mięso - 63110 przepisów (strona:2400/4208)

Schabowe w lnianej panierce 137

schabowych (360g) 2 jajka sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy rafinowany do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Schab z Czerwoną Fasolą 116

papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej odrobina oleju sól pieprz WYKONANIE: 1.Schab pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. 2.Pieprz,czosnek,paprykę słodką i ostrą rozmieszać w odrobinie oleju. Natrzeć mięso. pozostawić w lodówce na kilka godzin. 3.Do miski wlać wodę, dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, papryki pokrojone w paski, doprawić solą i pieprzem. 4.Cebulę obierać i pokroić

Dziś Ja gotuje
Pączki pieczone 364

wyciągnięte z tłuszczu, a mają znacznie mniej kalorii. :-) Pączki można również nadziać budyniem, kremem czekoladowym, kajmakiem lub czymś wytrawnym. W końcu klasycznie pączki były słoną przekąską wypełnioną słoniną i mięsem. Koniecznie musicie je wypróbować! SKŁADNIKI (ok. 40 pączków) : 800 g mąki pszennej (4,5 - 5 szklanek) 250 g margaryny 100 g świeżych drożdży 100 g cukru (0,5 szklanki

Kuchnia od dwojga
Spaghetti Napoli 146

prosty, zdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w nasz plan żywieniowy co dzień odkrywamy, że owoce i warzywa mają moc, a makaron nie musi mieć sosu z mięsem czy boczkiem o czym przekonaliśmy się także we Włoszech. Pomidor niegdyś mało przeze mnie lubiany dziś odkrywa przede mną niezmierzone horyzonty. Składniki na Spaghetti Napoli (2 porcje): makaron pełnoziarnisty spaghetti

Karola gotuje
Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym 158

szczypta soli, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy do podania według uznania: posiekane orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich lub oliwa extra virgin , starty parmezan, jak jecie mięso - podsmażony, pokrojony w kostkę boczek Przygotowanie kremu ziemniaczanego: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę oraz pora i smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą

Chilli Czosnek i Oliwa
Soczyste kurczaki 219

ryżu i makaronów. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka olej rzepakowy 2 ząbki czosnku vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk Przygotowanie: Piersi myję, osuszam, wykrawam błonki, oczyszczam mięso. Kroję na kawałki. Umieszczam w misce szklanej, dobrze obtaczam w przyprawach i rozgniecionym czosnku, polewam olejem. Wszystko dokładnie mieszam, lekko masuję, odkładam na noc do lodówki. Na następny dzień smażę

Zasmakuj Kuchni
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 181

świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle.  Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka  "5 składników" Jamiego Olivera

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe curry z kurczakiem i orzechami 154

cebula ok. 100 g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 2 łyżki oleju plus 2 łyżeczki opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki opcjonalnie – ryż lub chlebki naan Wykonanie: Mięso pociąć w kawałki ok. 2×2 cm. Imbir obrać i zetrzeć, czosnek obrać i drobno posiekać lub zmiażdżyć. Cebulę posiekać. Orzechy posiekać. (Imbir i czosnek można także zblendować

Pociąg Do Kuchni
Szybki Kurczak Teriyaki 234

Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Osobiście polecam ryż jaśminowy, który idealnie komponuje się ze smakiem kurczaka. Kurczaka kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso zalewamy sosem sojowym i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszając smażymy jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku

ChilliJemy
Pomysł na… gulasz z indyka i cukinii z makaronem 125

kukurydziany z pomidorem) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona, majeranek Indyka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam co mięsa. Całość smażyłam krótko. Dodałam przecier pomidorowy i przyprawy, dusiłam przez 10 minut. Podałam z ugotowanym makaronem. Porcja ma ok. 500 kcal

Kucharzyca
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 167

Czasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością.  Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się

Kuchnia Ellie
Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon 180

ogonkami są szczególnie dekoracyjne i łatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego

codojedzenia
Łazanki z kwaszonej kapusty 118

liść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut. Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy. Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy. Podajemy.   Artykuł Łazanki z kwaszonej kapusty pochodzi

MojaQchnia.pl
Mini burgery koreczki na dwa kęsy 149

łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. 2 Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Irański płaski chleb barbari 212

Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania