DOMOWA PIZZA NA SUCHYCH DROŻDŻACH 234znam osoby która by nie jadła nigdy pizzy. Ja osobiście kocham pizze , te z mięsem, warzywami ,owocami i serami. Dziś skupiłam się głównie na cieście. Jest wielu przeciwników jak i zwolenników pizzy na cienkim jak i grubym cieście. Tym razem zrobiłam pizzę na grubym cieście na bazie suchych drożdży:) Dziś dodatki do pizzy są dowolne :) Polecam spróbować ja jestem bardzo
Gotowanie Patki
Sernik na zimno z owocami 465mnie opakowanie 150 g , z czego kil k a bi szkoptów zostało ) Wykonanie: Spód tortownicy o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( twarogu z wiaderka nie trzeba już mielić ). Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jajka sparzyć, na kilka sekund zanurzając je w gorącej wodzie
Opowieści z piekarnika
Kokosowy sernik na zimno z malinową żelką 242dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zemleć w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie ( sera z wiaderka nie trzeba już mielić ). Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Do zmielonego
Opowieści z piekarnika
Waniliowy sernik z wiśniami 227zezłocenia. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Jajka wbić do naczynia i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać cukier i wymieszać. Jajka z cukrem dodać do zmielonego sera wraz z resztą składników i krótki zmiksować, tylko
Opowieści z piekarnika
Migdałowe ciasto ucierane z rabarbarem, brzoskwiniami i twarożkiem 199brzoskwiń z puszki * 200 g rabarbaru cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Warstwa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa ( lub przecisnąć przez praskę ). Miękkie masło, cukier puder oraz żółtka utrzeć razem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy i utrzeć/zmiksować wszystko do dokładnego
Opowieści z piekarnika
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 465Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać - nie będzie potrzebna w przepisie. Do zmielonego sera dodawać po kolei jajka, miksując
Opowieści z piekarnika
Zapiekana ryba pod kapustą 219Składniki: 3 filety z dorsza 300g kapusty z grzybami (może być bigos bez mięsa) 2 cebule, marchewka, sól, pieprz Przygotowanie: Filet dzielimy na 2-3 części. Opruszamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Podsmażamy do miękkości, następnie dodajemy kapustę i mieszamy. Na oddzielnej patelni podsmażamy rybę - około 3-4 minuty z każdej
Lena Gotuje
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 189łyżeczka majonezu Przygotowanie: Kurczaka gotujemy. Z pomarańczy odcinamy górę i wyjmujemy miąższ i kroimy na małe kawałki. Pozostałą część pomarańczy,która będzie naszą miseczką należy sparzyć w gorącej wodzie. Mięso kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy pomarańcze, natkę, chilli, majonez, jogurt -mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Wykładamy do pomarańczowych miseczek
Lena Gotuje
Domowa ćwikła 187mnie głównie jako dodatek do mięs i kiełbas na Wielkanocnym stole. W tym roku postawiłam na własną domową ćwikłę! Przepis jest banalny! Polecam! Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki, łyżka octu lub dwie soku z cytryny, łyżka tartego chrzanu, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tartce. Dodajemy
Lena Gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 271Surówka typowo obiadowa, praktycznie do każdego rodzaju mięsa. Składniki: główka kapusty pekińskiej, 2 duże marchewki, jabłko, duża cebula, łyżka soku z cytryny, łyżka oleju, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy ze skóry. Marchewkę z jabłkiem ścieramy na grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kapustę po dokładnym umyciu szatkujemy. Wszystkie
Lena Gotuje
Potrawka z pieczarek 185Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie. Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki w proszku
Lena Gotuje
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 332Ciasteczka cynamonowe CIASTA Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono
Lena Gotuje
Dodatki obiadowe: dwie propozycje 183Dzisiaj dwie propozycje na dodatki obiadowe do mięs, ale również pasująca do ryby - surówka z marchewki. Szybkie i banalnie łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1.mizeria ogórek zielony, 2-3 łyżki śmietany szczypta soli i pieprzu 2. surówka z marchewki i jabłka jedno średniej wielkości jabłko 2 duże marchewki, szczypta białego pieprzy Przygotowanie : 1. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Solimy
Lena Gotuje
Pieczone ziemniaczki 391Pieczone młode ziemniaczki z dodatkiem przypraw - delikatne i bardzo smaczne. Jako dodatek do mięs. Można zrobić je też na grilu - świetnie smakują z szaszłykami. Podawać z sosem tatarskim Winiary. Składniki: 4 duże młode ziemniaki, sól, pieprz kolorowy, tymianek łyżeczka oleju, 2 łyżeczki masła Sos Taratarski WINIARY Przygtowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacinamy na około 3-4 mm plastry nie przecinając
Lena Gotuje
Szaszłyki "BBQ" 195większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Lena Gotuje