Europie. Walencja pod lupą Co lubimy odwiedzać? Tak, jak wspomnieliśmy na początku, miejscem wartym odwiedzenia jest Mercat Central. Znajdziemy tu niesamowity wybór produktów. Od owoców morza, przez dziesiątki rodzajów mięs, setki stoisk z warzywami i owocami, a nawet restauracje. Można tu znaleźć prawie wszystko. Sama hala imponuje rozmachem, zdobieniami i bogactwem wnętrza. Nie jest trudno, spędzić tu wiele czasu. Jedyną
Gotuj po hiszpańskuskładasię z białka. W kuchni Zachodu ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość białka, dzięki czemu wegetarianie mogą traktować fasolę adzuki jako znakomitą alternatywę dla mięsa. Czyli dla Nas idealna. Składniki: - ok. 1300 g (2 butelki) Passaty pomidorowej 100% użyłam firmy Bio Idea - 2 szklanki fasolki azuki - namoczonej przez noc - 3 cebule - 1 płaska łyżeczka
Szkrab Je Samsera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby oraz na wytrawne placuszki z kawiorem. Piąty rozdział to obiady powszednie. Kilka z przepisów jest mi znanych i myślę że wam też będą znane a nawet lubiane
Gotowanie...to proste !przybrania: dymka sos sweet-chilli pieprz syczuański Jak przygotować sałatkę z kurczaka i ogórka? Piersi z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą, na tyle, aby przykryła mięso i warzywa. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrany i rozgnieciony ząbek czosnku, ziarna pieprzu, liść laurowy i doprawić niewielką ilością soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym
Codzienne Gotowaniekurczaka 1 ogórek zielony mała sałata lodowa puszka kukurydzy szczypiorek, natka sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, umytą rzodkiewkę, obrany ogórek pokroić w kostkę Sałatę rozdrobnić ( ja pokroiłam we wstążki) Mięso obrałam ze skóry i pokroiłam również w kosteczkę Składniki połączyłam, dodałam pokrojony szczypiorek i natkę- wymieszałam. Składniki na sos: miód, oliwa, musztarda, sok z cytryny. Przygotować
Proste PotrawyJest wiele przepisów na krokiety – jedne z kapustą, inne z pieczarkami, albo z mięsem. Postawiłam na wegańską wersję z kapustą i pieczarkami, jednak użyłam kapusty włoskiej. Ma ona lekko inny smak, niż zwykła kapusta, który bardzo lubię. Jej zaletą również jest fakt, że potrzebuje mniej czasu do ugotowania i ogólnie jest bardziej miękka. Krokiety przygotowałam z orkiszowych, wegańskich naleśników
Via Gustobiałego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej mocno odrobinę klarowanego masła, wrzuć gałązki rozmarynu i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się
Food Squarenajlepsze. Już chyba wolę płaty białego puchu na trawnikach, żeby nie zwariować przywołuję wiosnę na talerzu ! Czy jesień zawsze musi kojarzyć się z dynią i treściwymi mięsami ? Oczywiście ma swoje prawa i nic tego nie zmieni. Pomysł przyszedł sam gdy podjęłam wyzwanie z marką Lubella „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I SPOSÓB NA JESIEŃ” i to jest właśnie mój sposób
Wanilia i Kardamonwspomniałam "czyste".Do tzw."czystych ssaków należą zwierzęta parzystokopytne z grupy przeżuwaczy(dlatego świnia która jest parzystnokopytna ,ale nie należy do przeżuwaczy,nie może być spożywana).W mięsie nie może też być krwi (Świadkowie Jehowy wzorują się na Bibli i dlatego nie spożywają też krwi).Czyż to nie ciekawe jak religia ma wpływ na to co jemy ?Dlatego spróbujmy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitermoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Gotowe bułeczki wystudzić i jeść z masłem, smalcem, pastami i innymi ulubionymi dodatkami jak pieczone mięsa i warzywa Sprawdzą się także jako bułki do hamburgerów — BTW całości bez łupin i dodatków: 750 g, 817 kcal
Ola la LCHFNajbardziej klasyczna surówka z selera, bez dodatków węglowodanowych jak np. rodzynki. Świetnie komponuje się w obiedzie z potrawami białkowymi, czyli najczęściej z mięsem. Również można ją zastosować do kotletów np. z kaszy... Wtedy fantastycznie podkreśla smak węglowodanowych kotletów bo kontrastuje z ich łagodnym charakterem smakowym... :) Składniki: 1 średni seler majonez sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa, drobiu czy zimnej garmażerki. Sałatka z pieczonymi warzywami Składniki: na 4 porcje 1 mały kalafior 2 korzenie pasternaku 2 marchewki 150 g jarmużu, pokrojonego w paski 300 g brukselki sól
codojedzeniapracy, ale wydaje mi się, że może być także ciekawa na spotkania ze znajomymi – na pewno część z nich będzie zdziwiona, bo nie każdy wyobraża sobie połączenie mięsa z owocem, szczególnie faceci… Jeżeli lubicie takie połączenia smakowe, musicie wypróbować także sałatkę z kurczakiem i pomarańczami . Swoją sałatkę podałam polaną sosem balsamico, ale oczywiście Wy możecie skropić ją ulubionym
Kuchnia Bazyliiniezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 200 g wędzonego fileta z kurczaka 200 g świeżego fileta z kurczaka 1 cebula 20 g suszonych grzybów 10 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek
Oka w rosole czyli KaFka gotujezalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 15 (30 jeśli mamy niemielony mak) minut. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem, jeśli używamy maku niemielonego . Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników. Gotujemy mieszając
Dzieje kuchennej Wiewióry