Dziś nabazie Makaronu Lubella Mini Rurki zrobiłam zapiekankę śmietanowo- serową z pomidorkami koktajlowymi. Lubię bardzo takie połącznia. Fajna zapieknka bez mięsa , idealna na obiad czy kolację:) Zgłodniałeś? Zgłodniałaś? Zapraszam :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos 250 ml śmietanki 18% 100 ml wody 1 jajko Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki czosnku 1/2 łyżeczka papryki chilli
Gotowanie Patkikońcu każdy produkt spożywczy musi być przebadany i mieć stosowne pozwolenia, zanim trafi do sklepów. Oczywiście spożywanie coli w nadmiarze może być szkodliwe, tak samo jak jedzenie dużej ilości mięsa, które zakwasza organizm, słodyczy, przesadzanie z ilością soli czy nawet soków. Wielbiciele coca coli nie powinni się przejmować tym, co mówią inni. Wystarczy, że zachowają zdrowy rozsądek. Oczywiście coca cola
codojedzeniaŻurawiny a w zasadzie dżemu z żurawiny używam głównie do mięs. Jest zbyt kwaskowaty i za mało słodki, żeby brać go na poważnie jako kandydata do smarowidła na kanapkę. No chyba, że na tej kanapce znajduje się dobra pieczona szynka albo ser typu camembert ;) Najczęściej robię żurawinę z pomarańczą, bo uważam, że te dwa smaki doskonale się uzupełniają. W ramach
Milion Smakówchimichurri. Sama komponuje smak i dodatki. Potraktujcie ten przepis jako bazę i stwórzcie swój własny przepis z tych składników, które lubicie najbardziej. Chimichurri podawany jest do mięs, warzyw lub do ryby. Spróbujcie może i Wy się zakochacie ;) Na solidną porcję będziecie potrzebowali: 207 ml oleju rzepakowego (oczywiście najlepszy będzie ten tłoczony na zimno) 1 ząbek czosnku
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkurek, - pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, szczypcie soli i pieprzu. 2. Drobno pokrojoną cebulę i por szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone kurki, szczyptę soli, pieprzu i smażymy kilka minut
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcebula 1 łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek, karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy
Kuchnia Beatyjaglaną. Możecie podać ją jako samodzielne danie z jednej patelni ( wówczas można przygotować ją z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka) lub jako dodatek do ryb czy mięs. Dobrze smakuje także na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zabrania do pracy. Najpierw gotujemy kaszę i lekko studzimy, następnie na dużej patelni podsmażamy czosnek, cebulę, marchewkę i obkrojoną
cool and mintydalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty - ale oczywiście możecie też wymieszać :)) mielimy
Moje Kuchenne RewelacjeLasagne to danie przygotowywane na bazie prostokątnych płatów makaronu. Najbardziej znaną jest chyba wersja z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą. Korzystając z sezonu grzybowego można taką "zapiekankę" dla odmiany zrobić z pachnącymi grzybami leśnymi. W październiku mamy Światowy Dzień Makaronu, więc może moja propozycja zainspiruje Was do stworzenia tego pysznego dania np. na obiad tego dnia
Bon appetit mon amiepatelni mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy polędwiczkę w marynacie (uwaga, może pryskać) i podsmażamy 2-3 minuty, starając się jak najrzadziej mieszać. Rozgarniamy mięso na boki i dodajemy paprykę, brokuła oraz dymki. Podsmażamy przez ok. 5 minut, a jeśli używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz
Poezja smakusnuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory. SKŁADNIKI 4 cukinie (ok. 1 kg.) 2 kg pomidorów 1 duża
W kuchennym oknie Ewywówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać aby miał on wygląd marmurkowaty, lekko przerośnięty tłuszczykiem. To też zwiększa szansę na dobre mięso. Składniki: na dwie porcje 160 g sałata rzymska 100 g grillowany antrykot wołowy 190 g mrożona mieszanka warzyw ( małe marchewki, kalafior, fasolka szparagowa ) 1 mały świeży ogórek 100 ml naturalnego
Smaki EwyBuraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską. Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy wcześniej upiec
Kuchcik gotujepatelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto mięso. Dodać cebulę i marchewkę. Doprawić, dusić pod przykryciem aż cebulka się zarumieni i zmięknie. Zalać wodą, tak aby ona zakryła mieso. Dusić pod przykryciem ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Smacznego
CookYourselfjogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku Posiekany koperek Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Mięso pozostawiamy na ok. 30 min w lodówce, żeby smaki się połączyły. W tym czasie możemy przygotować sos czosnkowy. Do miski dodajemy jogurt, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystkie
CookMag