cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 Śmietan-Fix-y (opcjonalnie) Dodatkowo: kilka pokruszonych ciastek Oreo do posypania 8 mini Oreo do dekoracji na krawędzi ciasta Zaczynamy od przygotowania czekoladowego ganache, czyli dolnej warstwy naszego ciasta. Obydwie czekolady połamać na kostki. Przełożyć do miseczki lub specjalnego garnuszka, dolać ½ szklanki śmietany kremówki i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą(...)formy i ubić je na dnie i bokach do wysokości około 3 cm. Wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Kiedy czekoladowy ganache jest już dobrze wystudzony i zacznie lekko gęstnieć przelać go na ciasteczkowy spód naszego ciasta. Wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Do dużej miski przełożyć ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 36% i 350 g serka
Świat CiastaLubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a
Z miłości do słodkościCiasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie! Biszkopt (tortownica 18 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36(...)układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe
VioletoweKucharzeniecukru (około 25 g) 90 g masła 2 łyżki mleka (około 35 ml) 65 g cukru pudru (około 6 łyżek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Babka czekoladowa Przygotowanie: Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie mieszam. Do miski z żółtkami dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały. Następnie(...)ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta i jeszcze przez chwilę miksuję na najwolniejszych obrotach tak żeby białka połączyły się z ciastem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie babki czekoladowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia
Uwaga Babcia Gotujemiłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie. Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. To zdecydowanie najlepszy(...)niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wanilia i KardamonNasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi…jesteśmy pewni,że starsi smakosze tortów
Domowe Tortyzrobienia ciasteczka. Posmakują zarówno mniejszym jak i większym łasuchom ;) Zamiast migdałów można użyć dowolnych orzechów. I proponuję zrobić z podwójnej porcji gdyż znikają bardzo szybko ;) opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 4 łyżki siekanych migdałów jajko do posmarowania Ciasto rozwinąć i połowę posmarować kremem czekoladowym. Posypać równomiernie 3 łyżkami migdałów, złożyć na pół. Od strony złożenia ciasto pociąć
Smakołyki Asigorzkiej czekolady DODATKOWO : garść posiekanych orzechów, garść pokrojonych daktyli, czekoladowe pralinki Ferrero Rocher WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy
cool and mintyznikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką czekoladową . Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 kopiasta
Ala piecze i gotujeciastko kojarzące mi się z dzieciństwem. Kostka biszkoptowa zanurzona w czekoladowej polewie obtoczona w wiórkach kokosowych. Zdziwiła mnie bardzo informacja, że jest to deser pochodzący z Australii. Ciasteczka są mięciutkie i bardzo wciągające. Możecie je dodatkowo przełożyć kremem lub marmoladą. Polecam. Lamington, czyli kostka kokosowa Składniki: Ciasto: 3 jajka 100 g cukru 100 ml oleju
Mania Gotowaniakawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty)Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową
Słodkości i nie tylkoBabka wielkanocna to wypiek, który powinien obowiązkowo pojawić się na każdym wielkanocnym stole. To taka tradycja świąteczna, o której należy pamiętać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cudowna i
Przepiski.plprostu nie chce mi się włączać piekarnika, dlatego rolada bez pieczenia wydała mi się dobrym pomysłem na deser. Rolada łączy w sobie dwie znane Wam słodkości owsiane kuleczki czekoladowe i owsiane kuleczki kokosowe. Przygotowanie rolady est proste, bo wystarczy obie masy rozwałkować, ułożyć jedną na drugiej i zwinąć w rulon. W ten sposób powstanie „biało czarna” rolada, która(...)przypadku masy czekoladowej, jeśli masa kokosowa jest zbyt płynna włóż ją do lodówki. Obie masy rozwałkuj na prostokąt o rozmiarach 30 cm x 40 cm. Zrób to najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Oderwij papier z wierzchu czekoladowej masowej i ułóż na niej masę kokosową lekko dociskając. Oderwij papier po przeniesieniu kokosowej masy na czekoladową. Zwiń ciasto w rulon
codojedzenia