mięso - 63110 przepisów (strona:357/4208)

Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem 177

takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na straganie w Turcji, liście laurowe, gwiazdki anyżu i połączyłem wszystko z mlekiem - mięso powędrowało do takiej zalewy (macerowanie). Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem Aby mięso przeszło skomponowaną przez nas wariacją smaków wystarczy już kilka godzin trzymania mięsa(...)lodówce (w ten sposób można przechowywać kurczaka śmiało i tydzień). Ponadto mięso pod wpływem działania mleka staje się o wiele bardziej kruche po usmażeniu/upieczeniu. Mięso, mające pokojową temperaturę, wrzuciłem tym razem na patelnię do grillowania. Do tego ugotowane i podsmażone na oliwie młode ziemniaki (po ich zrumienieniu dorzuciłem odrobinę masła i pęczek szczypiorku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz

Right Behind The Kitchen
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 233

drugie piwo . Ale czyż życie musi być tak okrutne i czy musimy być skazani tylko na zimne przekąski do piwa? Otóż nie. Nic tak nie poprawia humoru jak kawałek mięsa na piwnym ssaniu. Kababowi i chamburgerowi skrytożercy wiedzą o co chodzi. To jest ten stan, w którym ostatnią myślą o jedzeniu jest lekka sałatka czy wspomniane kruche zakąski. Mózg wewnątrz(...)czaszki krzyczy "nakarm mnie, łobuzie!", dodając "PS, preferuję mięso". Będąc w domu można przygotować się na to druzgoczące ssanie i przygotować sobie soczyste kawałki kurczaka w pikantnej panierce z sosem czosnkowo - szczypiorkowym . Ha! Można tym nawet nakarmić kilka osób z piwnej kompanii. Lokalni są fajni Bardzo chwalę sobie lokalnych, małych producentów, wytwórców. Ich przedsiębiorczość owocuje tym, że często gęsto sprzedają

Right Behind The Kitchen
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 191

Spinacz Cafe Rekomendacja tego miejsca przez znajomego dotyczyła kanapek dlatego też i dwie takie pozycje trafiły na nasz stół. Pierwsze zdjęcia w poście przedstawia  Głodołamacza nr 1 - mięso wieprzowe pieczone z konfiturą z cebuli i roszponką. Generalnie dobra ta pozycja - mięso smaczne, soczyste aczkolwiek źle pokrojone... Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże(...)wypadnięciem całego wnętrza na blat stołu. Taka rada - pokroić w drugą stronę mięso i będzie git. Bułka fajna - lekka, delikatna i odrobinę chrupiąca z zewnątrz. Ogólnie dla mnie roszponka nie ma żadnego smaku - zamieniłbym na coś bardziej kontrastującego do słodkiej cebuli.  Druga pozycja skonsumowana to Koko Dżambo - kurczak, suszone pomidory i rukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością

Right Behind The Kitchen
Żeberka w kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami 237

kawie i coli na kaszy gryczanej z prawdziwkami Żeberka podzielić na mniejsza kawałki i marynować w mocnej czarnej kawie z colą (1-1 proporcje) z gałązką rozmarynu. Tak przygotowane mięso trzymamy w lodówce przez noc. Mięso o pokojowej temperaturze obsmażamy na oleju i zalewamy płynem, w której się marynowało, solimy. Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości(...)Można użyć do tego szybkowaru jak ja to uczyniłem - wystarczy wtedy 15-20 minut. Gdy mięso jest gotowe do sosu dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej aby delikatnie zagęścić sos. Po zagotowaniu ponownie sosu przecedzamy go drobne sito i dodajemy na sam koniec odrobinę białego octu winnego jeśli sos wydaje nam się za słodki.  Żeberka można podać z kaszą gryczaną ugotowaną

Right Behind The Kitchen
Kura duszona w śmietance 223

Dostałam sprawionego kurczaka z tzw. "podwórkowego chowu". Wspaniałe mięso, w konsystencji i smaku nieco inne od kurczaków szeroko dostępnych w sklepach. Jest ono nieco ciemniejsze, chudsze i bardziej zwarte. W sposób opisany poniżej kurę przygotowywała zawsze moja Mama. Z jednego kurczaka otrzymamy pełen dwudniowy obiad - zupę oraz pyszne mięso na drugie danie. Przygotowana w ten sposób tuszka jest krucha, soczysta(...)tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki

kawawszklance
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 169

oregano to propozycja na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy jako przekąska na imprezę. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych klopsików. Inspirowane są greckimi keftedes – małymi kotlecikami z mięsa wołowego, które mogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności mięsu, dzięki czemu kuleczki mają(...)wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz Puree ziemniaczane (gdy klopsiki podajemy

Poezja smaku
Przysmak Imama, czyli zapiekanka mięsno - warzywna 225

Jeśli macie troszkę więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie takiej pysznej zapiekanki z duża ilością warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące.   Składniki:   1/2 bakłażana,  1/2 cukinii,  duża cebula,  papryka,  3 duże(...)pomidory,  500g mięsa mielonego wołowego,  ząbek czosnku,  4 łyżki przecieru pomidorowego,  sól, pieprz,  oliwa z oliwek,  100 g sera w plastrach.  Wykonanie Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso

Z miłości do słodkości
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 201

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą(...)startej cebuli i ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.  Marchew i ogórki kroimy w słupki a pozostałą cebulę w piórka. Połówki ziemniaków smarujemy roztrzepanym jajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą

Maminek kulinarny
Nadziewane kluski śląskie 210

Tradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej. Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych(...)jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki- 700 g * mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków * ugotowane mięso- 200 g * bulion- 3-4 łyżki * sól, pieprz- do smaku * cebula- 2 duże szt. * olej ryżowy- 4 łyżki Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę

Kraina Miodem Płynąca
Goleń wołowaz czerwonym winem w garnku rzymskim 237

zawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń wołowa  okazała się bardzo smaczna, a tuk z kości,  który rozpuszcza się w sosie, nadaje mu wyjątkowy smak. Proste i dobre danie - polecam! składniki(...)łyżeczka kminu rzymskiego 2 liści szałwii 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu wołowego łyżka masła śmietana  tłuszcz do smażenia  przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie, posypać kminem.   Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka cebulę, na niej

Stare Gary
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 373

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości(...)wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. 2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek

Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane z mąką gryczaną i wieprzowina duszona w maślanym sosie z odrobiną grzybów 161

placki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć(...)zrolować i obwiązać sznureczkiem. W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę i włożyć mięso obsypane grubo pieprzem ziołowym staropolskim. Obsmażyć ze wszystkich stron podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Jeleń w czerwonym winie z grzybami 159

mięsa z jelenia (gulaszowe) sól -1 łyżeczka pieprz -1/4 łyżeczki 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka papryki suszonej pół łyżeczki kolendry 1 szkl wina czerwonego wytrawnego 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów kilka suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku Mięso umyć dobrze pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta, osączyć na durszlaku. Przyprawy utłuc(...)moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami, dodać posiekany czosnek i zalać winem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania. Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby uprzednio ugotowane , doprawić grzybami sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie , podlewać wodą . Duszenie trwa

Gotowanie jest łatwe
Szynka w ziołach i warzywach z sosem ziemniakami i buraczkami zasmażanymi 133

łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili w płatkach sól pieprz czarny pieprz ziołowy oliwa 1/4 szkl wina czerwonego 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mąki Mięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli. Odstawić na ok 10 - 15 godzin w lodówce. W głębokim rondlu przysmażyć mięso(...)stron, podlać winem i 1 szklanką wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Dusić pod przykryciem ok półtorej godziny, obracając od czasu do czasu i podlewając niewielkimi ilościami wody. Na koniec mięso wyjąć a sos z jarzynami zmiksować przy pomocy blendera, można zagęścić odrobiną mąki (nie jest to konieczne). Podawać plastry mięsa polane sosem z ziemniakami i buraczkami

Gotowanie jest łatwe