Pulpety w śmietanowo - koperkowym sosie 217cząber, majeranek sól, pieprz jajko całe i jedno żółtko 2 łyżki bułki tartej 3- 4 chochle bulionu opakowane śmietany pęczek koperku Przygotowanie: Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbić jajko, dodać żółtko i bułkę tartą. Przyprawić do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelnię wlać bulion i podgrzać. Do gotującego się
Gaździnka warzy
Ciasto marcepanowo – pomarańczowe 196świątecznym i noworocznym lenistwie czas wrócić do codzienności. W przerwie do końca roku nie gotowałam nic wielkiego – przygotowałam paszteciki z kapustą (wykorzystując wigilijną kapustę z grzybami), zjadaliśmy upieczone mięsa i ryby. Spotykaliśmy
Szybko Tanio Smacznie
SCHAB POD PIERZYNKĄ Z MAJONEZU I SERA ŻÓŁTEGO 448sól,pieprz Kotlety schabowe myjemy,nie rozbijamy,przyprawiamy solą i pieprzem.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojoną w talarki cebulę,na nią kładziemy przyprawiony schab i smarujemy majonezem całą powierzchnię mięsa.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stC,zapiekamy,aż majonez się zarumieni ok 40 min.Po tym czasie posypujemy żółtym serem i ponownie zapiekamy do rozpuszczenia sera
Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z Kuskusem i Indykiem w sosie Curry 219SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kasze Kuskus przygotowuję według instrukcji na opakowaniu Sznycle rozbijam, przyprawiam przyprawą do drobiu lub gyrosa Indyka kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym oleju Kiedy mięso wystygnie przekładam go do miseczki gdzie będzie przygotowywana sałatka. Następnie dodaję kaszę. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Pora obieram i myję następnie kroję w cieniutkie. małe paseczki. Wszystkie składniki mieszam
Gotowanie Patki
Pierogi ze szpinakiem i serem feta (Dumplings with spinach and feta cheese) 256Włoch… nazw setki, idea taka sama. Delikatne ciasto przygotowane jedynie z mąki i wody z dodatkiem jajka i farsz. Ruskie z serem twarogowym i cebulą, z owocami, mięsem, kaszą, twarogiem… na słodko i w sposób wytrawny. Co kraj to obyczaj. A w sumie co kuchnia, to obyczaj. A sekretem udanych pierogów jest ciasto. There’s a rumour
Jacob Tastes
Poniedziałkowy "fit" - Brokuł z kurczakiem pod ziarnami słonecznika 273mowa został zarumieniony w mieszance przypraw i podany z brokułem i ziarnem słonecznika. Po ziarna sięgajcie bardzo często i nie obawiajcie się że "zaszkodzą" naszym danią z mięsem - nic bardziej mylnego. Brokuł z kurczakiem pod ziarnami słonecznika SKŁADNIKI : 250 g brokuła (może być mrożony) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka makaronowa 168roquefort (lub innego pleśniowego) 250 g startego sera żółtego 1 cebula czerwona Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na dnie naczynia układamy makaron. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, układamy na makaronie, następnie kładziemy oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki. W rondelku zagotowujemy rosół, rozpuszczamy ser, zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem i posiekaną czerwoną
R'n'G Kitchen
Agenda 21. Glenn Beck, Harriet Parke 224ważniejsze od nas, a nie są, ja je traktuję na równi ze sobą, szanuję ich uczucia (potrzebę miziania) jak i naturę (psy i koty jedzą mięso). Polecam książkę, jest to powieść, która naprawdę zmusza do refleksji
greenscarf
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 249majonezowy sos do niewegańskiego gyrosa, - wegański sos czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Forszmak poświąteczny 146Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko
Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w lubczyku, estragonie i pomarańczy 184Składniki: 1 świeża pierś z kurczaka sok z 1 pomarańczy 3 ząbki czosnku sól, pieprz estragon, lubczyk klarowane masło Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na dowolne kawałki, przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać. Usmażyć go na maśle do uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki
Gaździnka warzy
Sałatka z uszkami . 208Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce . Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona Kawałek pora 80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów
Sama słodycz i szczypta chili
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 213łyżki posiekanego szczypiorku 100g ryżu jaśminowego świeża kolendra Przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z limonki, roztłuczonej w moździerzu kolendry i pozostałych składników. Mięso kroimy w paski, rozprowadzamy na nim równomiernie marynatę i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W woku podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka z przyprawami. Po chwili dodajemy papryki pokrojone
Wrzosowa Polana
Lasagne 223Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia. Sos mięsny: Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę. Dorzucamy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty. Sos beszamelowy: W rondlu rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około
Wrzosowa Polana
Bigos 202trza coś było z tym zrobić..no i zrobiłam bigos.. główka kapusty różne rodzaje mięs pieczonych, gotowanych, kiełbasa przyprawy wedle gustu koncentrat pomidorowy Kapustę pokroić.Pokrojone mięsa wymieszać z kapustą, dodać przyprawy i koncentrat .Wymieszać , przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , zamknąć ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin
Moje domowe kucharzenie