mięso - 63110 przepisów (strona:332/4208)

Ziołowy kurczak w sosie jogurtowym 117

Ziołowy kurczak w sosie jogurtowym Aromatyczne i soczyste mięso drobiowe duszone w przepysznym kremowym sosie z ziołami. Świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie podajemy z ziemniaczkami lub kluseczkami i ulubioną surówką.     Składniki: ok 1 kg części z kurczaka 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) 300 ml bulionu lub wody 3-4 łyżki sosu sojowego kilka suszonych grzybów(...)olej do smażenia 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół typu koperek, pietruszka, tymianek, bazylia, oregano itp. Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka mielona, chilli, suszone zioła prowansalskie, majeranek     *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy przyprawami (po około 1 łyżeczce każdej przyprawy, oprócz pieprzu i chilli – te po szczypcie) *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso

Blog z Apetytem
Kurczak po chłopsku 117

Kurczak po chłopsku Dziś filet z kurczaka w nowej odsłonie. Mięso duszone z warzywami i pieczarkami w aromatycznym sosie czyli pomysł pyszne i sycące danie obiadowe. Do takiej potrawy polecam podać gotowane ziemniaczki lub kluski i ulubioną surówkę.     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka(...)łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona olej do smażenia       *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie mięso podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso zdejmujemy

Blog z Apetytem
SOS MIĘSNY Z PASSATĄ 139

sprawdzi się do faszerowania ciasta francuskiego czy filo (tartaletek), tortilli czy calzone. Wdzięczny sos, który odgrzewany każdego dnia smakuje lepiej. Nadmiar można zamrozić, wyjąć kiedy trzeba. Podstawowe składniki to mięso mielone (u mnie cielęcina), passata, cebula i czosnek. Obowiązkowo przyprawy, spory mix ziół (bez tego się nie obejdzie:), papryczka chili. Zdarza się, że sos wzbogacam dodając oliwki, paprykę, posiekanego ananasa(...)dziesiątkę. Obiad na kilka dni, z rozmaitymi dodatkami, koniecznie z serem i natką! Zapraszam na mój pomysł na obiad w tygodniu, na kilka dni. Smacznego SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego, u mnie cielęcina, może być wieprzowe, wołowe, mix lub z indyka, do woli 690 g passaty (wychodzi cała butelka) 350 g sosu bolońskiego 2 pomidory 2 cebule 5 ząbków czosnku

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami 160

Ostatnio wpadło mi w oko mięso gulaszowe z indyka, kupiłam i zrobiłam taki oto gulasz. Bardzo Wam wszystkim polecam, danie warte powtórzenia. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 2 marchewki kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula olej słodka mielona papryka sól, pieprz oregano suszone mielone chilli 1 łyżka mąki ziemniaczanej ziele angielskie liść laurowy(...)szklanki wody 2 pełne łyżki śmietany do zup Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju. 2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą

Kuchnia domowa Ani
Pulpety z indyka 109

soczyste w środku. Pulpety czy potocznie też zwane klopsikami uwielbia każdy. Zrobienie takich klopsików jest super łatwe, świetnie więc nadają się na codzienny, rodzinny obiad o każdej porze roku. Mięso z indyka dostarcza dużej ilości białka, niewielkiej ilości tłuszczu oraz wielu witamin i minerałów, w tym żelaza, cynku, potasu, fosforu, witaminy B6 i niacyny, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania(...)sosu bądź bez. Najlepiej do tych klopsików pasuje sos pomidorowy oraz śmietanowo-koperkowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy fit . Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz bazylii Garść natki pietruszki Sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bezglutenowa lazania z cukiniowym makaronem i mięsem mielonym 147

Pomysł na obiad dla osób, które nie tolerują glutenu - lazania z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy młodą cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i potraktować ją jako zamiennik makaronu do lazanii. Uwaga: podczas pieczenia cukinia puści dużą ilość soku. Jeżeli chcecie tego uniknąć to wystarczy godzinę przed pieczeniem lazanii, plasterki cukinii(...)posypać solą i odstawić do puszczenia soku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego (np. z szynki) 2-3 młode cukinie (wagowo około 0,6 kg) 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula starty ser mozzarella (200 g) 2 łyżki oliwy z oliwek  sól, pieprz do dekoracji kilka listków świeżej bazylii Cebulę obrać i drobno

Ugotować
Podlaska Chata, czyli tradycyjne wyroby przywołujące wspomnienia z dzieciństwa - recenzja 119

Bardzo cenię domowe wyroby i od czasu do czasu lubię samodzielnie upiec pyszny pasztet, czy zrobić dobrą wędlinę. Mam jeszcze możliwość uwędzenia mięsa u mojej babci. Ale przyznam, że nie zawsze w moim domu są takie smakołyki i wtedy kupujemy je w sklepie. Zawsze zwracam uwagę na jakość mięsa, kiełbas oraz wędlin. Nie chcę, aby moja rodzina spożywała byle jakie(...)warto zapłacić więcej, bo na zdrowiu nigdy nie należy oszczędzać, a nasze dobre wybory żywieniowe zaprocentują w przyszłości. Uwaga: Nie chcę, aby pod tym postem wypowiadali się przeciwnicy spożywania mięsa. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na dietę swojej rodziny i lubicie różnego rodzaju wyroby z mięsa to śmiało mogę Wam polecić wędzarnię Podlaska Chata . Jej produkty nawiązują do wiejskiej

Di gotuje
Piersi z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem 185

porcje: 1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg) 1 słoik marchewki z groszkiem w zalewie (480 g) 1 szklanka wody mąka krupczatka do obtoczenia mięsa 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz zasmażka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć(...)mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi kurczaka (tylko do ścięcia mięsa). Następnie dodać marchewkę z groszkiem wraz z zalewą oraz szklankę wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W międzyczasie, na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę pszenną. Smażyć na małym ogniu, cały czas

Ugotować
Grillowana łata wołowa po azjatycku z marchewkowo-ogórkową surówką i grillowanymi warzywami 83

oprócz zwykłych, grillowanych warzyw proponuję Wam też marchewkowo-ogórkową surówkę. Dzięki nucie orientalnych przypraw świetnie dopełnia naszą wołowinę. Całość robi się bardzo szybko i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉 Składniki: 1 kg łaty wołowej (flank steak) wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia) Marynata 125 ml jasnego sosu sojowego 2 łyżki(...)przeciśnięty przez praskę) 1/2 łyżki cukru szczypta soli (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie) Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy

Mostek w kuchni
Karkówka z adżiką 159

popularny dodatek w kuchni gruzińskiej i abchaskiej, znana jest również w Rosji, Turcji, Armenii i Azerbejdżanie. Ja swoją adżikę przywiozłam z Litwy. Szczególnie dobrze sprawdziła się jaka marynata do mięsa. Mięso pieczone z adżiką wychodzi pikantne, soczyste - po prostu pyszne. Jeśli macie dostęp do tego typu pasty, to serdecznie Wam polecam! Można też samemu w domu przygotować adżikę. Przeglądałam internet(...)przepisów na to. Póki co ja korzystałam z gotowej. Składniki: karkówka pokrojona w plastry o grubości 1,5cm adżika 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka włoskiej maggi Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Każdy plaster nasmarować adżiką. Ułożyć w misce, przykryć i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. 2. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oleju, ułożyć mięso, wierzch posypać kawałkami

Kuchnia domowa Ani
Schab/schabowe pieczone w mleku 140

Bardzo lubię kawałki schabu pieczone w mleku, ponieważ wtedy mięso wychodzi mięciutkie i doskonale doprawione. To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych(...)mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu  Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami. Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie należy zagotować mleko z dodatkiem listka laurowego, gałki muszkatołowej oraz odrobiny soli z pieprzem. Mleko przelać na schab

Di gotuje
Polędwica wołowa z grilla w herbacianej marynacie 146

szczerze mówiąc lekkie obawy miałam czy aby wyjdzie i będzie smakować…. Na szczęście smakowała, i to bardzo!!!! Nie raz robimy w domu steki, najczęściej jednak wybieramy troszkę tańsze mięso, ale muszę powiedzieć, że tak dobrych steków jeszcze nie jadłam. Nawet w restauracji;) Mięso wyszło mięciuteńkie, choć ciemne. Gdy po rozkrojeniu zobaczyłam, że nie jest różowe mina mi zrzedła(...)oliwy Ziarenka pieprzu oraz liście herbaty mielimy w młynku na proszek. Łączymy z pozostałymi przyprawami. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie, do połączenia. Na około pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki i nacieramy dokładnie marynatą. Steki grillujemy na mocno nagrzanym grillu przez około 6-10 minut (w zależności od pożądanego stopnia wypieczenia). Na koniec kratkę ze stekami przenosimy

Smaki Na Talerzu
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 804

paluszki smakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest to nic odkrywczego, ani wyszukanego. Po prostu(...)będą smakowały jeszcze lepiej. Ja tym razem zdecydowałam się na szybki sos majonezowo-ketchupowy. Poniżej zostawiam Wam też przepis na pieczone ziemniaczki. Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego  (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko  3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl

Smaki Na Talerzu
Stek wołowy z rostbefu 128

uwielbia steki i jest zachwycona, gdy podaję je na obiad. Jak zrobić dobre steki? Podstawowe zasady, których należy przestrzegać przy smażeniu steków: dobrej jakości sezonowana wołowina: polędwica, antrykot, rostbef mięso przed smażeniem nie powinno być prosto z lodówki najlepiej nie solić mięsa przed smażeniem smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, którą tylko delikatnie smarujemy tłuszczem po usmażeniu pozwolić mięsu odpocząć steki(...)steki z polędwicy wołowej, która jest delikatna i wymaga więcej uwagi. Z antrykotu steki są nieco przerośnięte w środku tłuszczem, ale za to bardziej soczyste, gdyż tłuszcz nawilża mięso. Z rostbefu steki są minimalnie twardsze, ale za to mają więcej smaku, a pasek tłuszczyku jest tylko z boku i wytapia się z niego wystarczająco tłuszczu, aby go nawilżyć i rozprowadzić

Gotuj w domu
Delikatne pulpety nadziewane młodą kapustą i marchewką gotowane w sosie pomidorowym 140

Kolejny przepis na wykorzystanie młodej kapusty - gotowane pulpety nadziane młodą kapustą, cebulą i marchewką. Aby nadać im delikatności - do mięsa dodałam kaszkę manną. Poniższe pulpety ugotowałam w sosie na bazie pomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa(...)marchewkę. Całość chwilę smażyć ze sobą. Następnie wlać pomidory z puszki i 3 szklanki wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso przełożyć do miski. Cebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego

Ugotować