mięso - 63110 przepisów (strona:2426/4208)

Vegan food inspirations 163

problemu może je wypróbować. Ale co tak naprawdę oznacza WEGANIZM ? Weganizm to styl życia, którego zasadą jest rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt, takich jak nabiał czy miód.  Skoro już wiemy co oznacza weganizm to możemy śmiało przejść do inspiracji, które dzisiaj przygotowałam

Słodka Strefa
Krokiety z podrobami 227

krokiety. Krokiety z podrobami Farsz ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce ) cebula sól, pieprz olej naleśniki Panierka jajko bułka tarta Ugotowane podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rogrzanym oleju. Smacznego

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki w sosie śmietanowo-grzybowym 154

Polędwiczka w sosie śmietanowo-grzybowym to obiad szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Strasznie ostatnio za mną chodzi mięso, a to wszystko dlatego, że się nieco ochłodziło – też tak macie?? Grzybów sporo w lesie, więc dodałam ich nieco do sosu i wyszedł bardzo smaczny sos grzybowy. Takie obiadki moja rodzinka uwielbia. Domowy obiad w kilka minut. Zachęcam do wypróbowania

Pieguskowa Kuchnia
Pomidorki koktajlowe na ostro 142

moim życiu przetwór z pomidorów. Mam cichą nadzieję, że będą ciekawą, a na pewno kolorową, przypominającą lato alternatywą na stole w jakiś zimowy dzień. Podobno pyszne do pieczonych mięs i kanapek :). Pomidorki koktajlowe marynowane na ostro 50 dag małych czerwonych i żółtych pomidorków strączek zielonej ostrej papryki 5 ząbków czosnku 1 szkl białego octu winnego 1 łyżka ziaren gorczycy

Pieguskowa Kuchnia
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 169

ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca tak, aby pozostawić oba filety połączone ogonem. Dokładnie czyścimy z ości brzusznych, doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plastry

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w śmietanie z pulkami 178

śmietany 12% 4 łyżki cukru ocet 2 cebule pieprz ziemniaki Jeżeli używamy śledzi małosolnych musimy je namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu na kilka godzin(mięso staje się bielsze i ości kruszeją) często zmieniając im wodę. Do śmietany dodajemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, doprawiamy łyżeczką octu i pieprzem. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z wcześniej przygotowaną

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z podrobami 127

naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z podrobami pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Zupa rybna 169

pieprz śmietana 12% do zupy Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Po 30 min wyjąć ryby, obrać z ości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. zabielić śmietaną, dodać pokrojoną natkę, koperek i szczypiorek. Doprawić do smaku. Ponieważ miałam średniego leszcza to pokroiłam go w dzwonka i podałam w całości

Pieguskowa Kuchnia
Kaczka z jabłkami 155

Kaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia

Pieguskowa Kuchnia
Okoń smażony z risottem pomidorowym 117

Już dawno nie było u mnie na blogu nic rybnego, więc nadrabiam zaległości. Jedną z moich ulubionych ryb jest okoń-kolczasta i wielobarwna ryba. Jego mięso jest jędrne, chude, zawiera mało ości, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Tym razem podałam go w towarzystwie kremowego ryżu z dodatkiem słodkich pomidorów. Dziwne połączenie ale warto było, bardzo posmakował mi ryż

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety rybne 164

duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 cm pasek słoniny lub surowego boczku 1 mała bułka czerstwa namoczona w wodzie sól, pieprz bułka tarta olej Oddzielić skórę od mięsa, pokroić na kawałki i zmielić z obraną cebulą, czosnkiem, słoniną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, sól, pieprz i dobrze wyrobić masę. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć

Pieguskowa Kuchnia
Dary lasu – warsztaty w Makro 129

warzyw, filet z jelenia z borowikami zapiekany w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie. W między czasie Kasia i Marcin z Durszlaka, który był partnerem tego wydarzenia, zapoznali nas z historią i planami dalszego rozwoju

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem 143

Pozostając jeszcze w świątecznym nastroju (pomimo jesiennej pogody) zapraszam na pyszną polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z wędzonym kurczakiem, winogronami i bananem 172

Sałatka z wędzonym kurczakiem, winogronami i bananem to danie dla tych wszystkich, którym nie przeszkadza łączenie mięsa ze słodkimi dodatkami. To jedna z tych propozycji sałatkowych, które bardzo lubię. Soczysty, wędzony kurczak świetnie smakuje w tak urozmaiconym towarzystwie. Smacznego:) Sałatka z wędzonym kurczakiem, winogronami i bananem 20 dag wędzonego kurczaka (udko albo pierś) 20 dag żółtego sera 1 kiść ciemnych

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz pod chrustem 157

jednocześnie smacznego na obiad -polecam ten przepis. Do tego dania można użyć dowolnej, ulubionej rybki. U mnie akurat wypadło na dorsza, którego uwielbiam ze względu na pyszne delikatne białe mięso :). Dorsz pod chrustem filety z dorsza 5 kromek chleba tostowego 60 g masła natka pietruszki musztarda sól, pieprz Rybę przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Pieczywo tostowe zmiksować w blenderze

Pieguskowa Kuchnia