łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli użyłaś/łeś cukru trzcinowego trzeba mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotowanie Mięso wkładam na kilka godzin do zamrażarki. Teraz przed nami najbardziej uciążliwy etap - zamrożone mięso trzeba pokroić na jak najcieńsze plasterki o wymiarach mniej więcej 3 na 4 cm. Pokrojoną wołowinę(...)zalewam marynatą, tak aby całe mięso było zakryte i odstawiam na godzinę (lub dłużej) do lodówki. Na takiej grubości plasterki staram się pokroić wołowinę Pędy bambusa odsączam z zalewy. Cebulę kroję w cienkie piórka, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w paski, a imbir obieram ze skórki i bardzo drobno siekam. Jeśli dodaję suszone grzyby mun, to najpierw zalewam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŁopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki. Możecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie. Polecam! 1,2-1,5 kg łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku Marynata: 3 łyżki oleju 1,5-2 łyżeczki(...)majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz Przygotować marynatę. Olej dokładnie wymieszać z przyprawami. Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić
Di gotujePierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Koniecznie omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku :) CIASTO: 4 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska(...)pieprz ziołowy 1 łyżka masła ok 300 g wędzonego boczku Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak by zakryła całe mięso, ok 2,5l. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy woda się zagotuje dobrze posolić. Po 20 min wsypać kaszę jęczmienną i gotować kolejne 20 min, aż kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa
https:KKuchniaMniamMoje ulubione pierogi z mięsem, zrobione z mięsa z rosołu, które w naszym domu często zostaje. Do farszu dodajemy prawie wszystkie warzywa z rosołu oraz mięso, co oznacza, że nic nam się nie zmarnuje. Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy
Klasyka Gotowaniasucho z polskiej wołowiny. Strasznie mnie te miejsca cieszą, bo uwielbiam steki. A z drugiej strony jak idę do takiego miejsca i mam płacić 60 zł za kawałek mięsa to mój portfel wyje z bólu, płacąc za naszą rodzinę czteroosobową… Dlatego zabrałam się jakiś czas temu za robienie steków w domu. Najpierw były te z Sokołowa, dobra(...)ostatnio cena jej również poszła do góry o ponad 10 zł na kg. I już miałam ciemne wizje, aż znalazłam całkiem niedaleko mnie sklep, gdzie na miejscu dokonują rozkładu mięsa na bieżąco codziennie. Zobaczyłam i nie mogłam uwierzyć w cenę :) Oj, tak. A potem się okazało, że kilka Pań w kolejce przede mną wzięło mi sprzed nosa piękne steki
Kuchnia na wzgórzuDziś prezentuję kolejną propozycję na pyszny i tani obiad. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu to właśnie go znaleźliście. Zapraszam na pyszne krokieciki z mięsem. Składniki: ciasto na naleśniki tu 600 g mięsa z rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku(...)sól, pieprz dodatkowo 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Mięso razem z warzywami z rosołu zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę razem podsmażyć. Do mięsa dodać cebulę, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać
magiczna kuchnia Kasicieszy, bo takie wyjazdy bardzo uatrakcyjniają ofertę edukacyjną szkoły. Z tej radości obiad zrobiłam oczywiście po grecku. Na zakończenie tygodnia greckiego w Lidlu przygotowałam pulpeciki z fetą. W oryginale mięso było jagnięce lub cielęce, ja miałam mieloną szynkę wieprzową, która musiała mi wystarczyć. Pulpeciki okazały się przepyszne. Tak samo dobre, jak w Grecji. Koniecznie wypróbujcie je w swojej kuchni(...)podajcie z antipasti – u mnie z oliwkami z czosnkiem i fantastycznymi pikantnymi papryczkami z fetą. Polecam. Składniki: • 500 g mięsa mielonego ( u mnie z szynki)\ • 1 średnia cebula • 1 duży ząbek czosnku • 1 łyżka bułki tartej • 1 łyżka oleju • 1 jajko • przyprawy: sól, pieprz, czosnek • kilka kostek fety Sposób przygotowania: 1. Garść mielonego mięsa, jajko, cebulę i ząbek czosnku włożyć
W mojej kuchnistylu marokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru 200 ml mleczka kokosowego limonka 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pęczek kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz olej do smażenia - u mnie kokosowy wykonanie(...)Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Połowę cebuli odkładamy do mięsa. Do pozostałej dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. W garnku należy zagotować 800ml wody. Do wrzątku wkładamy pokrojoną w plastry marchew oraz ziemniaki, dodajemy też cebulę z czosnkiem i imbir. Gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia, a gdy zupa nie będzie już
Przysmaki KarolkiMoje poszukiwania odnośnie przepisu na mięso mielone zakończyło się pomyślnie :) Cała nasza rodzinka miała dosyć kotletów mielonych i pulpecików i oto jest zapiekanka z mięsem mielonym :) Przepis z netu. Składniki na 6-8 porcji * 1 kg ziemniaków * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki * 3 jajka(...)twardo w osolonej wodzie a następnie obrać i pokroić w plasterki. Cebule i czosnek starannie obrać, po czym drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.Kiedy cebula się zeszkli , dodać mięso mielone. Całość lekko podsmażyć , mieszając. Następnie dołożyć osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Naczynie żaroodporne
Różne smaki w kuchniPieczone udka z kurczaka. Pyszna propozycja na obiad, która nie wymaga zbyt wiele pracy, a efekt...Sami musicie spróbować. Smaczne, soczyste z rumianą skórką mięso. Podawać można z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na mięsa. Polecam również bardzo smacznego kurczaka pieczonego w majonezie i inne pomysły w zakładce MIĘSA Składniki 5 udek z kurczaka(...)łyżeczki tymianku sól Każde udko podzielić na dwie części (odcinając pałkę od pozostałej części) W miseczce wymieszać olej, ocet balsamiczny, pieprz, sól i tymianek. Pędzelkiem nasmarować każdą porcję mięsa i ułożyć na blaszkę. Paprykę i cebulę pokroić na kawałki i poukładać pomiędzy udkami. Czosnek również porozkładać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso będzie rumiane. (około
O kuchni z uczuciemAromatyczny rozmarynowy królik który jest bardzo delikatnym mięsem.Polecam podać go na świątecznym stole i nie tylko. Królik jest lekkostrawnym mięsem i zalecany jest dzieciom. 2 nogi królika 1 comber z królika 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 3 łyżki oleju(...)olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony, rozmaryn suszony, olej i ocet winny. Marynatę mieszam i przekładam do niej królika. Dokładnie go obtaczam i wkładam do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika
wesoła kuchniaSMAKOWITY KURCZAK NA PARZE, czyli filet z kurczaka, brokuły, młode ziemniaki, a całość polana bardzo aromatycznym i orzeźwiającym sosem pietruszkowym. Mięso ugotowane na parze jest niezwykle soczyste, warzywa "chrupiące", a nie przegotowane - wyglądają przepięknie. Wszystkie smaki oraz składniki odżywcze zamknięte w potrawie . Polecam przepis na tego kurczaka! --------------------------------- Liczba porcji : 4 --------------------------------- SKŁADNIKI: 1 kg filetu z kurczaka 1 głowa(...)gyrosa 2 kopiaste łyżeczki łagodnego keczupu 1/2 filiżanki oliwy młode ziemniaki + 1/2 pęczka posiekanego koperku sól sos pietruszkowy (przygotowany według tego przepisu >>> ) PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, żyłek, ewentualnych kostek, myjemy, osuszamy - kroimy na większe kawałki. Krok 2. W miseczce przygotowujemy przyprawy -mieszamy oliwę z przyprawą do kurczaka, przyprawą do gyrosa i keczupem - nacieramy
Moja Książka Kucharskanadaje potrawie naturalny i bogaty smak świeżych i dojrzałych pomidorów zamkniętych w słoiczku. Oprócz tego do przygotowania potrawy użyłam wołowiny, która dodała daniu niezwykłej wyrazistości i aromatu czerwonego mięsa. Lasagne bolognese podajemy obficie posypaną świeżymi ziołami, dekorujemy listkami melisy, serwujemy z lampką czerwonego, ulubionego wina. Polecam! ------------------------------------ Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 2 godziny ------------------------------------ SKŁADNIKI : 300g zmielonego mięsa (wołowe(...)wieprzowo-wołowego) 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego 2 ząbki czosnku 200ml czerwonego wina 100ml śmietanki 30-36% 300g płatów ciasta lasagne 300g cebuli 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki) 2 łyżeczki cukru brązowego 200g sera mozzarella 2 łyżki mąki 500 ml mleka 100g utartego
Moja Książka KucharskaLubicie żeberka? Ja bardzo. Przygotowałam je dzisiaj z w sosie z pieczarkami. Delikatne, miękkie, soczyste.... Pycha! Do mięsa podałam ziemniaki puree i surówkę z selera Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na żeberka. Szczególnie polecam żeberka po amerykańsku . Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula(...)opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego papryka słodka Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić ją smażąc wraz z mięsem, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Całość zalać wodą , dodać liście laurowe, ziele angielskie
O kuchni z uczuciemBibimbap, najpopularniejsze koreańskie danie rozpoznawalne na 4 kontynentach. Zabawnie brzmiąca nazwa oznacza dosłownie: mieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang. Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa(...)temperatury się ścina. Jako alternatywe można podać na koniec sadzone jajko, choć nie jest to konieczne. I bez jajka danie jest pożywne i bardzo syte. Bibimbap przygotowałam z mielonego mięsa z udźca indyczego, bardzo nam smakowało. W oryginale występuje mięso wołowe. W doborze składników istnieje całkowita dowolność. Skladniki: 120 g naturalnego ryżu 250 g mielonego mięsa 100 g świeżych grzybów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!