Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 308dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie
Jacob Tastes
"Sosik mega" 199listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce do mięsa, lub rozdrabniamy mikserem (ja to zrobiłam porcjami w 'żyrafie'). Paprykowe purée wrzucamy do dużego rondla, dodajemy cukier, sól i olej, mieszamy i gotujemy około 15 minut. W międzyczasie obieramy czosnek
les mirabelles
Pudding jaglany z owocami 188Niełatwo wyobrazić sobie codziennie jedzenie bez chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować
Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z wołowiną i grzybami 219Soczyste mięso, leśne grzyby i makaron - przygotuj zapiekankę wg mojego przepisu a nie będziesz żałować ;) Doskonałe i aromatyczne danie obiadowe - przepis dla smakoszy wołowiny! Składniki na 4 porcje: krucha wołowina - łopatka (Sokołów z Biedronki) 1 szklanka mrożonych grzybów leśnych ok. 350g makaronu Farfalle (kokardki) 20 dag sera mozarella (w kawałku) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku ostra lub słodka
Alutka-Gotuje
Leczo 259Opis: Leczo to danie bardzo sycące, z dużą ilością warzyw oraz mięsa. Obecnie jest bardzo dużo różnych sposobów przyrządzania tego dania. Ja jednak zapraszam do powrotu do klasyki. Podstawą pysznego leczo jest czerwona i chrupiąca papryka. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
FARSZ Z JARMUŻU I SERA FETA MOCNO CZOSNKOWY 208Znakomity Farsz z Jarmużu z dodatkiem bardzo dużej ilości czosnku oraz fety. Fajny farsz do mięsa i słonych przekąsek. SKŁADNIKI: 100 g jarmużu 1 cebula Ząbek czosnku Szczypiorek Natka pietruszki 1/2łyżeczki chilli, czosnku suszonego, pielrzu, wegety, papryki ostrej 5łyżek jogurtu naturalnego Ok100 g sera feta 1łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do rondla wkładam łyżeczkę masła. Międzyczasie jak masło
Gotowanie Patki
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 297danie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką atmosferę
zadanie-gotowanie
Płaski chlebek z pieprzem zielonym 192garść świeżej bazylii, mąka do podsypania. Przygotowanie: Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, bazylię drobno siekamy. Rada: pieprz wystarczy przykryć folią spożywczą i zgnieść za pomocą tłuczka do mięsa, następnie drobniej posiekać nożem . Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Moniki Smakołyki
Kebab z frytkami na talerzu 418warzywa drobno kroimy. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy keczup z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. 5. Na talerzu układamy frytki a na to mięso, warzywa i sos w dowolnej kolejności. Posypujemy serem feta
Szefowa kuchni
Cebulowy schab z sosem pietruszkowym 216natki pietruszki 1 ząbek czosnku 50 ml śmietanki kremówki ( to ważne dla smaku ) woreczek do pieczenia Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej , żeby porządnie naciągnął cebulą i zmiękł od mleka . Mięso oczyszczamy z twardych błon , płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , nacieramy nią schab , najlepiej już w pojemniku , w którym będziemy go marynować
Ogrodnik w podróży
Pierogi ruskie po mojemu 236Pierogi ach te pierogi , kto z nas ich nie lubi , z każdym dodatkiem super smakują , z mięsem , ruskie , z owocami , każdy znajdzie coś dla siebie , ja tym razem zapraszam na ruskie troszkę inaczej , być może nie tylko ja je tak przyrządzam , ale w tej wersji smakują mi najbardziej . Składniki na farsz 5 ziemniaków 1 duża cebula 1 paczka sera
Mój Smak
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ ) 404PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to
Ostra na Słodko
Sałatka ” Tortellini Mazarini „ 244cudowny wynalazek i nikt mnie nie przekona ,że jest inaczej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jak smakuje ? Pysznie – oczywiście . Składniki : 1 opakowanie tortellini z mięsem 1/2 puszki czerwonej fasolki ( koniecznie opłukanej na sitku ,żeby nie farbowała ) pęczek szczypiorku 1 torebka sosu sałatkowego polskiego lub ziołowego 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej puszki 1 kiełbaska
Ogrodnik w podróży
Chutney śliwkowy 199gotowania. W miedzy czasie obieramy cebule i kroimy w duże kawałki, lekko podduszamy na łyżce oleju. Goździki miażdżymy w moździerzu ( jeśli nie mamy to na desce tłuczkiem do mięsa) tak samo postępujemy z kolendrą. Imbir ścieramy na średnich oczkach tarki. Wszystkie podane w przepisie składniki (oprócz octu) dodajemy do śliwek. Przykrywamy i dusimy ok. 1, 5 godziny od czasu
W kuchennym oknie Ewy