ciasto - 162907 przepisów (strona:2443/10861)

Palestyna książka kucharska 116

Palestyna książka kucharska  autorzy: Sami Tamimi i Tara Wigley. Palestyna książka kucharska autorstwa Samiego Tamimi i Tary Wigley jest kolejną, w naszej kolekcji, pozycją poświęconą

Cztery Fajery
racuchy drożdżowe z jabłkami 142

wszystko w garnuszku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajka, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia.  Jabłka obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, tuż przed smażeniem dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.   Rozgrzewam patelnię, na gorącą wykładam porcje ciasta. Racuszki smażę na małym ogniu, do zrumienienia z dwóch stron. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.     Tekst powstał we współpracy z firmą Woll Cookware

babka w formie
CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ 111

dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części(...)wymieszaj. Do dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel

globuskulinarny
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 120

Sałatka ziemniaczana w wersji wzbogaconej o jajka ugotowane na twardo oraz smażony boczek. Podstawowy przepis na sałatkę ziemniaczaną, który składa się z ugotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych

Kuchnia MagdaLeny
Domowa pizza z warzywami 78

pizzę? Oczywiście, że tak! Polecam jednak tą samodzielnie przygotowaną w domu. Wtedy mamy pewność, co do użytych składników. Dziś chcę się z Wami podzielić naszym przepisem na wspaniałe ciasto, które wychodzi idealnie chrupiące i cienkie. Taką pizzę lubimy najbardziej. Do tego ulubione warzywa, które wspólnie tworzą znakomitą całość. Domowa pizza z warzywami gości u nas średnio raz na dwa tygodnie(...)Mistrzem w jej przygotowaniu jest mój mąż, a jak to wygląda u Was? Domowa pizza z warzywami – składniki (na 4 małe pizze): Ciasto 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej , 1,5 szklanki wody, łyżka oliwy z oliwek, 8g suchych drożdży, szczypta soli. Dodatki (na 1 pizzę) koncentrat pomidorowy, około 1 łyżka, 5 pieczarek, 1/2 żółtej papryki, 1/2 białej cebulki, około

Natka Pietruszki
Brzoskwinie w malinach 115

się zebrać jeszcze na tyle owoców, żeby zrobić z nimi placek. Zresztą ten przepis można wykorzystać dysponując tylko mrożonymi, a brzoskwinie mogą być świeże lub z puszki. Znam to ciasto ze starego zeszyty przepisów "Ciasta domowe". Dla własnego dobrego samopoczucia nie wspomnę, z którego jest roku. Mam w domu trochę takich starych zeszytów  z różnorakimi recepturami, ciast, sałatek, obiadów(...)jajka - 150g orzechów zmielonych - 5-6 brzoskwini świeżych albo 1 puszkę -150g malin świeżych lub mrożonych - szczypta soli -16g proszku do pieczenia - 50g płatków migdałowych To jest ciasto typu ucieranego, dlatego jedną z ważniejszych zasad przy jego przygotowaniu jest praca ze składnikami w temperaturze pokojowej, dlatego najlepiej wszystko przygotować sobie ze 3 godziny przed początkiem zasadniczej pracy. Jeżeli

I tu będę miała takie te
Hiszpańska galaretka z pigwy 114

Hiszpańska galaretka z pigwy przepis na  dulce de membrillo.  Hiszpańska galaretka z pigwy to słodka pasta często określana też jako serek pigwowy. Zazwyczaj podawana

Cztery Fajery
Szybkie, chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzechami Pieguski+FILM 127

cukier trzcinowy (można dać też zwykły), ucieramy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy jajko-miksujemy. Do takiej masy dodajemy mąkę oraz sodę-mieszamy do połączenia lub miksujemy. Powstanie nam gęste ciasto. Następnie dodajemy posiekane orzechy  i czekoladę-mieszamy do połączenia z ciastem.  Następnie urywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. *jeśli ciasto klei

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Norwegia - Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi 101

jako wegetarian) to skoleboller, czyli kardamonowe bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi po prostu pokochaliśmy. Przyszedł więc czas na ich zweganizowanie w domu.  Składniki (na 8 bułeczek): Ciasto   12 g świeżych lub 5 g suchych drożdży  165 g mleka sojowego  25 g cukru 275 g mąki  2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 25 g margaryny(...)dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy tłuszcz i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy pozostałe mleko i drożdżowy zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - najpierw łyżką, później ręka przez kilkadziesiąt sekund - ciasto powinno być klejące.  4) Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski i posypujemy z wierzchu mąką. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić

Roślinożerni urlopowicze
Pizza chleb z kabanosem i kurkami 112

zostanie. Moja wersja jest z kurkami ale możecie dodać pieczarki. Tylko zróbcie z mąki typ 00 do pizzy. Różnica jest duża niż z mąki typ 500.   ciasto: 300 g mąki pszennej do pizzy 00200 ml wody letniej około 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 2 łyżki oliwy szczypta cukru farsz: 200 g kurek(...)ciepłe miejsce na 30 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól rozpuszczoną w wodzie, wlewam wodę stopniowo łączę mikserem i obserwuję jaką konsystencję ma ciasto. Na końcu dodaję oliwę, przyprawę do pizzy i wyrabiam ciasto tak długo aż będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie dosypuję mąki, jak jest za gęste dodaję wody. Ciasto posypuję mąką

wesoła kuchnia
Pierogi z kurczakiem, suszonym pomidorem, oliwkami, kaparami i mozzarellą 119

czarne, kapary i mozzarellę. Całość doprawiona oregano, solą i pieprzem. Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Z podanego przepisu wychodzi ponad sześćdziesiąt sztuk. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)  Składniki ciasto: 700 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 1 żółtko ciepła woda Farsz: 2 większe filety z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów oliwki czarne oliwki zielone kilka(...)drobno. Dodajemy do kurczaka, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. 3. Mozzarellę kroimy w drobniutką kosteczkę. Jak kurczak nam przestygnie, dodajemy i wszystko mieszamy. 4. Teraz robimy ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól. Do większego kubka dajemy żółtko, oliwę i mieszamy. Dolewamy ciepłą wodę.  5. Do mąki i soli dolewamy wodę z żółtkiem

kruche babeczki
Sałatka makaronowa z jajkiem i ogórkiem kiszonym 237

Sałatka z makaronem w roli głównej i dodatkiem jajek, sera żółtego, ogórków kiszonych, kukurydzy oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Do tego

Kuchnia MagdaLeny
CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ 121

dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części(...)wymieszaj. Do dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel

globuskulinarny
Drożdżówka dyniowa bez jajek 129

Drożdżówka dyniowa bez jajek to pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem. Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto je polukrować, tak jak to zazwyczaj robię. Dodam, że taka drożdżówka idealnie się przechowuje i nawet na drugi dzień jest pachnąca oraz mięciutka. Polecam!     Drożdżówka dyniowa bez jajek - składniki: (Forma o wymiarach(...)większej miski należy przesiać mąkę, dodać sól, cukier, zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem. Wszystko razem dokładnie wyrobić (dłońmi lub mikserem z końcówką haka) na gładkie oraz jednolite ciasto. (Uwaga! Ciasto będzie się kleiło, ale to normalne.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny

Di gotuje
Dietojarska kuchnia żydowska 126

Dietojarska kuchnia żydowska. recenzja książki kucharskiej Fani Lewando.  Dietojarska kuchnia żydowska to tytuł na który czekałam z ogromną niecierpliwością. Jak zapowiadało wydawnictwo Znak, to nie

Cztery Fajery