Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię krótki tour po mołdawskich winnicach. Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię, niewielki, kilkakrotnie mniejszy od Polski, kraj graniczący jedynie z Ukrainą i Białorusią? Jest
Cztery FajeryCiasto ucierane z owocami, bardzo szybkie, pyszne. Z dodatkiem świeżych owoców, czyli idealne na tę porę roku. Może być podawane z lodami lub na ciepło. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂 Składniki na ciasto: 200 g masła szczypta soli 160 g drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 210 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dowolnych owoców (u mnie czerwone porzeczki, wiśnie i maliny) Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Ciasto ucierane z owocami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikCiasto ucierane z owocami, bardzo szybkie, pyszne. Z dodatkiem świeżych owoców, czyli idealne na tę porę roku. Może być podawane z lodami lub na ciepło. Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂 Składniki na ciasto: 200 g masła szczypta soli 160 g drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 210 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dowolnych owoców (u mnie czerwone porzeczki, wiśnie i maliny) Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Ciasto ucierane z owocami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikciasto to hit lata ! Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka, tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta. Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam! Foremka 24/28(...)dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu. Polewa: Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy
Wanilia i KardamonCiasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek. Przy słonecznej niedzieli dzisiaj w roli w głównej moja ulubiona kasza jaglana. Ostatnio szaleje z nią w kuchni i próbuje kombinować na różne sposoby, aby wykorzystać ją do ciast. Tym razem padło na wersję czekoladową z suszoną śliwką. Ostatnio miałam sporą dostawę z mojego ulubionego sklepu BRAT.PL, więc mogę poszaleć z przepisami(...)Ciasto dzięki kaszy jest sycące, nie za słodkie i mokre. Wiadomo, że różni się od ciast pieczonych, ale ja ostatnio wole jeść takie wydanie, bo mają mniej kaloryczne i można je jeść bez większych wyrzutów sumienia :P Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 143 kcal B 3 g W 12 g T 3 g Składniki: spód 150 g sparzonych suszonych śliwek
zdrowo i aktywnieCiasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek. Przy słonecznej niedzieli dzisiaj w roli w głównej moja ulubiona kasza jaglana. Ostatnio szaleje z nią w kuchni i próbuje kombinować na różne sposoby, aby wykorzystać ją do ciast. Tym razem padło na wersję czekoladową z suszoną śliwką. Ostatnio miałam sporą dostawę z mojego ulubionego sklepu BRAT.PL, więc mogę poszaleć z przepisami(...)Ciasto dzięki kaszy jest sycące, nie za słodkie i mokre. Wiadomo, że różni się od ciast pieczonych, ale ja ostatnio wole jeść takie wydanie, bo mają mniej kaloryczne i można je jeść bez większych wyrzutów sumienia :P Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 143 kcal B 3 g W 12 g T 3 g Składniki: spód 150 g sparzonych suszonych śliwek
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: (szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 50 g Mleko 1/4 szklanki Cukier łyżeczka Mąka pszenna łyżeczka pełna Ciasto: Mąka pszenna 500 g Żółtka 3 Masło 100 g Cukier 1/4 szklanki Mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: Krem czekoladowy kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę(...)miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Ciasto: W rondelku podgrzewamy 3/4 szklanki mleka, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!. Do dużej miski przelewamy zawartość garnka letnie mleko z cukrem i masłem
Kulinarne przygodywlej połowę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę, najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika. Zimą możesz położyć miskę obok kaloryfera. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Mąkę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Zrobić wgłębienie pośrodku, włożyć do niego drożdże, wlej olej , resztę mleka i odrobinę letniej wody. Wszystko wymieszaj(...)dodaj jeszcze stopniowo wodę. Gdy ciasto mamy już dokładnie wyrobione, natłuszczamy dłonie olejem i przenosimy ciasto z miski na suchy blat. Ciasto miękkie zważyć a następnie podzielić na równe części. Odmierzony kawałek ciasta uformuj w kulę i splaszcz na grubsze placki o średnicy około 10 cm. Wlej dużo oleju na patelnię ( by jego wysokość miała minimum 2 cm), dobrze podgrzej
Smaczne PotrawyKoktajle śniadaniowe to pyszny, zdrowy i szybki pomysł na pożywne śniadanie. Koktajle są przygotowane na bazie mleka zwierzęcego lub roślinnego, z dodatkiem jogurtu greckiego i owoców
Kuchnia MagdaLenyGrillowanie to nieodłączny element spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu w okresie letnim. Na pewno większość z nas przynajmniej raz w roku brała udział lub organizowała spotkanie
Kuchnia MagdaLenyjagód Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły. Banana rozgnieć na gładką papke widelcem, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto razem z zaczynem drożdżowym. W trakcie zagniatania ciasta dodawaj stopniowo olej kokosowy. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 10 minut, a samo ciasto powinno byc idealnie gładkie i sprzężyste. Przełóż(...)miski i przykryj ściereczką na około godzinę, aby wyrosło- podwoiło swoją objetość. Jeden pączek to 50 g ciasta i łyżeczka dżemu. Daruj sobie wykrawanie szklanką itd., bo to nie ma specjalnie znaczenia jaki kształ wytniesz i napawdę daleka jestem do szukania szklanki o dokładnej średnicy 7,5 cm. Sekretem w miarę kształtnych pączków jest ich uforomowanie. Najlepiej odmierzyć porcję ciasta
greenscarfSernik jagodowy ogród jest to ciasto bez pieczenia, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym, białą masą serowo kokosową, fioletową masą serowo jagodową, udekorowany różową polewą truskawkową i jagodami. Ozdobiony pięknymi kwiatkami oraz miętą. Sernik jest mało słodki, a mocno schłodzony idealnie się nada w upalne dni. Piękne się prezentuje, zadziwiając swymi kolorami i smakiem. Sernik, gdy już go udekorowałam(...)polewy możecie zrobić biały ganache (100 g białej czekolady i 100 g masła) Jak zrobić biały ganache możecie zobaczyć tutaj . Dodatkowo: jagody (1 szkl. lub więcej) do udekorowania góry ciasta listki mięty kwiatki surfinie (4 szt.) cukier puder do psypania jagód na górze ciasta (opcjonalnie) Potrzebne gadżety: szklanka = 250ml. tortownica 26 cm. mikser szpatułka papier do pieczenia waga
Rita creativeprosty, dlatego też każdy z Was sobie poradzi z ich wykonaniem. Takie drożdżówki możemy także przygotować z mrożonych owoców, dlatego też przepis ten możecie wykorzystywać przez cały rok! Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 7g drożdży instant szklana ciepłego mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 20g roztopionego masła Nadzienie: 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę wsypać do miski. Wymieszać z cukrem wanilinowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1h. Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami. Owoce wydrylować. Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawać krążki
Przepiski.pljabłka, kruszonka i jeszcze czekolada. Mama wpadła na świetny pomysł! Wartości odżywcze 1 kawałka (20): 235 kcal B 8 g W 18 g T 12 g Składniki: ciasto 400 g mąki orkiszowej 2 jajka 200 g masła zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa 500 g twarogu półtłustego 2 łyżki masła(...)rozpuszczonego 2 jajka pół szklanki cukru pudru 5 szt jabłek 1 budyń waniliowy łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: ciasto Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję i na koniec dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą
zdrowo i aktywnie