mięso - 63110 przepisów (strona:2402/4208)

Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon 391

Dzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty, ale rodzinka głodna więc

karmelowy
Sałatka kurczakowa ze słonecznikiem 238

Polecam doskonałą sałatkę z kurczakiem, która może być serwowana na wiele okazji. Sałatka, która jest efektowna wizualnie i skuteczna smakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500 g mięsa  z ugotowanego kurczaka, 250 g groszku, 250 g kukurydzy, 250 g  fasoli, 1 paprykę, 1 cebulę, pół szkl. słonecznika, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki

chleba naszego
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 285

Dziś nabazie Makaronu Lubella Mini Rurki zrobiłam zapiekankę śmietanowo- serową z pomidorkami koktajlowymi. Lubię bardzo takie połącznia. Fajna zapieknka bez mięsa , idealna na obiad czy kolację:) Zgłodniałeś? Zgłodniałaś? Zapraszam :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos 250 ml śmietanki 18% 100 ml wody 1 jajko Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki czosnku 1/2 łyżeczka papryki chilli

Gotowanie Patki
Coca cola w codzienniej diecie 391

końcu każdy produkt spożywczy musi być przebadany i mieć stosowne pozwolenia, zanim trafi do sklepów. Oczywiście spożywanie coli w nadmiarze może być szkodliwe, tak samo jak jedzenie dużej ilości mięsa, które zakwasza organizm, słodyczy, przesadzanie z ilością soli czy nawet soków. Wielbiciele coca coli nie powinni się przejmować tym, co mówią inni. Wystarczy, że zachowają zdrowy rozsądek. Oczywiście coca cola

codojedzenia
Żurawina z gruszką 230

Żurawiny a w zasadzie dżemu z żurawiny używam głównie do mięs. Jest zbyt kwaskowaty i za mało słodki, żeby brać go na poważnie jako kandydata do smarowidła na kanapkę. No chyba, że na tej kanapce znajduje się dobra pieczona szynka albo ser typu camembert ;) Najczęściej robię żurawinę z pomarańczą, bo uważam, że te dwa smaki doskonale się uzupełniają. W ramach

Milion Smaków
Chimichurri- argentyński sos 291

chimichurri.  Sama komponuje smak i dodatki.  Potraktujcie ten przepis jako bazę i stwórzcie swój własny przepis z tych składników, które lubicie najbardziej. Chimichurri podawany jest do mięs, warzyw lub do ryby.  Spróbujcie może i Wy się zakochacie ;) Na solidną porcję będziecie potrzebowali: 207 ml oleju rzepakowego (oczywiście najlepszy będzie ten tłoczony na zimno) 1 ząbek czosnku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kasza bulgur z kurczakiem, kurkami i porem 234

kurek, - pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, szczypcie soli i pieprzu. 2. Drobno pokrojoną cebulę i por szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone kurki, szczyptę soli, pieprzu i smażymy kilka minut

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Karkówka w kapuście 199

cebula 1 łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia  WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek, karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy

Kuchnia Beaty
KASZA JAGLANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ i JAJKIEM 218

jaglaną. Możecie podać ją jako samodzielne danie z jednej patelni ( wówczas można przygotować ją z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka) lub jako dodatek do ryb czy mięs. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zabrania do pracy.  Najpierw gotujemy kaszę i lekko studzimy, następnie na dużej patelni podsmażamy czosnek, cebulę, marchewkę i obkrojoną

cool and minty
Puder z kani i borowików 233

dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty - ale oczywiście możecie też wymieszać :)) mielimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Lasagne z grzybami leśnymi 225

Lasagne to danie przygotowywane na bazie prostokątnych płatów makaronu. Najbardziej znaną jest chyba wersja z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą.  Korzystając z sezonu grzybowego można taką "zapiekankę" dla odmiany zrobić z pachnącymi grzybami leśnymi.  W październiku mamy Światowy Dzień Makaronu, więc może moja propozycja zainspiruje Was do stworzenia tego pysznego dania np. na obiad tego dnia

Bon appetit mon amie
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 319

patelni mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy polędwiczkę w marynacie (uwaga, może pryskać) i podsmażamy 2-3 minuty, starając się jak najrzadziej mieszać. Rozgarniamy mięso na boki i dodajemy paprykę, brokuła oraz dymki. Podsmażamy przez ok. 5 minut, a jeśli używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz

Poezja smaku
Ratatouille do słoików 219

snuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory. SKŁADNIKI 4 cukinie (ok. 1 kg.) 2 kg pomidorów  1 duża

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z grillowanym antrykotem wołowym w sosie jogurtowym 208

wówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać aby miał on wygląd marmurkowaty, lekko przerośnięty tłuszczykiem. To też zwiększa szansę na dobre mięso. Składniki: na dwie porcje 160 g sałata rzymska 100 g grillowany antrykot wołowy 190 g mrożona mieszanka warzyw ( małe marchewki, kalafior, fasolka szparagowa ) 1 mały świeży ogórek 100 ml naturalnego

Smaki Ewy
Buraczki na ciepło 196

Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską. Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy wcześniej upiec

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania