jajko po czasie nieestetycznie obsycha. Warto pamiętać o tym, krojąc roladkę na plasterki – najlepiej zrobić to tuż przed planowanym podaniem. 6-8 naleśników na słono 600 g mielonego mięsa (np z łopatki wieprzowej) 1 cebula 2 łyżki majonezu 6-8 jajek 150 g tartej mozzarelli 1-1,5 op. boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej sól, pieprz Jajka gotujemy(...)twardo. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z majonezem. Dodajemy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy. Na naleśniku rozprowadzamy cienką warstwę mięsa, wyrównujemy. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, na którym również rozprowadzamy cienką warstwę mięsa. Posypujemy niewielką ilością sera. Przy krawędzi umieszczamy 2 jajka. Całość zwijamy jak na krokiety. Naleśnikową roladkę owijamy plastrami boczku lub szynki parmeńskiej. Roladki układamy
Smaki Na Talerzupewno nie raz mieliście ochotę przygotować na obiad schab, ale inaczej niż tradycyjny kotlet. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na schab gotowany z warzywami w sosie własnym. Mięso wychodzi miękkie, kruche a sos bardzo aromatyczny. Do tak przygotowanego schabu wystarczą ziemniaki lub ryż i ulubiona surówka :) Składniki: * 4 plastry schabu bez kości * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki(...)tłuczka. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec smażenia cebulę odgarnąć na brzegi patelni i na tym samym oleju podsmażyć mięso dosłownie po 30 sekund z każdej strony. Podsmażone mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, ziele angielski, liście laurowe i wsypać słodką paprykę
Zrób to smaczniesera żółtego w kawałku 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 szczypta cukru szczypta soli oraz pieprzu do przyprawienia mięsa oliwa do smażenia Ser pokroić na kawałek o długości ciut krótszej niż mięso, a o grubości około 8mm. Piersi naciąć, do środka włożyć kawałek sera, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie(...)zawinąć plastrami szynki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, około 3-4 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso odłożyć na talerz i szczelnie zawinąć w folię. Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos doprawić solą, pieprzem
Kraina Miodem PłynącaLubię takie nieskomplikowane obiady, które w zasadzie 'robią się same', tak jak w przypadku tej potrawy 😊 Jedynym 'wysiłkiem' jest wymieszanie mięsa w sosie z majonezu i musztardy, a potem wstawienie do piekarnika i cierpliwe oczekiwanie na gotowe danie 😉 Udka są soczyste i mięciutkie, a kapusta duszona jest genialna- pod wpływem sosu i soków z mięsa dodatkowo nabiera smaku! Tak sobie(...)porcje: około 1,5 kg udek z kurczaka 800 g kapusty kiszonej 3 łyżki majonezu 3 czubate łyżeczki musztardy ostrej lub francuskiej szczypta soli i pieprzu do przyprawienia mięsa Udka oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem. Majonez wymieszać z musztardą, przełożyć do miski z udkami, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. Kapustę przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, kolejno ułożyć mięso
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz 3-4 ogórki konserwowe kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki ketchupu(...)ciasta *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę *** *** Farsz mięsny przyprawiamy do smaku
Blog z ApetytemKarkówka pieczona w ketchupie Miękkie, kruche i delikatne mięso, pieczone z cebulką w wyrazistym, lekko słodkawym sosie ketchupowym. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Danie robi się łatwo i szybko, wystarczy pokroić mięso i cebulę, zalać sosem i do piekarnika. Składniki: ok 1 kg karkówki 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę majeranku, szczyptę pieprzu oraz ostrej papryki i przeciśnięty czosnek *** *** Cebulę kroimy w plasterki. Połowę cebuli wykładamy na dno żaroodpornego naczynia *** *** Na cebulę wykładamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy resztę cebuli *** *** Na wierzchu wykładamy drugą część mięsa i całość zalewamy sosem ketchupowym *** *** Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemUwielbiam absolutnie wszystkie dania nawiązujące do kuchni meksykańskiej, więc moja dzisiejsza propozycja - totalny klasyk u nas w domu - musiał się wreszcie pojawić na Blogu: mięso mielone po meksykańsku smażone z ryżem, lekko pikantne, z dodatkiem kolorowej papryki, kukurydzy, fasoli i pomidorów, oczywiście z cebulą i dużą ilością czosnku, podawane z awokado, skropione sokiem z limonki i posypane świeża kolendrą(...)ręką to po prostu z natką pietruszki 👌😋 Takie szybkie danie robi się na jednej, dużej patelni (najlepiej głębokiej), tylko ryż w międzyczasie należy osobno ugotować, a potem dodać do mięsa i warzyw i smażyć już razem. Ale zmywania po takim obiedzie lub kolacji dużo na pewno nie będzie! Cała potrawa świetnie smakuje odgrzana również następnego dnia, dlatego idealnie
Słodko-Słony Świat Ilonylubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny? Ilość porcji: 20 szt. Czas przygotowania: 70 minut Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry: Pulpeciki: 1 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 jajko 3 ząbki czosnku Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów kilka(...)cytryny 4 łyżki oleju do smażenia sól do smaku szczypiorek do podania Jak zrobić pulpeciku z indyka w sosie curry? Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pozostałymi składnikami do mięsa. Mięso na pulpety wyrobić i odstawić na 10 minut, aby wchłonęło soki. Z mięsa uformować
Kuchcik gotujeKurczak pieczony na ryżu z warzywami Obiad jednogarnkowy, który praktycznie robi się sam. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy przyprawić mięso, wsypać ryż oraz warzywa do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem, ułożyć mięso i piec. W ten o to prosty i szybki sposób uzyskamy pyszny i bardzo efektownie wyglądający obiad. Polecam! Składniki: 3 nogi kurczaka 200g ryżu (użyłam ryżu(...)świeżych warzyw 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany (lub gotowa przyprawa do kurczaka) masło do posmarowania formy *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Dobrze jest odłożyć mięso do lodówki na kilka godzin aby przeszło przyprawami *** *** Do wysmarowanego masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( nie ugotowany! ) *** *** Na ryż
Blog z Apetytemteż przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Moja wersja pizzy jest na bogato... z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego obiadu. Jednak ten rodzaj pizzy możemy przygotować z dowolnymi dodatkami, np. samymi warzywami, będzie(...)również na kolację. Smakuje naprawdę świetnie! Składniki: Spód: 400 g makaronu spaghetti (bezglutenowego) 5 jajek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki: 400 g mięsa mielonego (dowolnego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego ok. 20 szt. oliwek ok. 10 szt. pomidorów suszonych 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
Kuchnia MagdaLenySmaczne i aromatyczne mięso przykryte kruszonką z zieleniną i zapieczone w piekarniku. Do tego dania nadaje się zarówno filet z kurczaka, indyka lub schab. W towarzystwie pieczonych ziemniaków smakuje świetnie :) Składniki : - 6 plastrów mięsa ( użyłem 2 filety z kurczaka ) - 3 kromki chleba, - 3 łyżki posiekanego koperku, - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, - 3 łyżki oleju, - musztarda sarepska(...)sól, pieprz, - mąka do obtoczenia mięsa. Wykonanie : Z chleba obkroić skórkę, a miąższ bardzo drobno posiekać. Dodać koperek, natkę, czosnek i 2 łyżki oleju. Całość wymieszać. Mięso przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć na blachę i posmarować musztardą. Na każdy kawałek mięsa nałożyć kruszonkę i zapiec w piekarniku do zrumienienia. Jeżeli użyjemy schabu
Przepisy MikołajaŚwietne, aromatyczne danie. Po wyeliminowaniu mięsa doskonałe wegetariańskie curry. Przepis zapożyczony od Jamiego Olivera, choć z moimi zmianami. Zamiast ciecierzycy, której nie miałem dodałem mięso, ilość przypraw "na czuja ", bo nie zanotowałem, a mleko kokosowe robiłem na szybko z wiórków. Zdjęcie tego nie oddaje, ale curry wyszło bardzo dobre :) Składniki : - filet z kurczaka, - 1/2 kalafiora, - około 1/2 ananasa z puszki(...)startego świeżego imbiru, - 1/2łyżeczki gorczycy, - łyżeczka kozieradki, - 2 czubate łyżeczki curry, - łyżeczka kurkumy, - 1/2 łyżeczki chilli, - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, - sól, - natka pietruszki, - olej. Wykonanie : Mięso pokroić w kostkę. Kozieradkę i gorczycę utrzeć w moździerzu i razem z resztą przypraw dodać do mięsa. Kalafiora podzielić na róże, pokroić na plastry i usmażyć na łyżce oleju. Zdjąć
Przepisy MikołajaNaleśniki to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wytrawne, z mięsem. Ciasto na naleśniki : - szklanka mąki pszennej, - szklanka mąki pełnoziarnistej, - jajko, - 2 szklanki wody gazowanej, - około szklanki mleka, - sól, - 2 łyżki oleju. Składniki ciasta zmiksować, odstawić na 15 minut, po czym usmażyć naleśniki. Farsz : - około 1/2 kg mięsa z łopatki, - cebula, - świeża papryka czerwona, - sól, pieprz, - czerwona(...)czubryca, - olej do smażenia mięsa, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią, - parmezan. Wykonanie : Mięso pokroić w małą kostkę, obsypać obficie czubrycą, solą, pieprzem i przesmażyć razem z posiekaną cebulą na oleju. Przykryć i poddusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną paprykę. Całość zmielić lub zmiksować w robocie i doprawić. Naleśniki posypać parmezanem, posmarować mięsem, posypać suszonymi pomidorami i znów
Przepisy Mikołajałyżeczka ziaren kolendry 1 cm kora cynamonu 1 cm korzeń imbiru pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżki octu winnego 1 szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Mięso kroimy w dużą kostkę. W moździerzu lub młynku do kawy ucieramy/mielimy: pieprz, kardamon, goździki, kmin, kolendrę i cynamon na drobny proszek. Miksujemy imbir z czosnkiem, chili i octem na pastę(...)Mieszamy przyprawy z pastą, dodajemy sól i tą mieszanką nacieramy mięso, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie smażymy przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy mięso i wszystko smażymy kolejne 7 minut. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy 45 minut. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę, doprawiamy solą, mieszamy
KardamonovyMakaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami jest intensywny w smaku, sycący, wyjątkowo smaczny i przede wszystkim bajecznie prosty do przygotowania. Dobra pasta to najlepszy patent na szybie danie po pracy. Składniki są proste i łatwo dostępne – znajdziecie je w większości sklepów. Pomysł znalazłam w najnowszej książce Jamiego Olivera (5 składników), ale zmieniłam proporcje i nieco inaczej przyprawiłam danie(...)udoskonalona wersja wyszła idealnie. Porcja dla dwóch głodnych osób. Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami: 350 g razowego penne 400 g mielonej łopatki wieprzowej 30 g suszonych prawdziwków 1 duża cebula 50 g sera dojrzewającego np. parmezanu, bursztynu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia sól morska
Poezja smaku