schabowych (360g) 2 jajka sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy rafinowany do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz
słodkie i nie tylko historie kulinarnepapryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej odrobina oleju sól pieprz WYKONANIE: 1.Schab pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. 2.Pieprz,czosnek,paprykę słodką i ostrą rozmieszać w odrobinie oleju. Natrzeć mięso. pozostawić w lodówce na kilka godzin. 3.Do miski wlać wodę, dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, papryki pokrojone w paski, doprawić solą i pieprzem. 4.Cebulę obierać i pokroić
Dziś Ja gotujewyciągnięte z tłuszczu, a mają znacznie mniej kalorii. :-) Pączki można również nadziać budyniem, kremem czekoladowym, kajmakiem lub czymś wytrawnym. W końcu klasycznie pączki były słoną przekąską wypełnioną słoniną i mięsem. Koniecznie musicie je wypróbować! SKŁADNIKI (ok. 40 pączków) : 800 g mąki pszennej (4,5 - 5 szklanek) 250 g margaryny 100 g świeżych drożdży 100 g cukru (0,5 szklanki
Kuchnia od dwojgaprosty, zdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w nasz plan żywieniowy co dzień odkrywamy, że owoce i warzywa mają moc, a makaron nie musi mieć sosu z mięsem czy boczkiem o czym przekonaliśmy się także we Włoszech. Pomidor niegdyś mało przeze mnie lubiany dziś odkrywa przede mną niezmierzone horyzonty. Składniki na Spaghetti Napoli (2 porcje): makaron pełnoziarnisty spaghetti
Karola gotujeszczypta soli, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy do podania według uznania: posiekane orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich lub oliwa extra virgin , starty parmezan, jak jecie mięso - podsmażony, pokrojony w kostkę boczek Przygotowanie kremu ziemniaczanego: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę oraz pora i smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą
Chilli Czosnek i Oliwaryżu i makaronów. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka olej rzepakowy 2 ząbki czosnku vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk Przygotowanie: Piersi myję, osuszam, wykrawam błonki, oczyszczam mięso. Kroję na kawałki. Umieszczam w misce szklanej, dobrze obtaczam w przyprawach i rozgniecionym czosnku, polewam olejem. Wszystko dokładnie mieszam, lekko masuję, odkładam na noc do lodówki. Na następny dzień smażę
Zasmakuj Kuchniświątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle. Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka "5 składników" Jamiego Olivera
Dzieje kuchennej Wiewiórycebula ok. 100 g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 2 łyżki oleju plus 2 łyżeczki opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki opcjonalnie – ryż lub chlebki naan Wykonanie: Mięso pociąć w kawałki ok. 2×2 cm. Imbir obrać i zetrzeć, czosnek obrać i drobno posiekać lub zmiażdżyć. Cebulę posiekać. Orzechy posiekać. (Imbir i czosnek można także zblendować
Pociąg Do KuchniRyż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Osobiście polecam ryż jaśminowy, który idealnie komponuje się ze smakiem kurczaka. Kurczaka kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso zalewamy sosem sojowym i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszając smażymy jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku
ChilliJemykukurydziany z pomidorem) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona, majeranek Indyka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam co mięsa. Całość smażyłam krótko. Dodałam przecier pomidorowy i przyprawy, dusiłam przez 10 minut. Podałam z ugotowanym makaronem. Porcja ma ok. 500 kcal
KucharzycaCzasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością. Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się
Kuchnia Ellieogonkami są szczególnie dekoracyjne i łatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego
codojedzenialiść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut. Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy. Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy. Podajemy. Artykuł Łazanki z kwaszonej kapusty pochodzi
MojaQchnia.plłyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. 2 Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni
Kuchnia BazyliiPersji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310
Przepisy na domowy ser i chleb