ciasto - 162322 przepisów (strona:2446/10822)

Chleb orkiszowy 87

jedna łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 g suszonych drożdży 300 ml wody ulubione nasiona do posypania Instructions Wszystkie składniki wrzucić do miksera, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta, ciasto powinno odchodzić od miski, ok. 5 minut Foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania Ciasto powinno wyrosnąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Łatwy chleb mieszany 71

łyżka mleka Instructions Mąkę, cukier, sól, suche drożdże wymieszać w misce. Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie rozczyn. Stopniowo do suchych składników dodawać wodę i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie, jeszcze raz krótko wyrabiamy i przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej(...)minut. Studzimy na kratce. Smacznego! Notes Wskazówka dla tych, którzy mają maszynę do pieczenia chleba! Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do 'Ciast rosnących' trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.     Artykuł Łatwy chleb mieszany pochodzi z serwisu Sprawdzona

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle ze śliwkami 83

Czas czytania: 2 min Knedle ze śliwkami przygotowane na bazie bardzo miękkiego ciasta z dodatkiem ziemniaków. Fantastycznie smakują podane z dodatkiem słodkiej śmietanki z odrobiną cynamonu. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą śmietanki, proponuję knedle podać z tartą bułką przysmażoną na masełku, ta wersja jest również pyszna! Te słodkie kuleczki są daniem, które przygotujecie bardzo szybko, jeśli macie(...)ugotowane ziemniaki. Dlatego też najlepiej zaplanować sobie przygotowanie knedli dzień wcześniej i ugotować ziemniaki, które będą o wiele lepsze dnia następnego. W dniu przygotowywania knedli wystarczy wypestkować śliwki, zagnieść ciasto i właściwie obiad gotowy. Chwilka gotowanie i po kilku minutach gotowania można już delektować się ich smakiem! Moje dzieci uwielbiają to danie i nie tylko one 😉 Smacznego! Print Knedle

SprawdzonaKuchnia.pl
Babciny chleb pszenny na maślance 76

posypania lub 2 łyżki stopionego masła do posmarowania Wykonanie: Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże, sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło(...)się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Zbić ciasto i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy

SprawdzonaKuchnia.pl
Bliny z mąki gryczanej 78

kwaśną śmietaną z dodatkiem siekanej dymki. Bliny można również podać z klarowanym masłem , słodkim syropem i owocami. Co zrobić, żeby bliny miały dobry smak? Wystarczy trzymać się jednej zasady! Ciasto powinno być przygotowane przynajmniej 8 godzin przed planowanym pieczeniem, wtedy są najlepsze. Bliny najlepiej serwować na gorąco lub w temperaturze pokojowej jako danie obiadowe. Moje bliny podałam z kwaśną śmietaną(...)cukru 1 szklanka przegotowanego mleka ostudzonego do temperatury 40 - 45 st C 1 średnie jajko 1 szklanka mąki gryczanej olej do smażenia Instructions Wieczorem przed pójściem spać należy przygotować ciasto. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami na gładkie rzadkie ciasto. Nakryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc lub na co najmniej

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb orkiszowo – żytni 101

zaczyn, to zajmie wam nie więcej niż 2 minuty, następnie trzeba przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Rano wystarczy dodać resztę składników i ponownie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Chleb można przygotować w większej ilości, a po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić. Chleb dobrze się do tego nadaje i świetnie smakuje również po rozmrożeniu. Polecam, pyszne i zdrowe(...)minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 130 g zakwasu żytniego 220 g wody 160 g mąki żytniej białej 100 g mąki orkiszowej typ 500 Składniki na ciasto właściwe 250 g wody 135 g mąki orkiszowej typ 500 265 g mąki zwykłej pszennej 2 łyżeczki soli morskiej 4 g suszonych drożdży lub 8 g świeżych Dodatkowo otręby pszenne

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni 100% 90

upiec go, choć na zmienionych zasadach! Zrobiłam z mąki i bardzo gorącej wody miksturę następnie dodałam od razu wszystkie pozostałe składniki i odstawiłam na całą noc. Rano zamieszałam ciasto, przelałam do formy i po niespełna godzinie nadawał się do pieczenia! Chleb jest wyborny! W 100% z mąki żytniej, więc i bardzo wilgotny, klejący z niesamowitym smakiem, jakie mają tylko chleby(...)wodą, trzeba intensywnie mieszać aby nie zrobiły się grudki, można zrobić to mikserem odstawić na 30 minut. Po tym czasie do mieszaniny mąki i wody dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Następnego dnia jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto. Przygotować formę np. keksówkę średniej wielkości, wysmarować

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytnio-pszenny z jagodą goji 72

hour Total Time 1 hour 20 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Na zaczyn 150 g zakwasu żytniego 300 g wody 250 g mąki żytniej typ 720 Na ciasto właściwe 200 g wody 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 190 g mąki pszennej zwykłej 30 g suszonej jagody goj 1 1/2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej dajcie mniej Instructions Składniki na zaczyn(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki tylko do połączenia. Miskę z zaczynem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody. Ciasto na chleb wyrabiam w misce, drewnianą łyżką około 3 minut do połączenia wszystkich składników, możecie zrobić to przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką. Przykryć folią

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka bezglutenowe 75

Czas czytania: 2 min Bezglutenowe wypieki są wielkim wyzwaniem i niełatwo znaleźć dobry przepis na chleb, ciasto czy ciastka. Postanowiłam spróbować swoich sił w tej dziedzinie, a efekt pracy poniżej przedstawiam poniżej 🙂 Ciastka są nie tylko bezglutenowe, ale i bez mleka krowiego, masła i białego cukru, czyli mega zdrowe!!! Ciasteczka o smaku kokosowo – migdałowym z suszoną żurawiną wspaniale smakują(...)łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g suszonej żurawiny 130 g mielonych migdałów Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Ciasto będzie dość klejące dlatego proponuję po wymieszaniu włożyć je do lodówki na około 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Łyżką nabierać porcję ciasta wielkości orzechów włoskich lub średniej

SprawdzonaKuchnia.pl
Naleśniki kokosowe bezglutenowe 87

fill: #343434; } Course Ciastka Cuisine Polska Keyword mleczko kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto naleśnikowe 300 g mąki ryżowej 2 średnie jajka 400 ml mleka kokosowego 120 ml wody lub mleka krowiego 4 łyżki wiórków kokosowych Składniki na dżem - sos skórka z jednej pomarańczy pomarańcza(...)maleńkie kawałki 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki miodu Instructions W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami. Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę. Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu. Naleśniki

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb mieszany z siemieniem lnianym 72

minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 150 g zakwasu żytniego 250 g wody 150 g mąki żytniej typ 720 150 g mąki orkiszowej Składniki na ciasto właściwe 200 g wody 120 g mąki orkiszowej 200 g mąki żytniej typ 720 1 1/2 łyżeczki łyżeczki soli 30 g siemienia lnianego Instructions Wieczorem przed pójściem spać w dużej misce(...)lniane delikatnie zmielić, można zrobić to w młynku do kawy można również nasiona włożyć w ściereczkę i potłuc młotkiem, wystarczy, że delikatnie się pokruszą. Dodać zmielone siemię do ciasta, ponownie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny , ciasto można zostawić na 8-9 godzin. Po tym czasie ciasto przelać do foremki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka owsiane z żurawiną 73

Czas czytania: 2 min Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra. Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej(...)cukier, utrzeć na jasną masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać następnie dodać mieszankę z mąką, wymieszać do połączenia. Na koniec dodać żurawiny, orzechy i płatki owsiane. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki czekoladowe 80

chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier polecam z tego przepisu jest niezawodny pięknie się rozprowadza i super trzyma formę. Polecam i smacznego! Print Pierniczki czekoladowe .wprm-recipe-rating(...)pierników, kakao. Pomarańczę wyszorować, osuszyć, skórkę zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do przesianych składników, następnie oddać jajko i ciepłą masę , zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto będzie klejące! Wyrobione ciasto przełożyć do foliowego worka, zamknąć go i odłożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ja zostawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzać do temperatury

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania