je do miseczki. 3. Cebule pokroić w talarki, zeszklić na oleju w garnku z grubym dnem. 4. Dodać pepperoni, wymieszać, podsmażyć. 5. Do cebuli dodać mięso, wymieszać. Doprawić. 6. Dusić na małym ogniu do miękkości. 7. Podawać z pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami
W mojej kuchniMusiało to być coś pysznego, bo Dario ma urodziny. Wybrałam królika, którego robiłam już jakiś czas temu i bardzo nam smakował. Od wielu, wielu lat nie kupowałam tego rodzaju mięsa. Dopiero niedawno się odważyłam i okazało się, że była to naprawdę dobra decyzja. A królik duszony jest wyśmienity. Polecam. Składniki: • tusza królika • sos sojowy (1- 2 łyżki) • olej • pieprz , papryka(...)słodka, czosnek granulowany, sól • 4 ząbki czosnku • czerwony Delikat do mięs Knorr’a • 1 mała cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso z królika umyć, pokroić na porcje, przełożyć do miski. 2. Dodać kilka łyżek oleju, posypać przyprawami, dodać sos sojowy i czosnek pokrojony w plasterki. 3. Wymieszać, nasmarować dokładnie mięso przyprawami i odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin
W mojej kuchniDruga połowa października to ostatni moment, aby w kuchni wykorzystać świeżą paprykę. Leczo, potrawki i inne tradycyjne dania tym razem sobie odpuściłam. Zrobiłam dla nas paprykę faszerowaną mięsem – bardzo pożywną i bardzo, bardzo smaczną. Nadzienie jest tradycyjne, ale daje mnóstwo możliwości do wprowadzania modyfikacji. Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku jest soczysta(...)jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Mielone mięso połączyć
W mojej kuchniDzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem. Moim(...)cebule sól pieprz kilka łyżek oliwy Wykonanie: Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką. Cebulę kroimy w półkrążki. Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże, dobrze jest przekroić je na pół. Rozbite kotlety, z obu stron, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Podsmażone kotlety odkładamy
Smak mojego domułyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej niewielka ilość oleju lub miękkiego masła do wysmarowania formy Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Rozbij delikatnie od wewnętrznej strony (większa szansa, że się nie rozleci), nie za cienko. Ser żółty w kawałku pokrój na nierówne plastry. Przyprawy wymieszaj ze sobą. Około(...)Zwiń delikatnie. Naczynie żaroodporne wysmaruj na dnie pół łyżeczki oleju lub miękkiego masła. Ułóż roladki, złączeniem do dołu. Posyp je z góry niewielką ilością mieszanki przypraw. Przykryj naczynie z mięsem folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki i cebulę obierz. Pieczarki umyj z resztek ziemi i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szczypiorek
Anioszek w kuchnizrobiłam to po swojemu - inaczej niż sugerował opis na opakowaniu. Dodam, że produkt nie zawiera żadnych konserwantów, ani glutaminianu sodu. Szynka wyszła bardzo smaczna - soczysta i pokryta pyszną glazurą. Mięso idealnie nadaje się na obiad oraz po schłodzeniu w lodówce - na kanapkę. 1 kg szynki wieprzowej marynata klasyczna Dodatkowo: woda do podlewania mięsa Szynkę (może być inny rodzaj(...)mięsa) umyć, osuszyć i włożyć do worka z marynatą. Całość wstawić do lodówki - na około 24 godziny. (U mnie przeleżała 48 h.) Po tym czasie mięso (z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 2 godzin w 180 stopniach. (W międzyczasie podlewać wodą i uważać, aby sos się nie przypalił.) Mięso prze zamarynowaniem można pokroić w plastry
Di gotujemięso postanowiłam przygotować wg swojego wyczucia i smaku. I nie zawiodłam siebie, było smacznym urozmaiceniem menu obiadowego :) Składniki : około 50 dag polędwicy z dzika około szklanki czerwonego wina cebula mąka ziele angielskie i ziarna jałowca po 5 sztuk sól, pieprz czarny. liść laurowy tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Pokrojone mięso potłuc lekko tłuczkiem Na gorący tłuszcz na patelni położyć(...)mięso obtoczone w mące, obsmażyć z obu stron i dopiero wtedy podlać częścią wina, przykryć pokrywkę Po 10 min. gotowania mięsa w winie dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz jałowca, a jeśli trzeba podlać mięso resztą wina i smażyć pod przykryciem nadal Po około 30 min smażenia polędwiczek dopiero posypałam solą i zmielonym pieprzem
Proste Potrawywarto by częściej gościło na naszych stołach. Dla mnie kojarzy się z babcią i jej pysznymi obiadami – to właśnie dzięki niej odkryłam królika i jest teraz moim ulubionym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa z królika (udka, łopatka, albo cały podzielony) 1 cebula 200 ml bulionu warzywnego kilka gałązek świeżego majeranku 1 cytryna sól, pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)gałązka rozmarynu olej do podsmażenia 250 ml śmietany 30% 3 łyżki masła 1 łyżka mąki opcjonalnie odrobina cukru Wykonanie: Mięso z królika umyć i osuszyć. Natrzeć mieszaniną soli, pieprzu, gałki. Ułożyć w dużym naczyniu, obłożyć plasterkami cytryny i ziołami. Marynować pod przykryciem całą noc. Na dużej patelni rozgrzać olej do podsmażenia królika. Gdy olej będzie gorący dodać na patelnię masło
Pociąg Do KuchniPyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja(...)mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek
Kuchnia z widokiem na ogródUdka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)sicie przelać zimną wodą. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. W wolne przestrzenie między mięsem wcisnąć głęboko różyczki brokuła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewać zapiekankę pozostałym rosołem. Po upieczeniu, zanim podamy
https:KKuchniaMniamTakie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego(...)boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego - ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego - 1 jajko - 3-4 plasterki boczku parzonego - 1 łyżeczka masła klarowanego - sól, pieprz Dodatkowo - kilka łyżek mleka Wykonanie Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce masła. Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce
Kuchnia z widokiem na ogródprzekąską. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!! Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy(...)niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego. Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki
Passion of Cookingochoty, żeby coś zrobić. Totalne lenistwo mnie opanowało. Też macie takie dni? Jednak rodzinka głodna i obiad musi być. I wiecie, że zrobiłam bardzo szybką, smaczną pieczeń z mięsa mielonego i kapusty pekińskiej. Do tego ziemniaki , ogórek konserwowy i cóż można więcej sobie życzyć. Jeśli macie ochotę na takie mięso to zapraszam po przepis Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo(...)wołowego 1 cebula 1 mała główka kapusty pekińskiej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz natka pietruszki Do miski włożyć mięso, poszatkowaną drobno kapustę pekińską oraz pozostałe składniki. Wszystko wyrobić na gładką masę. Do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową wyłożyć masę mięsną, ubijając ją w formie. Piec w 180 stopniach C do momentu
O kuchni z uczuciemUdka i podudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY(...)ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie
https:KKuchniaMniam