mięso - 63110 przepisów (strona:339/4208)

Pierś z indyka z czosnkiem i miodem 111

Pierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość. Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej. //   Składniki (2 – 3 porcje): 300 g piersi z indyka 3 – 4 ząbki(...)czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta cynamonu przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs, sól 1 łyżka miodu (można użyć syropu z agawy lub syropu klonowego) 4 łyżki oleju 200 ml wody 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wymieszaj go z wszystkimi przyprawami, miodem

Via Gusto
Placuszki ziemniaczane z cukinią i mięsem mielonym 146

Placuszki z cukinii z ziemniakami i mięsem mielonym Delikatne, bardzo smaczne i sycące placuszki ziemniaczane z cukinią i mielonym mięsem z indyka to ciekawy pomysł na szybki oraz treściwy obiad. Polecam!     Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 4 ziemniaki 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej(...)smażenia   *** Cukinie, cebulę oraz ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku *** *** Dodajemy mięso mielone, jajka oraz przyprawy (użyłam 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu) *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, tak by masa była w miarę jednolita *** *** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy

Blog z Apetytem
Zapiekanka gołąbkowa 184

Zapiekanka gołąbkowa Coś dla wielbicieli gołąbków tyle, że dziś serwuje je w formie pysznej zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam!     Składniki: 800g kapusty (użyłam młodej kapusty) 500g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra   SOS: 2 łyżki masła(...)Kapustę drobno szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części **** *** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku *** *** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty *** *** Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego *** *** Na mięso wykładamy połowę

Blog z Apetytem
Kotlety mielone z cukinią i serem feta 153

dobrą wolę, żeby się nimi z Wami podzielić, ale nieustannie biegnący do przodu tik tak nie wiem czy mi na to pozwoli... :P Rzadko ostatnio zdarza nam się jeść mięso mielone w wersji smażonej. Zazwyczaj wybieramy lżejszą opcję, czyli gotowane pulpety z jakimś lekkim sosem (które, notabene, mała M uwielbia). Jednak raz na jakiś czas mamy ochotę zarówno na coś(...)typu kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, która przypadła nam do gustu i na pewno je jeszcze przyrządzimy. Składniki: 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)  100 g sera feta 1 mała cukinia 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pieprz, tymianek, oregano Cukinię myjemy i wraz

My simple kitchen
Pieczeń z wołowiny w sosie cebulowo-paprykowym 128

kolorowego pieprzu  olej do podsmażenia  Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki. Mięso umyć, osuszyć i nadziać czosnkiem (tylko z jednej strony). Rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć wołowinę z każdej strony. Następnie podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka przełożyć(...)cebulę, paprykę, listki laurowe, kulki kolorowego pieprzu i ziele angielskie. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć. Na sam koniec przełożyć mięso i wszystko zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 60-65 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień

Ugotować
Kaszotto gołąbkowe 147

przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g) 2 puszki pomidorów 1 mały sok pomidorowy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)kwaśnej śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, bazylia, oregano, zioła prowansalskie 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) do dekoracji świeża pietruszka lub kolendra WYKONANIE Mięso przełożyć do dużej brytfanny lub garnka. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, polać całość obficie oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Kaszę ugotować

Passions hobbies life
Filet z kurczaka w sosie porowym 159

mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory są duże) sól, pieprz zioła prowansalskie kilka suszonych śliwek Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Olej łączymy z miodem oraz musztardą. Dokładnie i energicznie mieszamy, aż do utworzenia się sosu o gładkiej, kremowej konsystencji. Powstałą marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną(...)suszonego tymianku. Marynatę łączymy z mięsem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Oczyszczone pory kroimy w niezbyt cienkie ukośne plasterki. Podsmażamy je w rondelku na rozgrzanych 2 łyżkach masła, często mieszamy. Po kilku minutach dolewamy śmietanę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy do czasu, aż sos dość mocno się zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone

Smaki Na Talerzu
Chrupiące nuggetsy z kurczaka (smażone) 448

Paseczki miękkiego mięsa kurczaka otoczone mocno chrupiącą panierką z płatków kukurydzianych są fajną propozycją zarówno obiadową jak i imprezową. Przepis na te nuggetsy pokazywałam już kiedyś na blogu i do tej pory cieszą się one nieprzemijającym zainteresowaniem. Nie dziwię się, bo jest to fajny sposób na kurczaka. Ja sama lubię wracać do tego przepisu. Postanowiłam więc trochę go odświeżyć, zamieszczając(...)jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: płatki kukurydziane (u mnie większość małego opakowania) olej do smażenia Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki/paseczki (fajnie sprawdzą się np dostępne w Lidlu „polędwiczki” z kurczaka). Całość posypujemy przyprawą do kurczaka oraz niewielką ilością mielonej ostrej papryki, mieszamy. Do miski wbijamy jajka

Smaki Na Talerzu
Pieczeń rzymska z cukinią, zdrowy oraz szybki pomysł na obiad. 114

Pieczeń rzymska, czyli mięso mielone zapiekane. Banalnie proste, ponieważ nie trzeba formować kotlecików. Po prostu wkładasz wszystkie składniki do foremki. U mnie żeby było jeszcze prościej użyłam cukinii zamiast jajka na twardo. Zyskałam dodatkową porcję warzyw. Pieczeń rzymską można jeść na ciepło lub na zimno (zimny bufet lub do kanapek) Składniki: 800g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego 12% tłuszczu) cebula(...)słupki. Posól i popierz i odstaw na 15 minut. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek oraz posiekany rozmaryn. Odstaw na chwilę by lekko ostygła. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami, jajkiem oraz podsmażoną cebulką. Cukinię złóż w całość i owiń plasterkami żółtego sera. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Na dno wyłóż połowę mięsa. Następnie nałóż cukinię z serem. Zakryj pozostałą

wysmienity
RAVIOLI Z MIĘSEM ALLA CAPRESE Z SOSEM MAŚLANO-CYTRYNOWYM 124

Ravioli to niewielkie pierożki nadziane serem, mięsem lub warzywami. Jest to jedno z dań charakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska. Od firmy Arc Pol Czaniec , która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw(...)potrawy z mąki durum. Na pierwszy rzut postanowiłam przygotować coś prostego, klasycznego i szybkiego. Coś co idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Makaron Ravioli z mięsem bo o nim mowa to malutkie kwadratowe pierożki, które po kilku minutach gotowania są gotowe do podania. Makaron jest pyszny bo czuć jest farsz a nie tylko ciasto. Składniki

Kuchnia w oparach
PIERŚ Z KURCZAKA W JOGURTOWO- MUSZTARDOWEJ MARYNACIE 111

Wymieszanie jogurtu naturalnego z musztardą i zamarynowanie w tym piersi z kurczaka to był strzał w dziesiątkę. Mięso po upieczeniu jest soczyste, kruche, idealnie doprawione. Łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny.  Składniki: * 600 g piersi z kurczaka * 400 g jogurtu naturalnego * 2 łyżeczki musztardy sarepskiej * 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka curry (użyłam(...)pieprzu czarnego (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki soli Wykonanie: Jogurt naturalny przelać do miski, wymieszać z musztardą, przyprawami i ziołami. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie, tak by mięso było nią pokryte. Całość wstawić do lodówki na około 3 godziny.  Po tym czasie pierś z kurczaka łącznie z marynatą przełożyć do naczynia

Zrób to smacznie
Kasza bulgur z indykiem w sosie 157

Składniki : kasza bulgur - ugotwać wg przepisu ok. 30 dag mięsa z indyka np. filet cebula keczup pikantny sól, ewentualnie cukier pieprz czarny, majeranek Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć i pokroić dość drobno Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mięso, potem cebulę Do garnuszka z ok. 1/2 l wody wrzucić mięso i cebulę, gotować, dodać liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, posolić w końcowym(...)etapie gotowania Gdy mięso miękkie dodać kilka łyżek keczupu ( u mnie ostrego), szczyptę pieprzu czarnego i majeranku ( wymieszać ), ewentualnie zrobić zasmażkę z mąki - dodać i gotować chwilę. Podałam do kaszy, ale z ziemniakami też będzie smacznie

Proste Potrawy
Szaszłyki z piekarnika 167

Szaszłyki to doskonałe danie nie tylko na grilla. Można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli Mięso kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa

Dieta bez mleka
lazania z mięsem mielonym 117

właściwie? Makijaż przynajmniej 20 minut skraca nam sen. Czasami jednak daję sobie fory i straszę ludzi wychodząc bez makijażu. Dobra, do rzeczy. Lazanię dziś zrobiłam - z mielonym mięsem. Robię też wersje lżejszą ze szpinakiem bądź z boczniakiem. Dziś akurat wpadło mi w ręce mielone. Stwierdziłam, że pójdę na łatwiznę i kupię gotowe, bo mi się maszynki do mielenia brudzić(...)odwiedziny. Wtedy to wyjmuję większe naczynie żaroodporne. Jednak jak dla nas takie malutkie jest wystarczające. Mniejsze niż zwykła blacha do ciasta. Składniki na ok. 6 osób: * 1/2 kg mięsa mielonego * 2 puszki krojonych pomidorów * ok. 20 dkg sera żółtego * 3 ząbki czosnku * nieduża cebula * sól, pieprz, bazylia, oregano * makaron lazania Na sos beszamelowy: * 0,5 l mleka * 2 łyżki masła

Pieprzyć z Fantazją
Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej 126

należy drobno posiekać, a następnie wszystkie składniki porządnie wymieszać.   Schab pokroić w plastry o grubości 2-3 cm, lekko rozklepać i umieścić w uprzednio przygotowanej marynacie. (Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą.)  Całość przykryć i odstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, delikatnie(...)nadmiar i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.   Grillować z obu stron po kilka minut, aż schab będzie miękki. (*) Dobrze przyrządzona marynata ma wydobyć walory smakowe mięsa, napełnić je aromatem przypraw, zapobiec przed wysuszeniem podczas obróbki termicznej lub sprawić, aby mięso odpowiednio „skruszało”. Dlatego oprócz zachowania proporcji warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i pozostałych składników. Przeczytajcie

Di gotuje