Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 215Jeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to właśnie mogę polecić Wam poniższy przepis. Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem. Idealnie pasuje do mięsa drobiowego, czy schabu. Ja lubię ją podjadać jak mam ochotę na coś z lodóweczki:). Hmm są takie momenty, kiedy otwieram lodówkę i coś bym zjadła... Tylko właściwie to sama nie wiem
O kuchni z uczuciem
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 244digotuje.blogspot.com Do zagęszczania zupy kaszką kuskus zainspirowała mnie Asia K. Uwielbiam ten sposób i często stosuję. Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka
Di gotuje
Schab dojrzewający paprykowy 230ręcznikiem. Wkładamy do nowego woreczka. Sól peklową mieszamy z solą morską i posypujemy schab w woreczku. Dodatkowo do woreczka na schab sypiemy słodką paprykę, w takiej ilości, aby pokryła mięso. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po wyjęciu wylewamy powstały płyn i płuczemy schab zimną wodą. Osuszamy i dokładanie nacieramy papryką wędzoną, słodką i czarnym pieprzem
mojewypiekiinietylko
Sól - jaką wybrać i jak stosować 213Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę - alaea. Smak soli czerwonej jest ziemisty, bardzo intensywny. Używa się jej do czerwonego mięsa z rusztu i jagnięciny. sól morska z Camargue - zbierana jest ręcznie w położonych na południu Francji salinach Camargue (jedno z najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zrazy 271około 90 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy czy sos jest odpowiednio doprawiony i dodajemy przyprawy jeżeli są konieczne. Kontrolujemy również ilość bulionu i uzupełniamy w razie konieczności. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy brytfankę z piekarnika i zostawiamy na kilka minut. Poddajemy na ciepło np. z pyzami i buraczkami. Smacznego
Kolizje Smaków
Żółte placuszki z kaszy jaglanej 197Żółciutkie placuszki bez dodatku mięsa za to z dodatkiem kurkumy która nadała im pięknego słonecznego kolorku, który przywołuje mi na myśl ciepłe letnie dni :) Składniki na 10-12 placuszków 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej + 2,5 szkl wody 1 łyżka masła sól szczypta kurkumy szczypta słodkiej papryki 1 jajko natka pietruszki 4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej 1/2 główki
Gotowanie...to proste !
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 294migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku
Cynamonowe szczęście
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA 352laurowy ziele angielskie sól pieprz majeranek łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Jeśli mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy
Walijskie Pichcenie
Sałatka nicejska 229sałaty dodałem pokrojone w dwucentymetrową kostkę pomidory, pokrojonego w trzymilimetrowe plastry ogórka i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość wymieszałem. Następnie dodałem tuńczyka w sosie własnym, uważając, aby mięso ryby nie uległo nadmiernemu rozdrobnieniu, oliwki, filety z sardeli i pokrojone w ćwiartki ugotowane wcześniej jajka. Następnie przygotowałem sos vinaigrette. W małym naczyniu umieściłem łyżeczkę musztardy, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego
Wyprawy kulinarne
Kotlety rybne 277pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo ;) I mieszamy! Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki mięso ryby i smażymy aż do przyrumienienia. Można też zmielić trochę orzeszków i obtoczyć w nich kotlety, będzie chrupiąca panierka ;) Swoje kotlety podałam z chipsami z jarmużu i rzodkiewkami. Smacznego
Jak gotować i nie zwariować
domowe sajgonki z kurczakiem 2419drobno poszatkowanej 120 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę mały kawałeczek zielonego pora wykonanie: Mięso kurczaka milimy lub drobno siekamy i przekładamy na dużą rozgrzaną z tłuszczem patelnie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, cebulę oraz pokrojonego
Domowy Smak Jedzenia
Schab po Warszawsku 225doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy , pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Schab kroimy w plastry o grubości 1cm., plastry nacinamy tworząc kieszeń, wypełniamy farszem. Mięso obtaczamy w natce pietruszki, układamy na półmisku. Na każdym kawałku kładziemy po plasterku pomidora i ogórka. Dekorujemy sałatą , pomidorem, ogórkiem i oliwkami. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego bulion, resztę bulionu
Bajeczna Kuchnia
Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń 1113ząbki czosnku 1 papryka puszka pomidorów 3 jaja kumin papryka ostra sól pieprz szczypiorek świeży Przygotowanie: Podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek i paprykę (można również dodać kiełbasę lub inne mięso). Zalewamy puszką pomidorów z puszki i dusimy około 10/15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, ostrą papryką, kuminem. Zagarniamy sos, żeby utworzyła się dziura i wbijamy jajko i tak postępujemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Naturalne przyprawy i dodatki do zdrowszego grillowania 212proszku, cebulę w proszku, gorczycę, kminek, pieprz cayenne itp. Zachęcamy do eksperymentowania i znalezienia właściwej proporcji smaku. Domowej roboty sos teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo
naRuszcie
Kurczak w płatkach owsianych 239owsiane 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka Filet z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół i lekko rozbijamy otrzymane dwa kawałki mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbitym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu, a na koniec w płatkach owsianych. Warto utworzyć dość grubą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!