jedzeniu i piciu przez 40 dni. W ten dzień można się opychać ile wlezie, żeby było tłusto i na bogato. W dawnych czasach pączki nadziewało się słoniną i mięsem a popijano wódką, aby zakończyć karnawał z pełnymi brzuchami. Podobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez kolejny rok. Ja jako człowiek przesądny
pieprzny smaczekpiersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki. Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie). Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut. Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby mięsko spokojnie sobie odpoczęło. Smacznego
Taste Therapydużych suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli 1 jajko, bułka tarta olej do smażenia Pomidory suszone kroimy w paski, mozzarelle również kroimy w paski- wówczas łatwiej będzie nam zrolować mięso. Oliwki standardowo ja kroję w plasterki. Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie płaty, najlepiej zrobić to kładąc na desce jeden kawałek foli spożywczej na nim pierś z kurczaka i znów
Piekielna Kuchnia Patijajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 150g sera żółtego sól PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX PRZYPRAWA DO KURCZAKA firmy RAFEX Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę a ser ścieramy na tarce
Prosto i Smacznie z Anetąprzepis stąd Uwagi : Rada, by ciasto napowietrzyło się odpowiednio i było lekkie podczas pieczenia należy po wyjęciu ciasta z lodówki przepuścić je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. ( na średnich oczkach). Moje chrusty pieczone były twardsze od tych smażonych , ale na pewno mniej kaloryczne, ( przechowywane w torbie foliowej na drugi dzień będą nieco kruchsze). Jeśli ktoś
Proste PotrawyWzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego 4-5 rzodkiewek 1 jajko szczypiorek (drobny) sól pieprz ziołowy 1,5 szkl płatków kukurydzianych olej do smażenia 1. Rzodkiewki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna
Di gotujeziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe pomidory. I oczywiście wino - wytrawne i cierpkie, bo takie lubimy najbardziej. Gdy jedziemy na wakacje
Chilli Czosnek i Oliwaburaczki mimo, że nie mają wielu witamin, to zawierają: żelazo, wapń, magnez, potas. Są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła
Marder&Marder Manufacturezależny jest od wielkości ziemniaków. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy grillowy ruszt aby sie mocno nagrzał. W miedzyczasie, gdy ziemniaczki sie rumienia w piekarniku, przygotowujemy marynate do miesa i otulamy nią poledwiczke pozostawiając ja do czasu aż ziemniaczkom pozostanie ok 15 min do gotoowści. Salatka&Cukinia Ukladamy listki rukoli na talerzach. Kroimy pomidorki na pół i ukladmy
Lajtkraft food intoleranceNiesamowite... Polecam! :) Skladniki: Przygotowanie kurczaka: 1 szklanka bezglutenowego mixu maki. 2 lyzki pieprzu cayenne sol morska i swiezo zmielony pieprz podwojna piers z kurczaka ( uwaga, wazne skad jest mieso, koniecznie z miejsca ktoremu ufacie, po niesprawdzonym zrodle, objawy po zjedzeniu bywaja bardzo nagle) olej z oliwek - rozmarynowy jesli macie Zaprawa cytrynowo sojowa 1/3 (80 ml) szklanki soju sojowego (bezglutenowego
Lajtkraft food intoleranceWOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ - SOS SłODKO-OSTRY - MUS Z AVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA DO MIĘSA: - 1 łyżka musztardy Dijon - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy, lub gryczany,który nada lekko inna
Lajtkraft food intoleranceogień miga w kominku...bajkowo... Pieczona wołowina z piękna polędwica wieprzowa, z dumną kukurydzą i zabawnymi szparagami... oto plan... Marynata do mięsa: - 1/2 cytryny świeżo wyciśniętej - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli i pieprzu cayenne - szczypta rozmarynu Mięsko marynujemy razem w lodowce min 30 min. Kukurydze
Lajtkraft food intolerancelimonki. Po 3-4 min gotowania, dodajemy posolone,z chili oraz zakropione połową limonki mięsko. Sciagamy z "ognia" mieszamy. Dokrapiamy reszta limonki. Ważne, aby mięsa nie przetrzymać na "ogniu" aby nie stwardniało. Na talerz wykładamy fusilli, ma wierzch zalewamy sosem koksowym z mięskiem i cukinia. Eksplozja
Lajtkraft food intoleranceDzień dobry! Zapiekanka pasterska to jedno z moich ulubionych dań. Pewnie zapytacie dlaczego? Czy po spojrzeniu na składniki przypomina Wam się inne danie, które też bardzo lubię? Mięso, warzywa, wino, pomidory - jak nic sos boloński ! Według mnie bardzo przypomina ten pyszny sos do makaronu. Pewnie dlatego też zapiekanka pasterska jest taka smaczna, że ciężko się od niej oderwać. Danie inspirowane
Pora coś zjeść