mięso - 63110 przepisów (strona:2681/4208)

Angielskie śniadanie 205

posadź jajka. Rozgrzej drugą patelnię i przygotuj bekon. Podsmaż boczek z obu stron. Anglicy nie używają do tego tłuszczu, ponieważ ma się on wytopić z tłustego i tak mięsa. Ułóż na talerzu kolorową kompozycję. Pomysł dobry na zimowe dni i trzaskające mrozy. Rozgrzeje cię i pomoże przedrzeć się przez zaspy do pracy, czy szkoły. W obliczu braku śniegu, pomoże

Ania i Marcin gotują
Pikantne czerwone curry z ciecierzycy 192

curry z naszej swojskiej ciecierzycy. Danie proste do przygotowania, intensywne w smaku i bardzo rozgrzewające. Idealne na obecną pogodę. I nie bójcie się, fakt, że nie ma w nim mięsa, nie oznacza, że nie najecie się. Wręcz przeciwnie :) Składniki: 400 g suchej ciecierzycy* 200 ml mleczka kokosowego 2 średnie cebule 1 puszka pomidorów bez skórki 3-4 większe ząbki czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomarańczowiec 394

przez 10 minut. Następnie wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień pomarańcze pokroić w małe kawałki i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Buraczki zasmażane 183

łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem i ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko razem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienienia. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Treściwa zupa koperkowa z pulpetami 168

połączenie. Treściwa zupa koperkowa z pulpetami Składniki: - 500 g łopatki - 250 g makaronu - pęczek koperku - 100 ml śmietany - jajko - łyżka natki pietruszki - bułka tarta - ząbek czosnku - olej - bulion Przygotowanie: Mięso myjemy, mielimy w maszynce (można też kupić gotowe) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony czosnek i bułkę tartą w ilości ok. 2-3 łyżek. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpety

Kulinarne życie
Fasolka szparagowa na zimno 191

drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Łączymy z chłodną fasolką, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Podajemy jako dodatek do mięsa, również wyśmienicie smakuje do dań z grilla. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Szwajcarski tatar 139

ketchup, mieszamy, dodajemy żółtko, tabasco i sos worcester, ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałe składniki, koniak, sok z cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso przekładamy małymi porcjami do sosu jednocześnie dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy poszatkowane warzywa i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy z tostami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Imprezowy chrupiący kurczak 195

Pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą i pieprz cayenne(ilości według uznania) wsypujemy do miski, dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Zalewamy zimną wodą aby mięso było zakryte i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz. Kurczaka wyjmujemy po kawałku z wody i maczamy w mące

Kulinarne życie
Sos grzybowy 227

mieszamy i ponownie dusimy do zgęstnienia śmietany. Po 10 minutach wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut i podajemy np jako dodatek do mięsa. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Frittata z bazylią w boczku 194

Ostatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli  - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki

Kulinarne życie
Czy produkty sojowe są zdrowe? 203

przefermentowane z uprawy ekologicznej, co jest gwarancją, że nie będzie w nich śladów GMO. Własności soi. Soja posiada wiele zalet. Jest zródłem pełnowartościowego białka , które z powodzeniem moze zastąpić mięso. J est bogata w aminokwasy, lecytynę, a uboga w węglowodany. Soja korzystnie wpływa na krążenie.  Czy to dzięki swoim własnościom przeciwutleniającym, czy z racji tego, że modyfikuje koagulację krwi

MODA NA BIO
Pesto pietruszkowo bazyliowe 249

Pesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe

mojewypiekiinietylko
Spaghetti bolognese, sos 140

mogą się różnić, ale chyba wspólną cechą jest przygotowywanie tego sosu, trzeba go długo gotować na wolnym ogniu. Dzięki temu nabiera smaku i ma odpowiednią konsystencję. 0,5 kg mięsa mielonego ( wołowina, wieprzowina ) 2 marchewki 1 cebula 2 – 3 łodygi selera naciowego puszka pomidorów

Polska Zupa
Karkówka pieczona z warzywami. 181

cebula  granulowany czosnek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, majeranek, sól 3 duże ziemniaki Oliwę wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą - wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski i przekrawamy jeszcze na pół, cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry (około

Moje-pitraszenie
Podpłomyki 171

120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach