Już zaczął się październik a u mnie w ogrodzie lato i w dalszym ciągu dojrzewają maliny. Malutka, niewielka miseczka ale do ciasta wystarczająca. A ciasto? Kakaowy biszkopt genueński z przepisu ze strony Moje Wypieki ; krem z serka mascarpone, kremówki i masła orzechowego, maliny i gorzka czekolada - połączenie rewelacyjne. Polecam serdecznie :) Składniki: Kakaowy biszkopt genueński: 6 dużych jajek(...)pudrem i zmiksować. Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem nad parą wodną. Gotowy krem podzielić na dwie części, połowę wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu. Wierzch ciasta udekorować malinami i polewą czekoladową. Formę wstawić do lodówki aby ciasto z kremem stężało. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..specjalnie przedstawiać ulubione pierogi w nie jednym domu. Nie inaczej jest u nas. Każdy ma swój sprawdzony przepis. I każde są z pewnością pyszne. 0k 40-50 szt Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju 300 ml. gorącej ale nie wrzącej wody Farsz 500 gramów ugotowanych(...)wymieszać. Mąkę przesiać do miski dodać jajko, sól, roztopione masło, wymieszać. Następnie wlać wolnym strumieniem bardzo ciepłą wręcz gorącą wodę i ponownie wymieszać. Całość przełożyć na blat i zagniatać ciasto tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to podsypujemy mąką. Ciasto przełożyć z powrotem do miski i przykryć folią
Andzia PichciKawa po hiszpańsku Przepis na gorący napój kawowy carajillo. Kawa po hiszpańsku, a właściwie jeden z jej wariantów cafe carajillo jest przez nas
Cztery FajeryMakaron z indykiem i warzywami przepis na indycze ragu bianco z makaronem. Makaron z indykiem i warzywami przygotujesz w około 40 minut. To proste
Cztery FajeryMielone mięso z indyka z makaronem. przepis na indycze ragu bianco z makaronem. Mielone mięso z indyka z makaronem rigatoni (makaron w kształcie rurek
Cztery FajeryDziś zapraszam na cielaczka :) Przepis dostałam od cioci. Wcześniej znałam to ciasto pod nazwą Izaura. Przepis oczywiście jest na blogu. Jak sobie sprawdzicie, to różnice są prawie żadne. W przepisie na Izaurę jest więcej sera, tym samym więcej mąki ziemniaczanej. Do sera dodaje olej, a tu jest masło. W każdym bądź razie(...)jest sernik na murzynku. Pyszne, delikatne, miękkie ciasto. Ja uwielbiam :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych Masa serowa: 500 g. twarogu zmielonego 125 g. masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski
Agusiowe smakołykipizza z patelni. Pizza z serem pleśniowym i wędliną. My uwielbiamy taką pizzę. Taka pizza z patelni to super rozwiązanie na szybki obiad lub kolację. Można zrobić na grubszym cieście, ale wtedy trzeba podwoić składniki. My chcieliśmy taką na cieniutkim. To ciasto jest pyszne, takie parowane, delikatne, a od spodu lekko zrumienione. Kto nie próbował to bardzo polecam. Potrzebujemy(...)ciasto: 1 jajko 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki śmietany 18 % sól do smaku Dodatkowo: kulka plasterków dobrej jakości wędliny ( tak około 10 dag ) około 5 dag sera pleśniowego blue odrobina oliwy z oliwek do smażenia zioła prowansalskie według uznania świeże listki bazylii do dekoracji Wykonanie pysznej pizzy z patelni: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy
Izabelawkuchnijakiś czas temu z myślą o zrobieniu tortu szwarcwaldzkiego, ale plany w międzyczasie się zmieniły, a wiśnie zostały. Postanowiłam więc je jakoś spożytkować. Z wiśniami najbardziej kojarzy mi się ciasto czekoladowe. Do tej pory robiłam przeważnie ciasto jogurtowe czekoladowe z wiśniami. Dziś postanowiłam zrobić babkę, taką delikatną, piaskową, ale całą czekoladową, a nie jasną. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i powstała(...)bardzo smaczna babka idealna do kawki czy herbaty. Dodatkowo ciasto oblałam czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jaja 3/4szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej 3/4szkl. cukru 1 łyżka kakao 150g masła 3/4szkl. wiśni z syropu (drylowanych) Polewa: 4 łyżki śmietany 30% 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania: Jaja wyjęłam wcześniej z lodówki, aby ogrzały się
Waniliowe ImprowizacjeMoja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis. “Misiankowa szarlotka” najlepsza jest zaraz po upieczeniu. Z gałką lodów waniliowych… Pycha 🙂 Do szarlotki użyłam jabłek antonówek. Ponoć najlepiej tutaj pasują. Dla mnie troszkę kwaśne, dlatego następnym razem spróbuję z inną odmianą jabłek. Szarlotka(...)najlepsza jest w dniu pieczenia, choć mi na drugi dzień również smakowała. Przepis pojawił się w dodatku kulinarnym Gazety Wyborczej. Ciasto kruche: 200 g masła 500 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli 1 białko (do posmarowania) Nadzienie: 1 kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 opakowanie cukru waniliowego cukier skórka
Moja DelicjaBlondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondies to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie(...)innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam 😀 Składniki: 230 g masła 340 g cukru (dałam nie całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jaja roztrzepane widelcem 280 g mąki pszennej 240 g białej czekolady (miałam 200g) 4 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Moja Delicjadzieci. Naleśniki z brzoskwiniami – Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki pszenne(225 g) 1 duże jajo szczypta soli niepełna szklanka wody (może być gazowana) Przygotowanie: Przygotować naleśniki(...)zmiksować w blenderze). Nie przerywając mieszania dosypywać mąkę, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza (jeśli używamy blendera – wsypać całość mąki, dolać połowę wody i zmiksować). Jeśli macie czas, odstawcie ciasto na naleśniki na 30 minut . Po tym czasie (lub od razu, jeśli nie możecie czekać) ciasto rozrzedzić wodą (nie wlewamy od razu całej ilości) tak, aby dawało się łatwo rozprowadzić
Moja Delicjaczekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady(...)Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu ok. 2 minut
Moja Delicjawanilii ) skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka suchego maku 150 g mąki pszennej Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek: Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszać na średnich obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się jaśniejsze. Wmieszać mak, sól, skórkę(...)mąkę i chwilę mieszać, a następnie szybko zagnieść rękoma kulę. Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. W tym czasie włączyć piekarnik na 175°C . Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy płatami papieru do pieczenia, odklejając co chwila papier od ciasta, na grubość ok. 4 mm (dzięki wałkowaniu pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia nie musimy podsypywać
Moja DelicjaTruskawkowy szał trwa. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie ciasto z truskawkami bez miksera i nie macie maślanki, aby skorzystać z tego przepisu , zróbcie Jogurtowe ciasto z truskawkami . Jest równie pyszne, ale bardziej delikatne w swojej konsystencji. Ja korzystam z obydwu przepisów w zależności od zawartości mojej lodówki. Zarówno jeden, jak i drugi przepis na ciasto z truskawkami jest(...)świetny i obydwa uwielbiam za swoją prostotę, szybkość no i ten fenomenalny smak. Polecam wszystkim! Czytaj więcej: Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera The post Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSurówka z kalarepy Najlepsza sałatka do obiadu. Surówka z kalarepy pasuje niemal do każdego dania głównego. Doskonale sprawdza się też jako drugie śniadanie do pracy. Ta
Cztery Fajery