Surówka z kapusty, pora i marchwi 195Surówka do drugiego dania z kapusty, pora, marchwi i jabłka. Z dodatkiem śmietany i koperku. Dobrze smakuje podana z mięsem
Przepisy Kulinarne
Wiejska kiełbasa domowa. 210wędlinę ze sklepowej półki, która nafaszerowana jest chemią :( Często przygotowuję w domu domowe wędliny, których smak zapach jest rozkoszą dla podniebienia. Przygotowując domową wiejską kiełbasę wiem z jakiej jakości mięsa została przygotowana jest zdrowa z czystym sercem polecam. Wiejskiej domowej kiełbasie. nie dorówna kiełbasa ze sklepu, wyróżnia ją smak, aromat
Kulinarne pyszności Molki
Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 182słodka papryka oliwa z oliwek kulka mozzarelli 1. Bakłażana myjemy i tak z godzinę wcześniej kroimy w plasterki, oprószamy solą i odstawiamy. Makaron gotujemy al'dente, brokuła również gotujemy. Mięso kroimy w drobną kostkę, dajemy do niego oliwę, słodką paprykę, sól i pieprz. Odstawiamy na chwilę. 2. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oliwy, na spód dajemy makaron, na makaron
kruche babeczki
Rosol z wolnowaru 191Dlaczego ten rosół jest wyjątkowy? Dlaczego ma tak intensywny brązowy kolor? Bo to rosół z wolnowaru. Gotowany w niskiej temperaturze przez 12h. Bulgotał sobie długo i cierpliwie, warzywa i mięso oddały mu cały swój smak i aromat. Kolor zmieniał barwę na ciemniejszą z każdą godziną gotowania. Takiego rosołu nie zjecie ani w restauracji ani z tradycyjnego gotowania w garnku. Taki
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żurek z Baborówka 239się tam 10-ty Festiwal Jeździecki . Myślę, że warto się wybrać jeżeli tylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka
Szybko Tanio Smacznie
Schab gotowany idealny na kanapki 854spożywczą i zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. To spowoduje że zamkną się pory w mięsie i całe soki pozostaną w środku. Na folii jeśli zostały przyprawy to zdjąć je i dodać do garnka z wodą. Gotowanie schabu – Wlać tyle wody do garnka, żeby schab
Kuchnia Pokoleń
Aromatyczne roladki drobiowe 215Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową, oregano, masło oraz kukurydzę, całość mieszamy. Udka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy lekko solą i pieprzem. Na mięso nakładamy warstwę farszu, a potem zwijamy w roladę. Każdą z rolad dokładnie (jak najciaśniej,aby nie dostała się woda) zawijamy w folię spożywczą skręcając po bokach jej końce. Roladki
Bon appetit mon amie
Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach 298Marynowanie już od setek lat traktowane było jako tradycja w niemal każdym domu i każdej kulturze. Na większą lub mniejszą skalę do zimy przygotowuje się każdy
COOKMAGAZINE
Pasta z marchwi i tahini 198Jaka ona jest cudowna w smaku i ma piękny kolor. Na kanapki będzie znakomita ale jeszcze lepsza jako dip do warzyw czy mięsa. Robi się szybko a przechowuje w lodówce nawet do tygodnia. Zachęcam do zrobienia. Pasta według pomysłu Annabel Langbein wprost z Nowej Zelandii w stylu indyjskim. Pasta z marchewki i tahini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z SALSĄ PAPRYKOWĄ I SERAMI 176zajadać pyszną pizzę jak z pizzerii ;) Do mojej pizzy wykorzystałam salsę paprykową od Eterno . Polecam i Wam tą salsę, jest idealna jako dodatek do grilla, do mięs, wędlin, pizzy, zapiekanek. Składniki na ciasto do pizzy: * 1 i 1/2 szklanki mąki do pizzy * 1/2 szklanki ciepłej wody * 2 łyżki oleju * 4 g drożdży suchych * 1/2 łyżeczki soli
Zrób to smacznie
ZIELONA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ 221Niezwykle prosta,wręcz banalna surówka- sałatka,która doskonale pasuje do pieczonego mięska. Świetnie sprawdzi się również do mięsa z grilla - serdecznie więc ją polecam. Składniki: główka małej sałaty zielonej bądź połówka dużej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżki greckiego jogurtu Warzywa dokładnie umyć,osuszyć. Sałatkę pokroić w paski,rzodkiewkę w talarki,większe można przeciąć
Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczę na ryżu pieczone 216zachodu, jednak potem, gdy potrawa się piecze, mam czas na przygotowanie czegoś innego lub po prostu samej siebie na przyjęcie gości ;) Tym razem postawiłam na kurczaka. Danie wyszło pyszne, mięso aromatyczne i soczyste, ryż pełen smaku, lekko kremowy. Wszystkim przypadło do gustu i na pewno nie raz je powtórzę. Czytaj więcej
Pichceniomania
Letnia sałatka z awokado wg Aleex 168praskę. 5. Fetę pokroić w kostkę. 6. Posiekać szczypiorek i natkę pietruszki. 7. Składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 8. Skropić oliwą z oliwek. 9. Podawać jako dodatek do mięs z grilla lub ze świeżym pieczywem. Smacznego
W mojej kuchni
Placki ziemniaczane 236Placki ziemniaczane to danie, które znają prawie wszyscy. Można je jeść na słodko jedynie posypane cukrem lub polane śmietaną. Świetnie smakują również na słono z sosami, mięsem i warzywami podane jako placki po węgiersku, góralsku czy też myśliwsku
Przepisy Kulinarne
Chłopska 277g/kg -gorczyca ziarno 5 g/kg -majeranek 0,5 g/kg - jelita wieprzowe od 28 do 32+ WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski około 2 x 5 cm. Wszystko peklujemy i solimy na okres 48 godzin
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.