mięso - 63110 przepisów (strona:349/4208)

Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 225

Witajcie: ) Moja rodzina uwielbia mięso, wiec co rusz muszę wymyślać coś nowego :) dzisiaj proponuję golonki z indyka w sosie pomidorowym, pyszne aromatyczne.Można je podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Zapraszam :)  Składniki : 4 golonki z indyka sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii domowa vegeta do oprószenia mięsa 2 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego najlepiej swojskiego(...)łyżki masła   1 szklanka słodkiej śmietanki 12 %  1 szklanka przegotowanej wody  Wykonanie :  Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem, nacieramy bazylią, domową vegetą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy mięso i obsmażamy na rumiano, następnie zalewamy sosem pomidorowym wymiesznym z wodą  i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na końcu

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety Mielone z Indyka 234

Kotlety mielone z indyka są o wiele delikatniejsze od tych klasycznych i z pewnością zasmakują amatorom białego mięsa. Kotleciki z indyka to świetny pomysł na codzien ny , smakowity obiad i ...... alternatywa dla klasycz nych mielonych. Kotlety Mielone z Indyka - Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku(...)bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone z Indyka - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), majonez oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie

Słodka Strona
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 217

niezwykłego smaku dodawała im czubrica (czyli nasz cząber) i mielony kminek - który ma tak niesamowity aromat zupełnie niepodobny do tego, który znam ze zwykłego kminku. :) Kjufte, czyli kotleciki z mięsa mielonego na sposób bułgarski: 500 g mielonego mięsa cielęco-wieprzowego (z braku użyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki(...)suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki

Cooking Monster
Pyszne mięsne paszteciki z francuskim akcentem 174

mnie już na samą myśl o nich ślinka cieknie! :D Paszteciki z indykiem i morelami w cieście francuskim Potrzebujesz: 450g mielonego mięsa z indyka 1 gałązka świeżego rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 10 szt. suszonych moreli 3 łyżeczki bułki tartej 2,5 łyżeczki musztardy 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)łyżeczka miodu 1 roztrzepane jajko sezam do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Morele pokrój w drobną kosteczkę. 2. Owoce wymieszaj z mięsem, ziołami, przyprawami i musztardą oraz bułką tartą. 3. Ciasto francuskie posmaruj miodem z jednej strony, na którą będziesz układać mięso. 4. Mięso podziel na 2 połówki i z każdej z nich uformuj wałek długości DŁUŻSZEGO boku ciasta

Kuchnia w Słońcu Skąpana
GULASZ Z MIĘSA WOŁOWEGO I BAKŁAŻANA 203

DZIŚ ZUPEŁNIE INNE OBLICZE GULASZU ;) O TAK Z MIĘSEM I BAKŁAŻANEM :) A CZEMU NIE?   SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną

Gotowanie Patki
szybkowar-cielęcina w przyprawach strogonow z grzybami... 286

Składniki: mięso cielęce z łopatki 1,5 kg, przyprawa Strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 1 szklanka, grzyby suszone 1 garść, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać(...)włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę, dodać całą marynatę z przyprawą, włożyć połówki cebul obranych, posypać kucharkiem zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą

W Mojej Kuchni Lubię
Tortille meksykańskie po naszemu 191

przekąskę. Oczywiście sos można zrobić samemu, ale przyznam, że żeby zaoszczędzić na czasie najczęściej używamy gotowego ze słoiczka, wtedy danie robi się ekspresowo. Składniki na 8 tortilli: 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowe) 1 woreczek kaszy gryczanej 1 duża cebula 1 średnia papryka czerwona 250 - 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 550 g sosu meksykańskiego sól, pieprz, ostra(...)papryka mielona, przyprawa do mięsa mielonego 8 placków tortilli   Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Cebulę pokroić w dość dużą kostkę i dodać do podsmażonego mięsa, smażyć aż się zeszkli. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucić pieczarki, posolić i przykryć patelnię, aby puściły

Simply Food
Kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem wg Aleex 315

chciałam przypomnieć pieśń Jana Kochanowskiego “Wy, którzy pospolitą rzeczą władacie…” Warto nad nimi się zastanowić. Po tych rozważaniach poszłam do kuchni, aby przygotować obiad. Swoją złość wyładowałam podczas rozbijania mięsa. Zrobiłam dzisiaj coś nowego: kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Wyszły naprawdę bardzo smaczne i mają jeszcze jedną zaletę – przed panierowaniem można je zamrozić, a potem wykorzystać wtedy(...)bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 kotlety (patrz: Porady Aleex). Kotlety rozbić, przykrywając każdą porcję mięsa folią. 3. Płaty mięsa oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. 4. Pieczarki obrać, umyć, posiekać na kawałeczki (można to zrobić w blenderze). 5. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę pokrojoną

W mojej kuchni
Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą 298

znak ze jesień rozgościła się na dobre. Korzystamy więc z tego co dała matka natura i gotujemy pyszny gulasz, uwielbiam takie jednogarnkowe rozgrzewające dania z bogactwem warzyw no i mięsa, bo jakoś nie umiem z niego zrezygnować. Niech nie ogranicza Was wyobraźnia, bo do takiego garnka można wrzucić niemal wszystko.  Gulasz ugotowałam w garnku Fissler  który obecnie testuję(...)służył długie lata. Duży plus za nienagrzewające się uchwyty, co w tanich garnkach jest dosyć częste. Dlatego można go przenosić z kuchenki nawet bez ściereczki. Serio! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego 4 szalotki 3-4 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki ½ papryczki chili 1 szklanka fasoli Jaś 40 dag dyni 1 marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego 3 -4 szklanki bulionu

Wanilia i Kardamon
Zupa gulaszowa. 215

pyszną rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, jest wyśmienita! zapraszam po pomysł... Składniki; 40 dag wołowiny puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 pietruszka puszka czerwonej fasoli oliwa mąka do oprószenia mięsa 1 cebula sól, pieprz, papryka w proszku, oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 3 ziemniaki   Przygotowanie; Mięso kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką(...)smażymy kilka minut na oliwie ciągle mieszając. Dorzucamy posiekaną cebulę, dusimy aż się zeszkli. Zalewamy wodą , tak aby mięso było pokryte wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dolewamy pomidory z puszki i nadal gotujemy. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Uzupełniamy woda. doprawiamy do smaku i nadal gotujemy. Kiedy warzywa

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 348

wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to smacznego! Składniki: 1 kg sałatkowych ziemniaków ½ kg mięsa z kurczaka 20 dag kiełbasy szynkowej 2 duże garście świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 25 dag  sera fety 3 jajka(...)ziołowa do smaku Świeży rozmaryn do posypania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości-mają pozostać jędrne. Odcedzamy zostawiamy do wystygnięcia. Mięso, myjemy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na patelni, gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę i szpinak, przesmażamy około

Wanilia i Kardamon
Pieczeń z kolorowymi warzywami 200

Prosta w przygotowaniu, kolorowa pieczeń z dużą ilością zdrowych warzyw. Zapach roznosi się po całym domu. Niezwykłego aromatu mięsu nadała pietruszka i lubczyk. Foremka: 26x12 cm 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 5 różyczek brokułu 5 różyczek kalafiora 15 mini marchewek 2 jajka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązka lubczyku 4 pieczarki Sól Pieprz Suszona(...)dekoracji) Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł oraz kalafior

VioletoweKucharzenie
Gulasz z indyka i cukinii 270

Przyprawy bardzo fajnie nadały mu aromatu i zaostrzyły jego smak. Taki gulasz nie dość, że jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania, to jeszcze i zdrowy, gdyż zawiera lekkostrawne mięso indyka i dużo warzyw. Gulasz z cukinii świetnie smakuje z kaszą jęczmienną typu pęczak, ale również z ryżem lub innym rodzajem kaszy. Jeśli taki gulasz będą jadły małe dzieci, to oczywiście(...)bardzo mocno pikantny. Bardzo pikantnego nie polecam robić, gdyż przejmie ona wszystkie smaki i nie będzie wyczuwalny smak warzyw i indyka. Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 800 g mięsa gulaszowego z indyka (kupiłam TUTAJ ) lub mięso z udźca 1 średnia cukinia 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duży pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku

Kuchcik gotuje
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną 399

niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso. Dzieciom też smakowały pampuszki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 25 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli(...)około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto na pampuchy wyrasta można przygotować farsz. W maszynce do mielenia mięsa zmielić gotowaną wołowinę. Pieczarki bardzo drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza i dusić na patelni, aż woda z nich odparuje. Dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć i wrzucić na patelnię

https:KKuchniaMniam
100% domowy fit burger 224

ostatnim czasie burgery stały się naprawdę modne! I nie mówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede(...)samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień