mięso - 63110 przepisów (strona:2589/4208)

Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 176

mijającą już niedzielę. Zdjęcia są robione w biegu, bo rozkładanie całego studia, gdy goście stoją w drzwiach nie wchodzi w grę :) Wszyscy członkowie naszej najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe sprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań

Posadzone i zjedzone
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 191

które nie mają problemów z wrzodami żołądka i mogą jeść surowe owoce. PLAN DIETY : Pierwszy dzień - jemy tak, aby przygotować swój organizm na następny dzień. To znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał

Posadzone i zjedzone
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 211

Pomyślałam sobie, że warto pójść za ciosem, skoro regionalność jest trendy i kultywować rodzimą tradycję kulinarną, czyli – kuchnię kaszubską. Z dużą ilością ryb (morze i jeziora), niezbyt dużą ilością mięsa, sporą dawką ziemniaków i kaszubskich truskawek (które kilka lat temu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych).  Kuchnia kaszubska jest kuchnią dość słodką, co mi bardzo odpowiada;) Raz na jakiś

Posadzone i zjedzone
Golce - kluski ziemniaczane - kuchnia kaszubska 179

kładzie nacisk na składniki rosnące wokół nas. Czyli mąka z okolicznych pól, owoce i warzywa z ogrodu lub kupione u lokalnego hodowcy. To samo się tyczy mleka, jajek i mięsa – muszą pochodzić z sąsiedztwa. A z kolei grzyby i jagody – z kaszubskich lasów. Kuchnia regionalna, to również kuchnia ekologiczna i zdrowa. Jedna z teorii zdrowego odżywiania mówi, że najkorzystniejsze

Posadzone i zjedzone
Domowy paprykarz szczeciński 162

pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić na półplasterki. Rybę rozmrozić i obsmażyć na odrobinie oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie się rozpadać, rozdrobnić je widelcem, dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i obsmażyć razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut

Posadzone i zjedzone
Sernik straciatella z malinami 589

rozprowadzić ją dokładnie na dnie, mocno dociskając dłońmi (fot.1) .  Ser zmiksować na gładko za pomocą melaksera ręcznego  (fot.2)  lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego sera, dodać cukier, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką ziemniaczaną. Wymieszać mikserem do połączania składników. Na koniec dodać

Świat Ciasta
Pieczone bataty 156

tego czasu goszczą u mnie przynajmniej raz w tygodniu.Według mnie najlepsze są na ciepło, ale bez problemu możemy je zabrać do pudełka zamiast przekąski lub jako dodatek do mięsa. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 180

ostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :)  Curry, które powstało okazało się chyba najsmaczniejszym warzywnym curry jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pełne smaku, sycące, wspaniałe! Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem po 500 g obranych ziemniaków i różyczek kalafiora łyżeczka oliwy, sól, pieprz pół łyżeczki kurkumy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z białej kaszy gryczanej 261

 Zaskakujące w swej prostocie- kotlety z białej kaszy gryczanej. Nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są bardzo smaczne i sycące. Idealne jako alternatywa dań

Tagebuch po polsku
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 232

minut. Następnie warzywa zalać wodą. Przykryć i gotować aż warzywa będą prawie miękkie. W międzyczasie przygotować pulpety. Seler konserwowy dobrze osączyć z zalewy i drobno posiekać. Do zmielonego mięsa dodać pokrojonego selera, kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować duże pulpety, ja zrobiłam 8 kulek. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać

Monia miesza i gotuje
pralinki z płatków śniadaniowych 261

Chyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych.  Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj chciałbym pokazać jeszcze inne zastosowanie płatków,  dzięki któremu w kilka minut możemy wyczarować pyszne trufelki.  Składniki: szklanka płatków pełnoziarnistych Lubella 150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sos beszamelowy 175

sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy. Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera

Proste Potrawy
Burgery z czerwonej fasoli 200

czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych

Blendman
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 207

całość jeszcze przez dziesięć minut. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy   jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą

Miód i pieprz
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 237

Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z

karmelowy