Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut
mojewypiekiinietylkowysypuje i nie zostaje na talerzu. Można tylko oblizać ze smakiem palce ;) Składniki: 2 młode równe cukinie 6 łyżek gotowanego ryżu 4 łyżki kukurydzy z puszki 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego) 2 łyżki pokruszonej fety 1 łyżeczka tymianku 4 łyżki startego ostrego sera sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinie pokroić na równe
zadanie-gotowanielaurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami. Z mięsa uformować kulki i wrzucić do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle i dodać do zupy razem z ziemniakami. Gotować aż do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę, posypać koperkiem
Magiczne Życie MartyBardzo dobry obiadek, ja go zrobiłam w thermomix, ale można również normalnie w garnku. Formowanie klopsów – do miski wrzucić mięso mielone drobiowe,posiekaną drobno cebulkę, jajko, sól, pieprz do smaku. Wymieszać i uformować małe klopsy. Thermomix – do naczynia miksującego dodać marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, por, cebulkę czas 10 sek, obr 4 Wlać 1 litr wywaru, lub wodę
Kuchnia Pokoleńszczypiorek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy
R'n'G Kitchenblenderem tak jak ja to zrobiłam. Można też pozbyć się pestek i skórek przecierając rozgotowane pomidorki przez gęste sito lub tzw. przecierak. Niektórzy też mielą pomidorki w maszynce do mięsa a potem tylko gotują. Wszystko zależy od tego jaki sprzęt posiadamy do pomocy. składniki: 5 kg mięsistych pomidorów u mnie lima 3 łyżki cukru 1,5 łyżki soli kamiennej Pomidory
Monia miesza i gotujekurzych. Jeśli należycie do miłośników podrobów, koniecznie spróbujcie tego gulaszu grzybowego z żołądków drobiowych. A jeśli jednak nie dacie się do nich przekonać, zawsze możecie użyć innego mięsa, choćby wieprzowiny. Składniki: ok. 1 kg żołądków z indyka (można zamienić na kurze albo na wieprzowinę gulaszową) ok. 0,5 kg grzybów leśnych (nie pieczarek) – świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać
Pociąg Do Kuchnizbyt twarde możesz je najpierw namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie ), wymieszaj dokładnie wszystko razem. Jeśli chcesz możesz odrobinę posolić. Podawaj jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Pyszna i zdrowa surówka ! Polecam. :) S eler pomaga nam schudnąć, ponieważ przyspiesza metabolizm w naszym organizmie ! Tutaj dowiesz się więcej na temat zdrowotnych właściwości tego warzywa : Zdrowy
Przepisy i porady kulinarnewywar drobiowy w szybkowarze (wersja ekspresowa) - możesz użyć dowolnej części kurczaka, cebulki do wywaru nie opiekaj, tylko pokrój drobno w kostkę i dodaj do wywaru po ugotowaniu wyjmij mięso i warzywa do miseczki z wyjątkiem cebulki do wywaru dodaj kalafior, fasolkę i ziemniaki zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Zupa kalafiorowo - fasolkowa odczekaj
Szybko Szybkowargdzie popadnie ) Wykonanie: Filet z indyka posiekać bardzo drobno. Doprawić solą i czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wykroić koła
gutfutziarenka ziela angielskiego łyżka masła olej do smażenia Przygotowanie : Na początek moczymy grzyby w zagotowanej wodzie i pozwólmy im spędzić w niej kilka minut. W międzyczasie kroimy mięso w niezbyt grube plastry (ok 1 cm) po czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle
Niezły Młynekzostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej
karmelowyMakaron spaghetti kojarzy mi się przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje
Fabryka pomysłówłyżka mascarpone * łyżka masła * łyżka oliwy z oliwek * koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić, przyprawić i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. Odłożyć mięso, dodać masło, cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Przesmażyć i dodać kurki. Podlać wodą i gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania włożyć do sosu kurczaka, dodać serek mascarpone
Magiczne Życie Marty