Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki wody *** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zazwyczaj robię kiełbasę z podwójnej porcji składników *** *** Masę mięsną przekładamy
Blog z Apetytemkryształki krem orzechowy np. Nutella (można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a piec dopiero kolejnego dnia
My sweet a lifesię sprawdzają, na jeden kęs. Przekąska na ciepło lub zimno jak kto woli. Z ciasta francuskiego można przygotować tysiące fantazyjnych przekąsek. Z różnymi farszami, jak np. rozmaitymi serami, wędlinami, mięsem, warzywami, sosami, nawet w wersjach na słodko. Takie mini porcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka
Zasmakuj Kuchnikruche z pieczarkami Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki Roladki z łososiem na szpinaku Śledziowe rolmopsy z grzybami Roladki drobiowe z papryką i pieczarkami A może... Rolada wieprzowa faszerowana mięsem z indyka Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem Tarta z kolorową papryką Na deser... Rogaliki z różą Szarlotka tatrzańska Ciasteczka piwne Drobne ciasteczka na każdą okazję
Kuchnia u Krysijuż macie dość zjadania resztek po świętach? I marzycie o czymś innym niż śledzie, pieczone mięsa, kaloryczne sałatki? Jeśli tak to zapraszam na danie lekkie, przyjemne ze wschodnią nutą. To schab w kokosowym mleczku z dodatkiem mrożonych warzyw. W daniu znalazły się fasolka, brokuły i szpinak od Potlino , czyli wszystko to co zalegało w zamrażarce, ale dzięki temu powstał pyszny
Bernika - moj kulinarny pamietnikmałym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać szparagi, zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 35-40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmamy sklepik z włoskimi specjałami, między innymi ze świeżymi makaronami i jak mam ochotę na nadziewane makarony to kupuję gotowe tortellini . Jest pyszne jak domowe. Dzisiaj wypróbowałam tortellini z mięsem, równie smaczne i syte. Tortellini podałam z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem feta. Sos pomidorowy to typowy sos marinara. Można go przyrządzić ze świeżych pomidorów ale u mnie zimą królują
codojedzeniamoim sylwestrowym bufecie znajdują się różne dipy do warzyw, owoców i chleba. Bardzo lubię zielony hummus z awokado na bazie ciecierzycy. Jarskie dipy, grillowane warzywne to świetna odskocznia od mięsa zwłaszcza po świętach. Dlatego cukiniowe roladki faszerowane twarożkiem zawsze cieszą się dużą popularnością wśród gości. Na Sylwestra nie może zabraknąć deseru, na który może zabraknąć czasami czasu. Najlepszym wyjściem
codojedzeniawyboru oliwa z oliwek lub jogurt naturalny z czosnkiem Przygotowanie: sałatę wyjmij z opakowania i umyj, osusz, przełóż do miski, w której będzie sałatka ćwiartkę z kurczaka obierz z mięsa, które pokrój z mniejsze kawałki, połóż na sałacie ser feta pokrój w kostkę i przełóż do miski z resztą składników na wierz posyp sałatkę płatkami migdałów, lekko posiekanymi orzechami
Oka w rosole czyli KaFka gotujeogólnie, bez względu na rodzaj), ale w przepisie użyłam białej, niepalonej kaszy gryczanej. Na wszelki wypadek. Same gołąbki to była jedna ze specjalności mojej babci. Robiła je z mięsem i ryżem, a podawała pysznym sosem pomidorowym chyba ze śmietanką. Zawsze idealnie doprawione, zawsze z miękką kapustą i w perfekcyjnym kształcie. Moje pierwsze gołąbki nie miały najmniejszej szansy osiągnąć takiego poziomu
les mirabelleswielu przyjęciach zawsze sprawdzają się przekąski przygotowanie na zimno i ciepło, które możemy przygotować wcześniej. Jedną z nich jest szybka przekąska na ciepło przygotowana z frankfurterek o dużej zawartości mięsa. w cieście francuskim. Od kilku lat sama robię wyroby domowe, ostatnio trochę czasu zabrakło na przygotowanie, pomyślałam ze wykorzystam wędliny marki Duda, Moim zdaniem
Kulinarne pyszności Molkisera gruyere, kawałek cheddara i odrobina mimolette, choć ten twardy nie jest;)) 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu zioła prowansalskie przyprawa gyros sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy
Smaki Na Talerzuząbek czosnku pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mięso obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Ananasa i cebulę kroimy również w małą kostkę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego kukurydzę, rozdrobniony czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny
Kardamonovyprzez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy wodą, dusimy 30-40 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki lub w kostkę i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok.30-40 minut). 2. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sos można zagęścić mąką i śmietaną
Apetyczna babeczkapodsmażyć. Sałatę porwać na nieduże kawałki - na piórka. Całość układać warstwowo, rozdzielając wg potrzebnej ilości w zależności od ilości miseczek. Można dołożyć inne ulubione składniki, czy np. mięso z kurczaka. Ja układałam tak: - jedna część sałaty - ogórki - jedna część sosu czosnkowego - pieczarki - ketchup - tortellini - kukurydza - pomidory - druga część sosu czosnkowego - druga część sałaty. Sałatka trzyma się
Poezja Smaków - blog kulinarny