mięso - 63110 przepisów (strona:362/4208)

Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 189

bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne(...)szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii

Kolorowy Przepisownik
Mięsny hot dog 263

już pewnie zauważyliście najbardziej rozbudowana na moim blogu jest kategoria mięsa  . Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd  mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki(...)słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem

O kuchni z uczuciem
Klopsiki z pieczarkami 242

Mięso mielone najlepiej na doczekaniu zmielić w rzeźnika i samemu doprawić w domu, robiłam je kiedyś z gotowego mięsa klopsikowego, przyprawionego, kupionego na tacce i powiem szczerze, że szału z nim nie było...  co do pieczarek najlepiej sprawdzają się te małe, wtedy bardzo efektownie wyglądają pocięte w plasterki.  Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg pieczarek(...)ziele angielskie liść laurowy 4 łyżki ketchupu pikantnego Sposób Z mięsa mielonego zrobić małe kuleczki i usmażyć je na tłuszczu. Pieczarki pokroić w plastry (gdy za duże to plaster przekroić na pół) i usmażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz ketchup. Wszystko razem zamieszać, zagotować i dodać usmażone kuleczki z mięsa mielonego

Kuchenne aromaty
Kurczak piknikowy w słoikach 219

łyżeczka soli peklowej 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu do każdego słoika po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym 1 1/2 płaskiej łyżeczki suchej żelatyny 1/2 łyżeczka pieprzu 1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości. 2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso.  3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć(...)wędlinę),  mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy. 4. Rondel wykładamy ścierką i gotujemy mięso 50 min, zostawiamy na noc i rano ponownie pasteryzujemy. Po wystudzenia wokół mięsa zastygnie galaretka

Apetyczna babeczka
Grillowana pikantna jagnięcina 223

zaproponować wyprawę w indyjskie klimaty. Tym razem potrawa dla dorosłych - najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką zimnego piwa. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy cytryny Wskazówki: Najważniejszym elementem(...)jest zamarynowanie mięsa w jogurcie (ewentualnie w kefirze), bo zapewnia ono mięsu miękkość i soczystość. Przyprawy można dobrać wg własnego uznania. Podobny sposób marynowania w jogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka. Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny

MamaOskarka
Domowa wędlina z kurczaka w słoiczkach 479

łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suchej żelatyny 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego       PRZYGOTOWANIE: Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a następnie wymieszać z mięsem.  Tak przygotowane mięso(...)garnka wyłożonego ściereczką. Nalewamy do niego wody do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy i zagotowujemy wodę i pasteryzujemy pierwszy raz ok. 50 minut na małym ogniu. Zostawiamy słoiki z mięsem w garnku do ostygnięcia na całą noc najlepiej. Następnego dnia czynność powtarzamy. Wystudzone wstawiamy do lodówki. Z przepisu wyszły 3 nieduże słoiki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burrito 263

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki

Bullio
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 238

Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa(...)smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki) oraz

Bullio
Zrazy wołowe z ogórkiem 207

Uczta dla mięsożerców, czyli  plastry wołowiny nadziewane cebulą i ogórkiem. Efektowne i bardzo smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka  1-2 cebule musztarda chrzanowa  ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy  wykałaczki  1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze(...)tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą i układamy plastry ogórka oraz cebuli, mięso zwiń w rolady i zepnij wykałaczkami. 2. Każdą sakiewkę z mięsem otocz w mące, rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, następnie podlej bulionem i duś na małym ogniu przez 60-70 minut

Apetyczna babeczka
szybkowar-karkówka pikantna do chleba... 240

potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 5 łyżek, woda 1 szklanka nie tłusty kawał karkówki bez kości umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym olejem z przyprawą w płynie natrzeć dobrze mięso, paprykę wędzoną Royal Brand wsypać do miseczki, wsypać przyprawę Harrisa i wszystko wymieszać przyprawami natrzeć mięso, w szybkowarze 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozgrzać z 5 łyżek(...)oleju i zrumienić mięso z każdej strony wlać wodę, zamknąć szybkowar i od zagotowania się zmniejszyć ogień i gotować z 40 minut szybkowar otworzyć najlepiej po godzinie od zakończenia gotowania - w tym czasie mięso będzie jeszcze kruszało i nabierało smaku mięso jest kruche, nie suche i do chleba wyśmienity dodatek................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Potrawka drobiowo- warzywna ze smażoną na cebulce paloną kaszą gryczaną 196

wiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat orzechów;) Do kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;)  P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos- Pol  ;)  Polecam(...)bardzo;)  Składniki: papryka żółtka papryka czerwona  papryka zielona 4  duże cebule  3 łyżki oliwy z oliwek 400 g pieczarek  800 g mięsa drobiowego    puszka pomidorów w sosie własnym (400 g) 2 litry wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku  pieprz do smaku  Kasza:  250 g kaszy gryczanej

Krakowskie smaki Ani
Pulpety w sosie koperkowym 192

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana(...)gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną. Bułkę zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie. Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki

Mama Gotuje
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 225

bulionie z dodatkiem cydru. Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy zjeść na zimno jako dodatek do kanapek. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 1 łyżka masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione(...)puszki, odcedzonej i przepłukanej CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlewamy cydr, wodę, ocet jabłkowy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, jabłko przekrojone na pół, liście laurowe, tymianek, pieprz, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia

My Culinary Art
Placek nie do końca po węgiersku. 245

lubczyku. Czosnek ścieramy na tarce na drobnym sicie. Wszystko dokładnie mieszam.   Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu około 3-4 minuty z każdej strony.  Gulasz: Mięso kroimy na kostkę o dość pokaźnych rozmiarach [ w zależności o preferencji]. Wrzucamy do rondelka z wcześniej nagrzanym olejem. Smażymy kilka minut z każdej strony. Siekamy cebulę oraz czosnek i dodajemy(...)mięsa. Smażymy jeszcze kilka chwil. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina słodkiej papryki.  W tym czasie obieramy pieczarki ze skórki i dokładnie płuczemy. Siekamy w paski. Dodajemy do podsmażonego mięsa i przykrywamy pokrywką. Myjemy i kroimy paprykę w kostkę. Dodajemy do lekko podduszonego mięsa. Wrzucamy ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Drobiowe pałki w miodowej marynacie podane na sosie żurawinowym 228

Jeżeli lubicie dodatek owoców do obiadu czy też mięsa to ten przepis jest dla Was. Delikatny kwaskowy smak pomarańczy idealnie komponuje się ze słodkością miodu dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne, niezwykle aromatyczne i fajnie chrupiące. Danie jest bardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych. Serdecznie polecam ;)  Składniki: 8 pałek kurczaka 3 łyżki miodu  pieprz do oprószenia(...)łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy  Wykonanie:  Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę.  Sos:   150 g żurawiny  50 g wiśni

Krakowskie smaki Ani