mięso - 63110 przepisów (strona:2582/4208)

Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami 183

wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca

Kuchnia Bon Appetit
Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką 144

indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 250

pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej

CookYourself
Kopytka z dynią 175

szklanek mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Dodatkowo: masło świeży tymianek lub rozmaryn  Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ). Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka i mąkę - zagnieść zwarte, lecz nie bardzo gęste ciasto. Ciasto podzielić

kolorowotorcikowo
Placuszki z gotowanych ziemniaków wg Aleex 207

siostrę sporo nerwów. Na szczęście po kolei wszystko udaje się opanować: kolejne zachwiania zdrowotne prostujemy, ale nerwy są naprawdę spore. Niedawno wpadłam zziajana do domu, aby zrobić obiad. Mięso miałam podszykowane, surówkę zrobiłam szybciutko, ziemniaki już się gotowały. Po kilkunastu minutach odcedziłam ziemniaki i…. już wiedziałam, że będą niesmaczne. Były szkliste, ciapowate, do niczego po prostu. Patrzyłam w garnek

W mojej kuchni
KANAPKA DO PRACY Z MIELONYM I JARMUŻEM 154

kotlet mielony jeśli jest za gruby tnę go w pół. Taka kanapka jest bardzo sycąca i nie wymaga za dużo czasu w przygotowaniu. Ja dziś użyłam kotletów mielonych z mięsa z indyka

Gotowanie Patki
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 566

ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron. Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy sos. Na oliwę z podsmażania pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy

Smak mojego domu
Szpinakowy makaron w sosie z kurczakiem i kurkami 176

przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką. Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Gotujemy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu.  Makaron gotujemy

VioletoweKucharzenie
Surówka z kapusty kiszonej 313

suchej patelni podprażyć kminek i tymianek dodajemy do kapusty. Przyprawić cukrem, pieprzem świeżo mielonym polewamy olejem, surówkę dokładnie wymieszać. Surówka z kapusty wyśmienicie smakuje jako dodatek do pieczonego mięsem lub smażonej ryby. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczony kurczak marynowany jogurcie 176

czosnek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ćwiartki podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki przełożyć do miski z marynatą jogurtowa. Dokładnie wymieszać lub ręką nasmarować mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało w lodówce przez noc. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Pieczony pasztet wieprzowy z wątróbką z indyka. 213

osuszmy i kroimy na pół, cebulę obieramy , kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy wątróbkę i podsmażamy.Usmażoną wątróbkę i mięso mielone przekładamy do miski i miksujemy blenderem, następnie dodajemy roztrzepane jajka, mleko, 1/2 szklanki oleju, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy ewentualnie

Sama słodycz i szczypta chili
Piersi kurze z sosem porowym 201

patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć na tej samej patelni co smażył się por. Gdyby była za sucha dodać odrobinkę masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Pasta z jajek i piersi kurczaka (na kanapki) 280

gotujemy na twardo. Piersi kurczaka gotujemy w rosole (ja tak zrobiłam) lub smażymy na patelni uprzednio doprawiając solą i pieprzem. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki. Do jajek i mięsa dodajemy sos paprykowy i majonez, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczypior drobno kroimy i mieszamy z pastą. Gotowe. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 293

dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie

Jacob Tastes
"Sosik mega" 185

listki laurowe (nasze!) 1/2 szklanki octu (użyłam z czerwonego wina, bo taki miałam w szafce) Paprykę czerwoną i chili myjemy, kroimy, usuwamy pestki i mielimy w maszynce do mięsa, lub rozdrabniamy mikserem (ja to zrobiłam porcjami w 'żyrafie'). Paprykowe purée wrzucamy do dużego rondla, dodajemy cukier, sól i olej, mieszamy i gotujemy około 15 minut. W międzyczasie obieramy czosnek

les mirabelles