naciąć w nich z boku głębokie kieszonki (użyć bardzo ostrego noża). Orzechy połamać na mniejsze kawałki i wymieszać ze śliwkami. Napełnić równomiernie masą kieszonki w piersiach. Naciągnąć delikatnie brzegi mięsa, tak by dokładnie zamknąć szczelinę. Można delikatnie oprószyć solą jeśli nasza szynka nie jest zbyt słona. Ułożyć po 2 plastry szynki na małą zakładkę i cieniutko posmarować musztardą. Zawinąć delikatnie
zadanie-gotowanieKotlety mielone to moje ulubione danie z dzieciństwa. Teraz jednak jestem ich jedynym prawdziwym fanem w domu, więc muszę improwizować, żeby smakowały nie tylko mnie. Całe szczęście, że mięso mielone komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś wersja z dynią, które zmienia nieco strukturę kotletów i dodaje im jesiennego posmaku, oraz z włoską pancettą (którą możecie zastąpić polskim boczkiem). Eksperyment udany
Milion Smakówmiędzyczasie myję i kroję na ćwiartki pomidorki koktajlowe, myję mix sałat. Robię sos: do miseczki daję wszystkie składniki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Na samym końcu do warzyw i mięsa dodaję pomidorki koktajlowe i mix sałat, mieszam, wlewam sos winegret, mieszam i gotowe
kruche babeczkiczyli warzywne danie prowansalskie, składające się głównie z cukinii, bakłażana, cebuli, pomidorów i papryki. Ja zamiast papryki użyłam cienko pokrojonych ziemniaków, dlatego świetnie się sprawdziło jako dodatek obiadowy do mięsa zamiast ziemniaków. Ratatuja będzie też fajnym pomysłem na lekka kolację. Mimo, że na początku podchodziłam do niej z rezerwą, zakochałam się w tym daniu. RATATUJA ZAPIEKANA (Ratatouille
Bon appetit mon amiesuszona tymianek słodka papryka opcjonalnie szczypta chilli + makaron (ja użyłam jasny żytni) Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną cukinię. W międzyczasie mięso doprawić przyprawami i dodać do warzyw. Całość delikatnie podsmażać ok 10 minut (ciągle odwracając), następnie dodać pomidory i sos sojowy. Dusić pod przykryciem około 20 minut
Tradycyjna Kuchniawersji na słodko na słono również jest wiele możliwości między innymi dodatkiem może być parówka z serem (ale o tym w następnym wpisie), pieczarki z cebulą , sos spaghetti z mięsem mielonym i wiele innych dodatków. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Składniki: mąka pszenna 2,5 szklanki mleko 3 szklanki cukier 2 łyżki jajka 2 szt. szczypta soli olej 3-4 łyżki
Kuchnia Vikikształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut
VioletoweKucharzeniepieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż
Moje domowe kucharzeniekurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny. Składniki na 4 porcje: około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku
UgotowaćBrokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, rozbić tłuczkiem do mięsa (aby na całej długości miała podobną grubość), oprószyć z obu stron dużą ilością soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka smażyć na rozgrzanym na patelni oleju wraz z masłem
Gospodyni MiejskaPrzygotowanie Polędwicę wieprzową należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku oraz posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzać margarynę, smażyć polędwicę z każdej strony około 15 minut. Najlepiej jednak wykorzystać termometr do mięsa i smażyć do osiągnięcie temperatury 58 C wewnątrz najgrubszego miejsca polędwicy. W takiej temperaturze powinniśmy otrzymać średnio wysmażoną polędwice o lekko różowym kolorze. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone kawałki
zjem to blog kulinarnyczystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami, ale możesz też zjeść na gorąco z kromką chleba. Ps. Jeśli chcesz możesz zwiększyć ilość warzyw np. wszystkie składniki dać razy dwa, wtedy będziesz mieć więcej pysznej mieszanki
Przepisy i porady kulinarneśledzie które my kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień
Karo in the Kitchenłyżkami mąki, a następnie wlejecie na patelnię i dokładnie wymieszacie. Możecie też dłużej pogotować sos przed dodaniem kurczaka ok. 20-30 minut, nie róbcie tego po dodaniu mięsa, gdyż kurczak będzie wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się
Cooking Monsterpaluchy znikają z talerza szybciej niż się je robi, choć i to nie jest zbytnio czasochłonne:). Świetne jako przekąska, ale też jako dodatek do zup czy mięsa. Ciasto: 1/2 kg mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko L 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Do posmarowania ciasta: 1 jajko L olej (tyle samo
Szefowa kuchni