sałatka - 52378 przepisów (strona:2442/3492)

Jak zrobić grzanki 220

zrobić grzanki? Domowej roboty grzanki są idealne do zupy, zwłaszcza do zup kremów lub jako dodatek do sałatek. Grzanki to drobno pokrojone w kostkę pieczywo upieczone w piekarniku lub usmażone na tłuszczu np. oleju czy maśle. Grzanki dodajemy do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z łososia 233

nasza propozycja na obiad. Polecam te pyszne kotlety mielone z łososia, gdyż według nas przypadną do smaku każdemu. Kotletciki mielone z łososia można podać z podsmażonymi warzywami, warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest surówka z kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z ogórków gruntowych 262

macie pomysłu na warzywo do obiadu? Macie mało czasu? Przygotujcie sałatkę z ogórków – potnijcie je na cienkie plastry lub zetrzyjcie na tarce (też w plasterki). Trochę przypraw, sera i gotowe. Do... Source

Szybko Tanio Smacznie
Kotlety jajeczne 368

sposobów (oprócz zupy szczawiowej) do namówienia mnie, abym zjadła jajka. Z czasem je polubiłam, a kotlety te do dziś uwielbiam. Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (mała) 1 bułka + mleko do namoczenia 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo

Di gotuje
Szczawiowa wiosna na talerzu 188

maniak z kosiarką dorwie się do tej soczystej pachnącej trawy i szukam szczawiu. Nigdy nie smakuje tak, jak wiosną, gdy jest młody, świeży i kruchy. Świetnie sprawdza się do sałatki, na kanapkę zamiast sałaty, ale ja wiosną najbardziej czekam na zupę. Jest to jedno z tych dań, które przyrządzane i podawane jest w sposób wieloraki. Subtelny kwaśny smak szczawiu pozwala

Pichceniomania
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 195

Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super!  Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak

Pichceniomania
mini pizza bez ciasta, bezglutenowa 240

pomidorów Basiron Rosso to czerwona Gouda. Połączenie sera Gouda i  czerwonych pomidorów oraz włoskich ziół co daje charakterystyczny smak sera. Jego czerwony kolor wygląda świetnie na kanapkach, w sałatkach lub półmisku serów. Jego składniki obejmują pasteryzowane mleko krowie, pesto i czerwone pomidory. Dojrzewa w sposób naturalny Ser wytwarzany z różnymi dodatkami aromatycznymi, nadający mu różnorodny smak np: czosnek

w mojej kuchni
Proste śniadanie spalające tłuszcz 500

jajecznica, nie parówki ani nawet nie sałatka – królową polskich śniadań powinna zostać owsianka! Jeśli marzysz o tym, by zgubić boczki i wystający brzuch, zacznij jeść owsiankę. Nic tak jak ona nie pomoże Ci w krótkim czasie zrzucić zbędny tłuszczyk, przy okazji odżywiając Cię i dodając energii i sił witalnych. Owsianka jest niedocenianym daniem na śniadanie, […] Artykuł Proste śniadanie

Wiszniówka
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 566

lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku

Ogrodnik w podróży
Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową 180

nutką chili. Z reguły jeśli paruję fasolkę i bób robię to z  większej ilości i wtedy mogę te warzywa wykorzystać następnego dnia do innych dań, na przykład do sałatki  lub do przygotowania szybkiego i lekkiego obiadu.   Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 50 g zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na parze

Kulinarne przygody Gatity
Hasło tygodnia - letnie sałatki. 169

Czym jest sałatka właściwie każdy wie, ale gdyby trzeba było podać definicję, to być może byłby z tym kłopot. Sam z ciekawości zajrzałem do wikipedii i zdziwiłem się, jak nieprecyzyjne hasło można napisać. Na szczęście angielska wersja przywróciła mi wiarę w możliwości intelektualne homo sapiens . Zakładam, że po niemiecku definicja ujęta została jeszcze logiczniej, ale... w kuchni, po niemiecku... ;) Dobrze

zadanie-gotowanie
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 245

solidna okładka, świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo

Blondynka Gotuje