Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania
Kuchenne WariacjeLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedzenia. Do przygotowania ciasteczek z kawałkami czekolady potrzebna jest mąka pszenna, masło lub margaryna oraz cukier. Po połączeniu w cieście ląduje także połamana na kawałki czekolada lub dropsy czekoladowe . Z gotowego ciasta formowane są kulki, które przed upieczeniem warto jest schłodzić w lodówce. Ciasteczka robi się naprawdę prosto i dość przyjemnie. Po upieczeniu smakują wyśmienicie podane same lub ze szklanką(...)Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na ciasteczka powinny mieć temperaturę pokojową. Z podanych ilości ciasta wychodzi 15 ciasteczek. Kulki ciasta po uformowaniu miały średnicę 4.5 centymetra. Po upieczeniu każe ciastko miało średnicę 10-u centymetrów. Celem uzyskania większej ilości mniejszych ciasteczek, należy formować kulki o mniejszej średnicy aniżeli 4.5 centymetra. Lubisz ciasteczka czekoladowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis
MeCooksFryzura przyprawia o ból głowy niejedną kobietę. Długie, krótkie, a może do pół ucha? Prostować, kręcić, czy postawić na naturalność? Farbować...? A jeśli tak, to jak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)śmietanki 30% 100 gorzkiej czekoladowy (użyłam gorzkiej 70% z nutą pomarańczy) duża łyżka serka mascarpone dodatkowo: maliny sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogIm więcej się uczę, tym mnie wiem - a przynajmniej takie mam wrażenie. Ogrom wiedzy, której nigdy nie opanuję, mnie przeraża. Ale może zacznę od początku... Swoją
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWymieszać. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić i połączyć z dżemem. Dżem chwilę wystudzić po czym posmarować pierwszy blat ciasta a następnie przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę aby dżem nieco zgęstniał. Polewa czekoladowa : śmietankę zagotować, kiedy gorąca zdjąć z ognia(...)Dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, w którym powstanie płynna, jednolita polewa. Cisto wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki o kształcie kwadratu. Każdy kawałek moczyć w polewie czekoladowej. Pokryte czekoladą ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Kostka piernikowa Smacznego! O czym warto pamiętać piekąc ciasto piernikowe. Kostka piernikowa Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary
mecooksPoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka(...)pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie, bo zawsze upada. Po upieczeniu ciasto pozostawimy jeszcze na około 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na zimnym serniku można zrobić czekoladowe nitki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu
Smakowy RajDziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji(...)bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki
Rozpustne gotowaniedodajemy cukrem. Gdy już cukier się rozpuści porcjami dodajemy żółtka oraz wszystkie wymieszane razem suche składniki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 25 minut w 180 C a następnie studzimy. Ostudzone ciasto wyciągamy i zabieramy się na pieczenie bezy. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Gdy piana(...)kajmakową i miksujemy całość. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie i mieszamy dokładnie. Wszystkie składniki gotowe, więc można składać ciasto. Upieczony biszkopt pączujemy herbatą, w której moczyły się bakalie, kładziemy na niego masę a następnie bezę kokosową. Ciasto polewamy polewą czekoladową (u mnie ulubiona z przepisu na królewca). Ciasto schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchniMichałek na biszkoptach Pyszny Michałek, delikatne ciasto z cukierkami czekoladowymi. Jedno z wielu pomysłów na ciasto Michałek bez pieczenia. Najpopularniejszy jest biały Michałek, ale ciemne cukierki równie dobrze się sprawdzają. Tak naprawdę jest to bita śmietana z Michałkami, przełożona biszkoptami. Jaki rym częstochowski. 😁 Ciasto z Michałkami Ciemny Michałek to ciasto łatwe i szybkie do przygotowania, najdłuższą fazą jest czekanie
Dieta moja pasjaBabka czekoladowa posypana cukrem pudrem Ta babka czekoladowa to prawdziwa poezja czekoladowego smaku. Jest cudownie wilgotna, bardzo czekoladowa, pachnie delikatnie wanilią i leciutką nutką kawy. Czego
KorniszonkiBabka czekoladowa posypana cukrem pudrem Ta babka czekoladowa to prawdziwa poezja czekoladowego smaku. Jest cudownie wilgotna, bardzo czekoladowa, pachnie delikatnie wanilią i leciutką nutką kawy. Czego
Gotujemy i jemy