Namieliłam ostatnio mięsa. Zrobiłam kotlety i zaczęłam swoją przygodę z szynkowarem o czym niebawem napiszę. Zostało mi trochę zmielonej łopatki i szynki więc trzeba było to wykorzystać. Do mięsa dorzuciłam sporo warzyw i tak powstał mi taki pyszny kociołek. Danie można sobie dowolne zmodyfikować, można dodać dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami. Konsystencję dania można sobie regulować ilością wody(...)warzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula 2 duże czerwone papryki 700 g pomidorów, u mnie lima 2 łyżki oleju 3 listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej
Monia miesza i gotujewykwintnego, to to danie z pewnością go nie zachwyci. Za to sprawdzi się idealnie, gdy potrzebujemy w miarę szybkim czasie przygotować coś na ciepło. Takie danie, składające się z mięsa, warzyw i kaszy. filet z kurczaka 2 młode, cienkie cukinie 1 cebula 2-3 pomidory około 1 szkl. kuskusu 1 łyżka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz Umyte(...)osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso przekładamy do pojemniczka z wieczkiem i oprószamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz polewamy sosem sojowym. Wszystko mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Cukinię ze skórką kroimy na półplasterki. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórę, po czym pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy
Smaki Na TalerzuZupka dyniowa jest niezwykle pożywna. W wersji z mięsem można ją podawać dziecku od ok. 7 miesiąca życia. W wersji warzywnej może być to jedna z pierwszych zupek malucha. Dodatek natki pietruszki w zupce wzbogaci ją o wapń. Natka jest jedną z pierwszych przypraw, które można podać niemowlakowi już od 6 miesiąca życia. Rozszerzając dietę niemowlaka z alergią warto pamiętać(...)zupek używać warzyw, które wcześniej już podawaliśmy dziecku i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych. Składniki na 3 porcje zupy: 200 g dyni (zważonej ze skórą) 50 g mięsa z piersi indyka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka mały kawałeczek selera kilka listków natki pietruszki W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy
Dieta bez mlekaLeczo to warzywne danie, które w głównej mierze składa się z pomidorów i świeżej papryki. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania lecza z dodatkiem cukinii i mięsa mielonego. Na początku sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale... uwierzcie mi na słowo, że poniższe leczo jest rewelacyjne w smaku. Lekkie, pożywne i bardzo pomidorowe w smaku. Idealnie sprawdzi się jako danie na delegację(...)wystarczy gorące leczo wlać do słoików i od razu zakręcić wieczka). Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża cebula 3 młode cukinie (wagowo około 1 kg) 2 duże papryki, np. żółta i zielona 5 małych pomidorów malinowych 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz pieprz cayenne papryka ostra odrobina oleju Cebulę obrać i posiekać. Z papryk
Ugotowaćline Frisco.pl . W poniższym przepisie użyłam białej mąki i bułki tartej, ale dla osób na diecie bezglutenowej podaję informacje czym można składniki te zastąpić. SKŁADNIKI Na pulpeciki: 700 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym(...)można zastąpić łyżeczką suszonego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chilli Pozostałe: 500 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sam Mills liście bazylii do dekoracji WYKONANIE Pulpeciki: Mięso mielone przełożyć do miski. Do mięsa dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i bardzo drobno pokrojoną cebulę, zioła prowansalskie, sól, bułkę tartą, mąkę, pieprz, wbić jajko i całość
Passions hobbies lifeewnie wiecie, że każdy kucharz ma swój unikalny sposób na kurczaka. Dla jednych jest to niezwykła mieszanka przypraw, która nadaje mu nieprawdopodobnego aromatu. Dla drugich wino, które sprawia, że mięso staje się kruche i niewyobrażalnie miękkie. Dla innych puszka lub butelka piwa, która nawilża mięso od środka. A jeszcze inni powiedzą, że to częste podlewanie mięsa spowoduje, że skórka stanie(...)się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis to nie jest klasyka spod fudskłerowej ręki. Nowy numer magazynu Kocioł narzucił mi temat przewodni, którym były winogrona i postanowiłem je wykorzystać (za sprawą drobnej inspiracji Jamiego Olivera) do swojej
Food SquareZrobiło się zimno i zachciało mi się ciepłej, treściwej zupy. Gdzieś, kiedyś w internecie przeleciała mi przed oczami zupa z mięsem mielonym. Już dokładnie nie pamiętam jaka ona była, więc postanowiłam zrobić swoją - tak jak robię sos meksykański tylko dodać więcej wody, no i z moim ulubionym mięsem drobiowym. Aby była gęstsza postanowiłam zabielić ją odrobiną śmietany z mąką. Wyszła(...)naprawdę syta - podana z pieczywem może pełnić funkcję dwóch dań na raz. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni 😉 Z pewnością jeszcze nie raz ją powtórzę! Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie: z indyka) 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4-5 pomidorów 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki
Kuchnia MagdaLenykoniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina(...)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy
Be Fit Be StrongPrzepis na pyszną pieczeń z mięsa mielonego ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, polaną sosem koperkowym to pomysł na wyśmienity obiad. Podajemy z kluskami śląskimi albo ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na pieczeń z mięsa mielonego: 0,5 kg mielonej wieprzowiny jajko duża cebula 250 g boczku pól szklanki mleka bułka pszenna 100 g kaszy manny łyżka masła sól(...)pieprz, tymianek, pietruszka Przygotowanie Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Odstawiamy do ostygnięcia. Bułkę moczymy w mleku. Do miski przekładamy mięso mielone, odciśniętą i rozdrobnioną widelcem bułkę, kaszę manną, boczek z cebulą. Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wykładamy do keksówki (ok. 22cm długości). Jeśli jest blaszana, najpierw wykładamy
e-PrzepisyKulinarnepamiętam od kogo go dostałam) czekał do wypróbowania. Teraz żałuję, że dopiero jakiś czas temu ją zrobiłam bo karkówka z tego przepisu smakuje wyśmienicie. Takie mięso świetnie pasuje na niedzielny obiad, święta lub rodzinne spotkanie. Robiłam je już kilka razy i zawsze wszystkim smakowało. Mi szczególnie smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie(...)później tylko odgrzać. Smacznego Karkówka z kiszonymi ogórkami Drukuj przepis Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90 Składniki - 1 kg karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule -4-5 dużych ogórków kiszonych -1 szklanka soku z kiszonych ogórków -4 łyżki ketchupu -1 łyżka koncentratu pomidorowego -olej do smażenia Przygotowanie --> Karkówkę nacieramy
Marta Gotujenieskomplikowane potrawy, które zachwycają smakiem - właśnie jak ta łopatka! Oprócz idealnego smaku jest mięciutka i niezwykle soczysta. Sos z czarnym pieprzem nadaje wyrazistego smaku i kuszącego aromatu... Takie mięso idealnie sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu jako dodatek do pieczywa. Polecam! 1 kg łopatki (może być dowolne mięso wieprzowe) Marynata: 1-2 łyżki sosu z czarnym pieprzem(...)zależności czy lubicie ostrzejszy smak) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką posmarować umyte i osuszine mięso. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie łopatkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.) Po upieczeniu
Di gotujeSzybkowar to garnek, w którym uwielbiam przygotowywać wszelkiego rodzaju gulasze 😋 Dzięki takiemu garnkowi czas duszenia jest o wiele krótszy, a ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki(...)szklanki wody sól, pieprz ostra papryka 2-3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia sosu 1,5 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (kostki) i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawić na kilkanaście minut. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w grube
UgotowaćSzybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka(...)śmietany (dałam 18%) sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Podudzia oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Masło rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć chwilę. Całość zalać 3 szklankami wody, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. (około
O kuchni z uczuciemznajdziecie jeszcze cukier, barwniki i dodatkowe tłuszcze (totalnie niepotrzebne), a Knorr (Unilever) pokusił się o dodanie oleju słonecznikowego, skrobi modyfikowanej z tapioki i kwas cytrynowy – smacznego! Gaeng ped moo Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek włókien na naprawdę cieniutkie plasterki – 2-3mm. Można schab lub polędwicę zmrozić w zamrażalce przez 2-3 godziny przed szykowaniem curry, krojenie(...)będzie zdecydowanie łatwiejsze. W rondlu lub woku rozgrzewamy na dużym ogniu łyżkę oleju kokosowego i smażymy mięso partiami na 2-3 razy – powinno się szybko zamknąć z obu stron. Usmażone mięso wyjmujemy, smażymy następną partię. Po usmażeniu wszystkich plasterków przekładamy je razem do woka i dodajemy łyżkę pasty curry. Smażymy razem mieszając, aż mięso całe oblepi się równomiernie pastą
Karo in the KitchenSmaczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką i sezonowo dałam tutaj do niej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka(...)Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając
Wanilia i Kardamon