ciasto - 162322 przepisów (strona:2444/10822)

Bułeczki Cynamonowe 88

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki cynamonowe to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu z Was! Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant szklana ciepłego mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 20 g roztopionego masła Nadzienie: 4-5 łyżek cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 jajka Sposób przygotowania(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki wsypać do miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1 h. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Na cieście rozsmarować roztrzepane jajka. Następnie posypać cukrem rozmieszanym

Przepiski.pl
Szwedzkie bułeczki cynamonowe 116

mleka i mieszamy. Jak drożdże się nam rozpuszczą dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. 2. Do misy robota przesiewamy mąkę (jeśli ciasto będziemy wyrabiać ręcznie, to na stolnicę), dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, nasz rozczyn i mleko i albo zagniatamy ręcznie, albo wyrabiamy mikserem.  Jak składniki nam się połączą dodajemy roztopione(...)wystudzone masło. Ja robotem wyrabiałam 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 3. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto, delikatnie wyrabiamy kilka minut. Odkładamy żeby dać mu "Odpocząć" 4. W tym czasie przygotujemy sobie nadzienie: do miseczki przekładamy miękkie masło (najlepiej wyjąć je wcześniej, ja wyjęłam jak ciasto zaczęło wyrastać), dodajemy cukier

kruche babeczki
Parzybroda z młodej kapusty 1380

Parzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności

Kuchnia MagdaLeny
Jabłkowe Marzenie 98

Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        4 ½ szklanki maki pszennej ·        2 łyżki proszku do pieczenia ·        1 szklanka cukru(...)cukier, kakao 2.    Następnie wbijamy jajka, wlewamy jogurt, mieszając łyżką wlewamy stopniowo mleko oraz olej 3.    Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem 4.    Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm 5.    Na koniec robimy kleksy z serka mascaropne 6.    Ciasto pieczemy 40 minut

Kulinarna Chwila
Tureckie bułki açma 83

było ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy. Jajko roztrzepać z solą. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm(...)posmarować masłem. Ciasto złożyć na 3 (jak kartkę papieru), pokroić na 8 pasków. Każdy pasek ciasta zwinąć i zlepić końce, formując obwarzanek. Ułożyć na blasze, pozostawić do napuszenia na ok 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180stC, na dnie ustawić nieduże naczynie z gorącą wodą. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut w temp

Obiad gotowy
Bułki śniadaniowe 90

wysmarowania bułek przed pieczeniem Uwagi do przepisu: Zamiast świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, słonecznikiem, a nawet kruszonką. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję rozczyn – w tym celu do miseczki kruszę(...)łyżki cukru, mąkę oraz 50 ml letniego mleka. Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do sporej miski wsypuję 500 g mąki, dodaję resztę składników na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn ze świeżych drożdży. Wyrabiam rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam na 70 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Najczęściej lekko nagrzewam piekarnik na 35 st. C, wyłączam

Zasmakuj Kuchni
Chlebki naan z czosnkiem 111

turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Chlebki z patelni II Chlebki manakeesh z zaatarem Chlebki naan z czosnkiem Chlebki naan z czosnkiem Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka ma poj. 250 ml 700 g mąki pszennej typ 650 3/4 szklanki letniego mleka 15 g drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej 3/4 szklanki wody(...)olej lub masło do posmarowania chlebków Wykonanie Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno ono być lekko klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego jabłka i wałkujemy na cienkie

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne Domowe Drożdżówki z Serem i Marmoladą 88

Pyszny przepis na domowe drożdżówki z serem i marmoladą. Najlepiej smakują, jeszcze cieple! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant szklanka mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka łyżka masła Nadzienie: 500 g twarogu 80 g cukru 2 żółtka dżem truskawkowy Sposób przygotowania: Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczka i pozostawić na 1 – 1,5 h. Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami. Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość

Przepiski.pl
ciasto jogurtowe z truskawkami 109

proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się mąki z masą. Dodajemy jogurt oraz pozostałą mąkę i również miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno, smarujemy tłuszczem boki). Na wierzchu układamy pokrojone truskawki, przecięciem do góry. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia 164

Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia To pyszne letnie ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące dni. Minimalna ilość składników, orzeźwiający smak i tak proste wykonanie, że po prostu trzeba spróbować. Ja latem często przygotowuję takie pianki. Dzisiejsza wersja szczególnie mi smakuje. Wymyśliłam ją pod wpływem chwili i zawsze znika bardzo szybko. Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej dziś(...)dole, gdy będziemy ostrożnie i powoli wlewać resztę naszej śmietanowo-cytrynowej mieszanki. Blaszkę wkładamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia naszej cytrusowej pianki. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy plasterki bananów (lub inne ulubione owoce np. truskawki). Smacznego Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia

Słodkie okruszki
Placek Truskawkowy z Masą Budyniową i Galaretką 90

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lubicie lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasta? Postawcie na placek truskawkowy z masą budyniowa i galaretką. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki pszennej 2 łyżki budyniu śmietankowego pół kostki

Przepiski.pl
Pierogi z mięsem mielonym 119

mnie z łopatki wieprzowej 1 jajko 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka papryka do okrasy 1 duża cebula. Smalec/olej Składniki na ciasto: 550 gram mąki pszennej ok 300 ml ciepłej wody szczypta soli 30 ml oleju Uwaga: Z tych proporcji składników wyszło mi 32 pierogi z mięsem i zostało jeszcze(...)ciasta na pierogi. Ja robiłam jeszcze część z innym farszem. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto musimy albo zwiększyć składniki na farsz albo zrobić mniej ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, gdy ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego, usmażone mięso

Blog kulinarny S9.PL
FOCACCIA Z POMIDORAMI KOKTAJOWYMI I CEBULĄ 146

środku puszysta, pokrojoną na mniejsze kawałki można podawać do grilla. Dodatki możemy modyfikować według uznania. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody Łyżeczka cukru Łyżka mąki pszennej Ciasto: 270 g mąki pszennej 230 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli  2 łyżki oliwy Wierzch: pomidorki koktajlowe 1/2 średniej czerwonej cebuli 2-3 łyżki oliwy sól gruboziarnista  świeże(...)zioła np cząber, rozmaryn Zaczyn: Do ciepłej wody włożyć drożdże,wsypać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min. Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać sól, zaczyn, ciepłą wodą i oliwę. Dokładnie wymieszać, następnie wyrabiać ciasto ok 10 minut.  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania