Zupa ziemniaczana z pietruszkowym pesto 156Boczek pokrój i podsmaż w garnku. 2. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, pokrój cebulę i dodaj do boczku. 3. Wymieszaj dokładnie całość i smaż przez ok. 10min. 4. Do mięsa i ziemniaków dodaj bulion, mleko i masło. 5. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę podawaj gorącą z dodatkiem pietruszkowego pesto
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach 242się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki. Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco ), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku? Sami zdecydujcie, próbując pysznej letniej sałatki w odcieniach zieleni o ciepłych i jednocześnie orzeźwiających smakach
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki 180kory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą i ciepłem w deszczowe popołudnia jesieni
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Leniwe kopytka 262szklanki mąki pszennej sól 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzone przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbijamy jajka i dodajemy większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie możemy jednak przesadzać
Kuchnia w czekoladzie
Winny sos śliwkowy 142doskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach
Milion Smaków
Domowe tortille z kurczakiem i świeżymi warzywami 213Cebulę obrać i pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki. Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, znów odrobinę sosu i kilka listków rukoli, zawijać. Najpierw dół złożyć do środka, potem lewy i prawy brzeg. Podawać
Simply Food
“Sceny kuchenne” – recenzja 169pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta żółtko jajka. Ten mis en place nie jest przypadkowy. Każdy przepis zawiera nie tylko sposób przygotowania, ale też sposób podania, ważne jest nie tylko jak coś smakuje
Ugotowane pozamiatane
Lin w śmietanie i "Złota dama" 190ryby pod przykryciem, bo z patelni będzie pryskać w różne strony. Smażyć na palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się zapach, a czosnek nie przypalił. Zmniejszyć moc palnika i dodać śmietanę. Podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania
Weekendy w domu i ogrodzie
“Polskie jabłka” – recenzja 197stanął w miejscu. W kuchni Joanny Tołłoczko dalej królują szare renety, antonówki i rajskie jabłuszka, których dziś prawie się nie je. Jabłko pasuje przecież i do deseru i do mięsa, jest symbolem dostatku i płodności, a wieczorem można przerobić je na domowy cydr i grzaniec. I wiadomo, że polskie jabłka są najlepsze. Pamiętam zakupy na bazarze owocowo-warzywnym, kiedy byłam
Ugotowane pozamiatane
Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi 334oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 2 Kiedy mięso wystygnie kroimy na kawałki i kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią
Kuchnia Bazylii
Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! 187można zjeść wegańsko, a w dodatku świeżo i smacznie! Dla części wege osób KsiążKAwiarnia będzie wybawieniem, ponieważ znajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już wyżej
Blendman
Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 233zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju Sól
Smaki Ewy
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 199tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 2 kg ziemniaków
królestwo garów
Kurczak w piwie z ziemniakami, kukurydzą i rozmarynem. 264będzie protestował, kiedy to przeczyta ;) Tym bardziej, że jestem bardzo zadowolona z osiągniętego efektu. Już sam zapach unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia obiecywał wiele. Danie jest bardzo aromatyczne, mięso pozostaje soczyste. Kukurydza wprowadza słodką nutę, a rozmaryn buduje klimat całego posiłku. Dodatkowym atutem jest czas poświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama
zadanie-gotowanie
Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą 207pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty. Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia żaroodpornego a na niej podsmażoną na maśle (tak tylko aby zamknąć pory mięsa) kawałki karkówki. Całość nakrywam resztą kapusty i polewam wszystko śmietaną kremówką. Zapiekam ok 40 minut w 190oC
Mechanik w kuchni