drugi dzień świąt ciekawa jestem, czy już jesteście przejedzeni, czy dopiero dzisiaj nastapi punkt kulminacyjny. Ja delektuję się sernikiem z likierem jajecznym, mało słodkim i prawie dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 szklanka likieru Adwokat ? 5 jajek ? 3 łyżki mąki(...)wypuszczoną na zewnątrz. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. ? Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z likierem. ? Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. ? Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć
To co kochamUwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny czyli sernik z czarną porzeczką. Upiekłam małą porcję w małej tortowniczce, bo wiedziałam, że będzie tylko dla mnie z powodu awersji mojej rodziny do czarnej porzeczki. Delektowałam się nim długi czas, a smakuje wybornie(...)Piec w 130 st.C przez 80 minut. ? Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekaniku na 15 minut, nastepnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut. ? Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. ? Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami lawendy
To co kochamJuż chyba pisałam niejednokrotnie, że moja mama jest wyśmienitą kucharką i „piekarką”. I znowu mnie zaskoczyła! Niedawno degustowałam u niej sernik śmietankowy na kakaowym spodzie, a że jestem sernokożercą i jadłam już niejeden, to ten zaskoczył mnie i smakiem, i prostotą. Postanowiłam go sama upiec i oto jest! Spód wilgotny, kakaowy, a ser aksamitny, rozpływający się(...)ustach. Prosty, dostojny i bardzo, bardzo smaczny. Składniki: Spód ? 125 g masła ? 1 łyżka kakao ? 1/3 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik ? 1 kg sera białego zmielonego ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka śmietany 30% ? 8 jajek ? 100 g masła ? 1 cukier waniliowy ? 1 budyń waniliowy Wykonanie: Spód ? Rozpuścić masło, cukier
To co kochamTakiego sernika jeszcze nie piekłam i nie jadłam. Konsystencja jest aksamitna i jednorodna, a smak wyraźnie chałwowy. Wyjątkowo udany sernik, który bardzo smakował całej rodzinie, bo poprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy(...)mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki: ? 1 kg białego sera mielonego ? 5 jajek ? 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ? 300 g chałwy waniliowej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ? 1 gorzka czekolada ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? kawałki chałwy do ozdoby Wykonanie: ? Mleko skondensowane zagotować z pokruszoną chałwą. Należy cały czas
To co kochamAksamitny sernik o smaku ptasiego mleczka i wyglądzie pastelowej, pomarańczowo-zielonej zebry. Masa serowa jest naturalnie barwiona szafranem i zieloną japońską herbatą Matcha. Idealny na wiosenny podwieczorek do kawy. Składniki: Ser ? 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica ? 8 jajek ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 250 g masła ? 1 szklanka śmietany 18% – 250 g ? 3 łyżka mąki(...)piec jeszcze 1,5 godziny. ? Studzić najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjąć i po ostudzeniu wstawić do lodówki. ? Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik. ? Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować wg uznania
To co kochamSernik o smaku lata! Z owocami a’la keks, bez cukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 2 białe czekolady ? 5 jajek ? 4 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% ? 1 szklanka pokrojonych moreli ? 1 szklanka borówki amerykańskiej ? 1 szklanka czerwonej porzeczki(...)wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 minut. ? Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut. ? Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej
To co kochamsukcesie sernika z malinami postanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: ? 1/2 kg sera białego mielonego ? 1/2 kg sera mascarpone ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 6 jajek ? 4 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy ? 10 miękkich moreli ? 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele(...)moreli wyjąć pestki i zmiksować owoce z cukrem na gładki mus. Sernik ? Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. ? Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. ? Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna. ? Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. ? Na powierzchnę sera nakładać delikatnie
To co kochampichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę kajmakową, i w 15 minut upiekłam ten sernik. Można go podawać z bitą śmietaną zimową porą, a latem(...)czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. – Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut. – Wyjąć i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin
To co kochamtemu i do tej pory zapomnianej ;). No i to był strzał w dziesiątkę, bo po tłustoczwartkowych, ciężkich choć pysznych, słodkościach, trzeba nam było czegoś lżejszego i orzeźwiającego. I ten sernik taki właśnie jest - lekki, puszysty, nie za słodki. Do masy serowej dodałam część plastrów ananasa zmiksowanych na pulpę, pozostałymi udekorowałam wierzch sernika. Całość wieńczy galaretka cytrynowa, choć bardziej pożądana(...)serową, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ananasa dobrze osączyć na sitku z syropu. 6 plastrów zmiksować na gładką pulpę, resztę ananasa zachować do wyłożenia na wierzch sernika ( w mojej puszce było dokładnie 10 plastrów ananasa ). Żelatynę zalać wodą lub mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder, pulpę z ananasa, dodać
Opowieści z piekarnikaWyrównujemy powierzchnię i wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze około 70 minut. Gotowy sernik powinien być jasny, płaski, może lekko pęknąć. Po przewidzianym czasie pieczenia dotknijcie środek sernika delikatnie palcem, jeśli jest ścięty - można wyłączyć piekarnik. Jeśli nadal jest lepki, wydłużcie(...)pieczenie o 10 minut. Po wyłączeniu grzania, zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku około 30 minut, po czym otwieramy drzwiczki i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy warstwę ubitej z łyżką cukru pudru śmietanki kremówki 36 %. Powierzchnię ozdobiłam rantem z orzechów włoskich. Masa uzyskuje właściwą, kremową konsystencję oczywiście po nocy spędzonej w chłodzie, dlatego proponuję
Kronika PiekarnikaDzisiaj podam przepis na rewelacyjny sernik tak jak dawniej przygotowywały go nasze mamy i babcie. Jest to sernik ciężki i treściwy ale bardzo, bardzo smaczny. Jest to stary i niezawodny przepis na sernik, polecam go również państwu. CIASTO : 125 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
Kulinarne Fantazje MarioliNajprostszy sernik na świecie to sernik zrobiony z serków homogenizowanych i galaretek. Można zrobić go w wersji różnokolorowych warstw lub tak jak u mnie w dzisiejszym przepisie dodając galaretki do środka. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKAMI Składniki: 3 serki waniliowe (po 200 ml ) 200 ml śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka
Bon appetit mon amiejagodami zmiksować blenderem. Na spód herbatnikowy wlać część białej masy, następnie na zmianę łyżką kłaść masy zabarwione jagodami. Na koniec wylać pozostałą białą masę serową. Wierzch wyrównać. Sernik posypać dodatkowymi jagodami, wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na sernik. Wstawić ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem sernik podzielić
Smakołyki Asi