mięso - 63110 przepisów (strona:354/4208)

ISPANAKLI KIYMALI BÖREK, czyli börek z mięsem i szpinakiem 215

Börek z mięsem i szpinakiem — najbardziej popularny börek w Turcji. Smacznego! Składniki 5 razy yufka (cienki placek) Składniki (farsz) 300 g mielonego mięsa wołowego 500 g szpinaku 1 duża cebula sól czarny pieprz 3 łyżki oleju Składniki (sos I) 1 jajko + 1 białko 5 łyżek mleka 10 łyżek oleju Składniki (sos II) 1 żółtko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)oleju   Przygotowanie Farsz: Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i zrumienić. Jeśli szpinak jest zamrożony, rozmrozić go na patelni i odcedzić dokładnie z wody . Jeśli szpinak jest świeży, umyć dokładnie, pokroić i odcedzić. Dodać do mięsa. Smażyć przez chwilę wszystkie składniki i przyprawić. Posmarować blachę olejem. Rozłożyć jedną

Tureckie Przepisy
NOHUT YEMEĞİ, czyli cieciorka z mięsem 157

Cieciorka z mięsem to typowa zimowa potrawa turecka. Pyszna i bardzo zdrowa, również odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 400 g mięsa wołowego 400 g cieciorki w zalewie 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 5 łyżek oliwy 2 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na oliwie. Umyć(...)mięso i pokroić w większą kostkę. Dodać do garnka. Przykryć i dusić, aż sok z mięsa odparuje. Dodać koncentrat i pomidory pokrojone w kostkę. Zamieszać. Dodać cieciorkę. Wlać wodę. Gotować do miękkości. Artykuł NOHUT YEMEĞİ, czyli cieciorka z mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem 225

İmam bayıldı” dosłownie znaczy „Imam zemdlał”. Z wrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wrzącej wody sól pieprz Składniki (sos) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody sól Składniki (pozostałe) 2 bakłażany Przygotowanie Bakłażany obrać(...)piec w temperaturze 180 °C, około 1½ godziny, aż bakłażany zmiękną. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Składniki sosu wymieszać. Upieczone bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu

Tureckie Przepisy
Czeski knedlik z gulaszem 491

mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju Knedliki (4 szt): 900g mąki tortowej Młynomag 400ml ciepłego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 2 jajka Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso i mocno zrumienić. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż się zrumieni. Dodać

Smakołyki Asi
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 218

każdym razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć(...)osuszyć a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.  Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić z każdej strony ale należy uważać aby cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczeń wieprzowa z sosem pieczarkowym 238

Danie dobrze komponuje się z frytkami i miksem sałat z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 700-800 g mięsa wieprzowego pieczeniowego 80-100 g margaryny 3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek 200 g pieczarek 1-2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić(...)niezbyt grube plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę, na gorącą kłaść mięso i smażyć chwilę z obu stron, po czym dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Mięso smażyć pod pokrywką, od czasu do czasu dolewając wody i obracając je. Pod koniec smażenia

Passions hobbies life
PIELMIENIE 276

PIELMIENI Pielmieni, pielmienie to takie uszka, pierożki z mięsem - bardzo popularne na Ukrainie, w Rosji. Zapraszam do ich zrobienia są naprawdę bardzo smaczne. Składniki: ciasto na pielmieni (takie same jak na pierogi) : 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody  1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby(...)jajka. Wydaje mi się,  ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula  2 ząbki czosnek sol pieprz 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto (takie same jak na pierogi) na pielmieni zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Jajka po szkocku 215

własną inwencją twórczą! Jajka po szkocku podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sosem jogurtowo-koperkowym. Zobacz również inne przepisy na ----> jajka Jajka po szkocku - przepis: Składniki: 400 g mięsa mielonego (ja użyła mielonego z indyka) 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego(...)granulowanego czosnku 1 łyżeczka musztardy np. miodowej 3 łyżki bułki tartej 1 całe małe jajko ("M") oliwa do posmarowania Jajka po szkocku - jak zrobić? 4 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminem, tymiankiem, oregano i czosnkiem. Wyrobić dłonią, by wszystkie przyprawy równomiernie wniknęły w mięso. Dodać 1 niewielkie jajko i bułkę tartą. Wyrobić do połączenia składników

Moje Qulinaria
Zapiekanka z kurczakiem i ryżem 882

żółtego sera 4 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w drobną kostkę lub paseczki. W miseczce wymieszać mięso wraz z przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i podsmażyć na nim 1 cebulę drobno posiekaną po czym dodać mięso. Wszystko dokładnie obsmażyć, aż mięso będzie lekko(...)rumiane. Ryż ugotować i wymieszać z mięsem. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać resztę masła, podsmażyć jedną posiekaną cebulę i  pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko ułożyć na warstwie mięsa, a następnie paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę odsączoną na sicie. Śmietanę wymieszać z pomidorami , ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę

O kuchni z uczuciem
Pulpety wieprzowo - drobiowe 222

Połączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.      Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę(...)dokładnie wyrabiamy. Do pokrojonego fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek, wlewamy roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego

Maminek kulinarny
Peklowanie mięsa do wędzenia 336

Już nie długo święta więc przydałała by się dobra wędlina, a najlepsza jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa do wędzenia Składniki: - mięso - 2 l wody - 3 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 6 ząbków czosnku - 0,5 łyżeczki soli - 4 łyżki soli(...)peklowania Przygotowanie: Wodę gotujemy i studzimy. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy i mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Co kilka godzin przewracamy.  Po 3-4 dniach wyjmujemy i płuczemy. Z tak przygotowanym mięsem przystępujemy do dalszej obróbki.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Serbska zupa ziemniaczana 235

prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego 3 listki liścia laurowego 4 duże cebule 500 g mięsa mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę(...)się nie rozwalać. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i po chwili mięso mielone. Rozdrabniamy mięso. Całość smażymy, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę. Na około 5 minut przed końcem gotowania, czyli jak warzywa będą już prawie miękkie

KasiaiKrzysiu.pl
Kurczak z masłem orzechowym i batatami 233

ochotę na coś ciepłego, co nas rozgrzeje po mroźnym spacerze. Pewnie wielu z Was lubi masło orzechowe. Niezastąpione do owsianki, naleśników czy deserów. Ale czy próbowaliście łączyć je z mięsem? Jeśli nie, to spróbujcie, bo na prawdę warto. Możecie początkowo zmniejszyć jego ilość, jeśli nie jesteście przekonani do smaku. Jednak połączenie masła orzechowego, słodkich batatów i mięsa z kurczaka jest(...)etapie zdjąć skórkę, jeśli ktoś za nią nie przepada, jednak ja swoją zdjęłam dopiero na talerzu, dzięki czemu kurczak nie wysechł. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć mięso z obu stron. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać. Wyjąć mięso z rondla i wrzucić cebulę. Smażyć, aż się zezłoci. Następnie dodać imbir i czosnek, smażyć około 2 minut. Bataty obrać

My simple kitchen
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 232

ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone masło, do posmarowania formy bułka tarta, do posypania formy Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut. Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą(...)mięsem). Gotuj na małym ogniu 1 godz.  10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę. Pomidory odsącz z oleju, pokrój na kawałki (0,5 mm), posiekaj natkę pietruszki, tymianek, oregano, odstaw. Mięso, warzywa, wątróbkę i grzyby wyjmij z wywaru, wystudź. W wywarze namocz bułkę. Mięso, warzywa, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub przy pomocy

SzczyptaSmaQ
Pieczeń wołowa nadziewana owocami z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów 140

żeby produkty nie były bardzo drogie. Korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych, rodzimych kasz i produktów dobrej jakości bo wtedy mniej się ich traci podczas obróbki. Jeśli chodzi o mięso to lepiej kupić kawałek dobrej jakości, chudego i nieco droższego mięsa niż więcej byle jakiego i tłustego. Kawałek dobrej wołowiny po upieczeniu można wykorzystać na więcej niż jeden obiad albo(...)plasterki i zjeść jako wędlinę na inny posiłek. Do dzisiejszego dania użyłam ligawy wołowej, wołowiny sprzedawanej przez firmę Sokołów S.A. pod nazwą Uczta Qulinarna . To specjalna linia produktów, świeże mięso bardzo wysokiej jakości. Wołowina jest pozyskiwana ze zwierząt ras mięsnych hodowanych w Polsce i tutaj przetwarzana. Żeby wołowina była odpowiednio krucha i smaczniejsza poddaj się mięso procesowi dojrzewania w specjalnych

Smaczna Pyza