Piersi kurczaka w zalewie babci Basi 205łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mięso to przygotowuję dzień wcześniej przed podaniem ,żeby smaki się połączyły. W tej zalewie , równie dobrze jak piersi z kurczaka smakują filety rybne . Składniki : 2 podwójne piersi z kurczaka , vegeta czerwona
Pysznosci Babci Basi
Paprykarz domowy z makreli babci Basi 225łyżeczki cukru, 150-200 g koncentratu pomidorowego, słodka i ostra papryka w proszku, liście laurowe, ziele angielskie. Przygotowanie : Ryż gotujemy. Z makreli usuwamy skórę i ości. Następnie mięso rozdrabniamy widelcem. 2. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. 3. Dodajemy cukier i koncentrat. Mieszamy. 4. Dodajemy ryż, rozdrobnioną makrelę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i paprykami. Smacznego ! Rada : Paprykarz
Pysznosci Babci Basi
Indyk w sosie pieczarkowym babci Basi 266może być też słodka), sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku ( może być mrożony, lub suszony ) 2-3 listki laurowe, pół szklanki wody. Przygotowanie : Filet myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Mięso kroimy w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na roztopionym maśle z dodatkiem liści laurowych. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy makaron al dente. Na patelni podsmażamy
Pysznosci Babci Basi
Danie jednogarnkowe -schabowy po cygańsku babci Basi 269cebulę ( 2 szt. ) w półplasterki. Uwaga : naczynia nie smarujemy niczym , nie podlewamy oliwą ! – z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu. warzywa przykryć rozbitymi plasterkami mięsa i znów przykryć pokrojoną marchewką i cebulą w pół krążkach . Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć
Pysznosci Babci Basi
Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi 216nego ) Sposób przygotowania : Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte i pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy i delikatnie
Pysznosci Babci Basi
Zupa królewska babci Basi 335żółtka, Przyprawy : sól, pieprz , ziele angielskie (3-5 ziarenek ) liść laurowy ( 2 szt. ) natka pietruszki, Wykonanie : Warzywa starannie umyć, oczyścić i opłukać. 2. Tak przygotowane warzywa oraz umyte mięso kurczaka włożyć do wody i zagotować. 3. Zupę szumować 4. Dodać przyprawy : sól, vegetę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 5. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. 6. Gdy wszystko
Pysznosci Babci Basi
Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie babci Basi 245myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy. Przygotowujemy glazurę, cebulę drobno kroimy, dodajemy olej, miód, keczup i przyprawy. Mieszamy dokładnie i smarujemy udka . 3. Tak przygotowane w glazurze mięso odkładamy na kilka godzin ( najlepiej na noc ) do lodówki . Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią. 4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez
Pysznosci Babci Basi
Domowa konfitura z czerwonych porzeczek babci Basi 244porzeczki czerwonej ( zwanej dawniej jak byłam mała – ” świętojanką „) Możemy ją używać np. jako dodatek do naleśników , deserów, gofrów , a nawet łyżka tej konfitury dodana do pieczenia mięsa podkreśli jego smak. Składniki : – 1 kilogram dojrzałych porzeczek czerwonych, 50 dag cukru, 50 ml wody. Sposób przygotowania : Porzeczki obieramy z szypułek i liści, dobrze płuczemy . Wkładamy do garnka
Pysznosci Babci Basi
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów babci Basi 282masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, Ponadto : 3 łyżki śmietany 18 %, szczypta soli, 2-3 łyżki krupczatki, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso płuczemy, warzywa myjemy i oczyszczamy. Wszystkie produkty na wywar wkładamy do garnka z zimną wodą. Gdy się zagotuje szumujemy i dodajemy kostkę rosołową. Doprawiamy vegetą i gotujemy na małym ogniu
Pysznosci Babci Basi
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 211pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej
CookYourself
Kaczka pieczona z jabłkami i pigwą 213KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I PIGWĄ to doskonały przepis na... Artykuł Kaczka pieczona z jabłkami i pigwą pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE
Roladki z kurkami, serem i pietruszką 263kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurki, dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Każdą panierujemy w przyprawionym solą i pieprzem rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej
VioletoweKucharzenie
Pierś Kurczaka z Brokułem do Ryżu, Kaszy lub Makronu 716możemy przecisnąć przez praskę, obrany korzeń imbiru ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni smażę pierś kurczaka, około 15 minut do miękkości mięsa, pierś podczas smażenia doprawiam solą i pieprzem. Następnie pierś przekładam do miski lub garnka. Następnie na niewielkiej ilości oleju smażę pieczarki przez około 3 minuty, następnie dodaję brokuł
Uwaga Babcia Gotuje
Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 272Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości
karmelowy
Makaron w sosie szpinakowym 142dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy liście szpinaku, gdy ich objętość znacznie się zmniejszy podlewamy wszystko bulionem i jeśli robimy wersję z mięsem dodajemy obsmażonego fileta pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty. 3. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie zagęszczamy nią sos szpinakowy, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i łączymy
Apetyczna babeczka