zmięknie i będzie lekko zarumieniony. Na koniec przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy go do pora. Smażymy całość jeszcze ok. 30 sekund, a następnie przerzucamy do miski. 3. MIĘSO Z KURCZAKA (10 min) Pierś z kurczaka oczyszczamy i siekamy nożem na papkę. Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy pora) rozgrzewamy resztkę masła i na dużym ogniu smażymy rozdrobnionego kurczaka
Nerds Kitchenpodsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dokładamy przesmażone kotlety, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą) nakrywamy przykrywką i dusimy przez 15-20 minut. Uduszone mięso, razem z porami nakładamy na talerze i podajemy z ziemniakami, lub innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzmąki lub wody. Z ciasta formułujemy kulę, układamy ją na blasze posypanej mąką (ja wykorzystałam okrągłą formę - tortownicę). Za pomocą ostrego cienkiego noża lub metalowej szpilki do mięsa, nacinamy ciasto w formie spirali, zaczynając od środka. Wierzch ciasta zwilżamy wodą(za pomocą mokrej dłoni). Zakładamy obręcz od formy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Moniki SmakołykiDzisiaj zachęcam Was do przygotowania pieczonego kurczaka w sosie sojowym, Mięso będzie naprawdę smaczne - lekko słodkie i aromatyczne :) Szczerze polecam! Pamiętajcie o tym, aby kurczaka zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ musi "przejść" przyprawami i sosem sojowym. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok. 1,80-2,00 kg) sos sojowy jasny (ja dałam 1/4 szklanki) pieprz cytrynowy i zwykły
UgotowaćDanie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad. Dziś przedstawiam
Moje Małe Czarowanieoleju smażymy na rumiany złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni wstawiamy wodę na ryż paprykę kroimy w paseczki, cebulę podobnie, czosnek szatkujemy warzywa podsmażamy, zalewamy colą, podgrzewamy, dorzucamy mięso i sezam oraz orzeszki do ugotowanego ryżu dokładamy pokrojoną dymkę, wiórki kokosowe i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy podajemy z gorącym ryżem SMACZNEGO
Luźna Kuchniaśmietanki 30%, tłuszcz do smażenia. Kiedy już zupełnie znudzą się nam tradycyjne kotlety schabowe, a w lodówce mamy tylko pokrojony w plastry schab - polecam serdecznie dzisiejszy przepis. Mięso robi się delikatne, mięciutkie, rozpadające się pod widelcem - a dodatek warzyw sprawia, że całe danie nabiera oryginalnego charakteru. Schab rozbić tłuczkiem z obu stron. Posypać solą i pieprzem i kolejno obsmażyć
Świat Domowej Kuchniząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć
Moniki Smakołykipieczarek sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki makaron ( u mnie kokardki) 10 dag 1 łyżka masła Przygotowanie; Mięso umyć a następnie zalać wodą. Dodać warzywa w całości, ziele, liść laurowy i gotować rosół do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, następnie poddusić je na maśle kilka minut
Radość kipiąca uśmiechem.www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Surimi, czyli paluszki sporządzone na bazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko
Di gotujePołączenie miodu i musztardy to absolutna klasyka, pasująca do każdego rodzaju mięsa. Jak się okazuje, łosoś w takiej marynacie również smakuje doskonale. :-) Dobry smak i prostota jest tym, co cenię najbardziej, bo w natłoku obowiązków obiad smakuje wtedy równie fajnie jak w dni, kiedy na jego przygotowanie mam mnóstwo czasu. Można przygotować go dzień wcześniej a po powrocie do domu
Szefowa kuchniteflonową i kilka minut prażymy orzechy na małym ogniu (aż zacznie pachnieć, tak samo postępujemy ze słonecznikiem). Przekładamy do miseczki do ostygnięcia. 3. Na tej samej patelni smażymy mięso ok. 8-10 minut (bez tłuszczu). 4. Sałatę rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa kroimy w kostkę. 5. W miseczce majonez mieszamy z sokiem z puszki ananasów. Doprawiamy
NA MOIM TALERZUtylko posmarowanego czosnkową oliwą, albo jak Hońka obsypać serami i wędzonym łososiem. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso) proponuję zmniejszyć nieco temperaturę i wydłużyć czas pieczenia do 20-25 min. Prawda, że ekspresowo? Zatem życzę smacznego
Karczma Honorietty