SCHAB GOTOWANY W ZIOŁACH 165ogniu 40 min trzymamy,co jakiś czas obrać mięsko by się równomiernie gotowało ( 3-4 razy). Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin,najlepiej na noc...mięsa nie wyjmujemy z wody.Na następny dzień ponownie gotujemy schab ok 30 min,odstawiamy do ostygnięcia w wodzie.Gdy już ostygnie zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki. Mój schab
Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb nadziewany. 209akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie
Rozpustne gotowanie
Sałatka meksykańska 261papryka olej do smazenia 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli majonez Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso opruszyć czubrycą i ostrą papryką. Natępnie usmażyć na oleju, wystudzić. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Warzywa z puszek przepłukać i osączyć na sicie. Wszystkie składniki
Monia miesza i gotuje
Jak kupić i zjeść kokos - superfood na co dzień 211szklanki, jeśli uda Wam się zrobić dwa otwory woda wypłynie sama bez potrząchania. Trzymając orzech w dłoni uderzamy w skorupę tępym narzędziem (młotek, trzonek noża, tłuczek do mięsa itp.) mniej więcej na środku, obracamy w dłoni i uderzamy raz za razem aż skorupa zacznie pękać. Miąższ nacinamy czubkiem noża na cienkie paski, podważamy i wyłupujemy małymi porcjami
SzczyptaSmaQ
Tagliatelle z cukinią i grzybami leśnymi 201świeżych, teraz mrożonych (jak ja) lub suszonych (oczywiście wcześniej namoczonych). Z braku laku sprawdzą się też pieczarki, jednak aromatu leśnych grzybów nie oddadzą :( Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii). Ja jednak lubię to danie w wersji bezmięsnej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 350 g makaronu tagliatelle
Moje Kuchenne Rewelacje
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 211Zazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka
Z miłości do słodkości
SAŁATKA NA CIEPŁO Z BULGUREM I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 201jeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków
Kuchnia w opałach
Kotlety z kurczaka i warzyw 510sól do smaku, olej do smażenia Piersi z kurczaka siekamy lub drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone brokuły, pokrojony kalafior, plasterki marchewki i paprykę pokrojoną w kostkę. Do miski z mięsem i warzywami wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pałki z kurczaka pieczone w folii 313przynajmniej na 3 godziny. Od czasu do czasu obracamy worek. Marynować można również w przykrytej folią spożywczą misce, ale moim zdaniem w zamkniętym worku marynowanie jest skuteczniejsze, a obracanie mięsa w trakcie marynowania łatwiejsze. Kiedy minie co najmniej 3 godziny pałki przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do środka 2-3 łyżki marynaty i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw
Trzeci talerz
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 333smakiem. ;) Feta, szpinak, cukinia, czosnek to ostatnio moje ulubione połączenie, które pasuje zarówno do kaszy, ryżu jak i makaronu. W wersji niewegetariańskiej dobrze smakuje z kawałkiem ryby czy mięsa. Nie jestem w stanie sprecyzować ilości porcji, ale myślę że trzy osoby spokojnie by się najadły. ;) Ja na pewno ten przepis będę powtarzać... do znudzenia. ;) Składniki: 150 g suchej kaszy jaglanej
Kuchnia Ellie
Kotlet z karkówki po argentyńsku 250Kotlet z karkówki po argentyńsku Karkówka , to bardzo wdzięczny kawałek mięsa , smakuje dobrze w każdym przepisie . Tym razem wykorzystany zamiast wołowiny , w wariacji argentyńskiej . Wiadomo najlepszy jest steak po argentyńsku , ale z uwagi na fakt ,że w naszym kraju trudno o wołowinę argentyńską …itd . Koniec , końców , tak tez było smacznie ,pomysł z sadzonym jajem jest naprawdę trafiony i wstrzelił
Ogrodnik w podróży
Zupa marchewkowa z soczewicą i ryżem 205Zupa marchewkowa wzbogacona dodatkiem czerwonej soczewicy, podana z ryżem i świeżym koperkiem, która charakteryzuje się pięknym, głębokim i słonecznym kolorem oraz wyjątkowym smakiem. Mimo, że jest to zupa bez mięsa daje poczucie sytości na bardzo długi czas- dzięki dodatkowi soczewicy, która jest skarbnicą wielu składników odżywczych (białko, kwas foliowy, potas, żelazo, witaminy z grupy B), a przy
Kraina Miodem Płynąca
Duszone ziemniaki na ostro 203wodą zalałam, solą i pieprzem posypałam. Pokrywą przykryłam i 40 min dusiłam. Ziemniaki czosnkowo rozmarynowego smaku nabrały, a dzięki chili ostrość w sobie miały. Można je z mięsem na obiad podawać, ale ja wolę same, tylko ze śmietaną zajadać. Składniki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (takiej samej wielkości), 1 główka czosnku, gałązki świeżego rozmarynu, sól
Moniki Smakołyki
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 21526x9cm) wyłożonych papierem do pieczenia (trzeba dokładnie dociskać, aby nie było pęcherzyków powietrza w masie). Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Rada: składniki można zmielić w maszynce do mięsa, ale i bez tego dobrze się rozsmarowuje na pieczywie
Kolorowy Przepisownik
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 195który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior z dzieciństwa to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często
codojedzenia