Delikatne, puszyste i bardzo smaczne Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk
Zasmakuj KuchniSandacz to przepyszna słodkowodna ryba o białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego
Dietologfoliowego. Żeberka, marchew, cebulę wkładamy do drugiego rękawa, końcówki związujemy. Ziemniaki i żeberka pieczemy ok. 60 min w 200°C. Przed końcem pieczenia rozcinamy worek, żeby warzywa i mięso ładnie się przypiekły (ok. 15 min przed końcem). Rada: czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze
Moniki Smakołykiktórej głównymi składnikami są soczewica i ciecierzyca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej. Moja dzisiejsza wersja tej zupy jest bezmięsna, ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez mięsa, to polecam dodać jagnięcinę lub baraninę. Tradycyjnie zupa podawana jest z daktylami, jednak ja nie przepadam za połączeniami słodko, słonymi, więc pominęłam ten składnik. Poza tym przed podaniem należy
kulinarne odsłony patiprzejdź od razu do punktu 3. Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Oddziel żółtka od białek. W misce ucieraj mikserem masło
nietylkopasta.plzimną wodą, bułkę zalewamy mlekiem. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek pod koniec dodając posiekany drobno rozmaryn. Karpia oczyszczamy i mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę, żurawinę, orzechy, wystudzoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wyrabiamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka
Malinowe Pocałunkimiksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody od gotowania makaronu bo zrobi się gęsty. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Kotleciki: Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej
wesoła kuchniazalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy
Kuchnia w czekoladzieTaki jesienny misz masz dziś na talerzu. Pyszne danie jesienne z mnóstwem składników odżywczych dziś na talerzu proponuję. Jarmuż bogactwo zdrowia, soja źródło białka i pyszne mięso, dziś w postaci indyka. Szybkie i aromatyczne danie, to jedno z moich ulubionych, polecam. Soja z jarmużem i indykiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepuchli z biedy i zbiegali do Kolana setkami’. Właściciele Kolana hr. Łubieńscy nie odmawiali pomocy. Jak wspominała ich córka: ‘Gotowała się tam dla przychodniów tzw. rumforska zupa, gdzie było mięsa trochę i grochu, i kartofle, i pęczak. Pod moim kluczem była też szafa z zapasami i gotowanym bobem. Dziadom zamiast groszaków dawało się kwartę’.” („Posewastopolska odwilż” Józef Geresz) Nie sposób
Trzeci talerzdługie stanie przy garnkach w kuchni to polecam takie danie. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje zaledwie 30 minut. Pulpety z surowej kiełbasy w sosie pomidorowym sprawdzają się fantastycznie na obiad. Mięsa nie trzeba doprawiać wystarczy tylko usmażyć. U mnie w domu wszyscy lubimy takie szybkie i smaczne dania. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Klopsiki z białej kiełbasy w sosie pomidorowym /porcja
Pieguskowa Kuchniasicie gorącą wodą, ugotować. Fenkuł, seler pokroić w paski, kurczaka i dynię pokroić w kostkę. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Dodać mleczko kokosowe, warzywa i kurczaka. Dusić, aż mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut. Gotowe curry podać z kaszą
Kucharzycachociaż może coś ich zainspiruje, a jak nie to poczekamy na ich przebudzenie! Dziś prezentujemy przykładowe śniadanie. Śniadanie według diety rozdzielnej, dla każdego i dla wegetarian, ponieważ jest bez mięsa. Składniki: pomidor jajka szczypiorek sól i pieprz majonez twarożek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy na połówki, a pomidora na 6 części. Wszystko solimy i pieprzymy. Na jajka kładziemy majonez
Dieta Rozdzielna i Zdrowieniepodległości). Co jadłam w Między Bułkami? Ostatnio przeprosiłam się z burgerami, więc zdecydowałam się na Cowboya (burger wołowy z serem cheddar i bekonem). Bardzo podobało mi się, że porcja miesa i dodatków nie jest przesadnie duża, więc można go jeść rękami a nie tylko widelcem. Osobiście lubię, gdy burger ma więcej sosu barbecue, ale często źle się to kończy
Ugotowane pozamiataneGulasz z miękkim mięsem wieprzowym i z pieczarkami. Pachnący i rozgrzewający
Przepisy Kulinarne