Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi 205kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min. Fasolnik chiński to taki odpowiednik naszej fasolki szparagowej. Jest długi
Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 221pokroić w półplasterki. Doprawić oliwą, cukrem, solą i sokiem z cytryny, można dodać natkę pietruszki. W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem. Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć marchewki i smażyć aż płyn odparuje a marchewka otoczy się glazurą
Gotowanie jest łatwe
Tatar dla dwojga 192dawna planowany i obiecany sobie tatar. Składniki: -ok. 40 dkg wołowiny -cebula -kilka ogórków konserwowych -2 żółtka -3 łyżki oleju -sól i pieprz do smaku Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy olej, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy kule, w środku robimy wgłębienie na żółtka. Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Wystarczy zmieszać mięsko
Maminek kulinarny
Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem 231kurczaka 2 łyżki jasnej części pora pokrojonej na plasterki 2 połówki brzoskiwini z puszki 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kukurydzę przekładamy do miski, dodajemy rukolę oraz plasterki pora. Brzoskiwinie oraz mięso z udka z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników w misce. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Moja smaczna kuchnia
Kapuściana lazania z mięsem 265Lazania to danie włoskie z płatami makaronu a ja użyłam kapusty zamiast makaronu. Danie wyszło smakowite i warto je polecić, zróbcie i pochwalcie się czy smakowało. Kapuściana lazania z mięsem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Pieczony kurczak w winie i rozmarynie 187Kurczak to jedno z takich dań, którego nie da się nie lubić. Nie znam nikogo kto by powiedział "nie lubię kurczaka!" Można go przygotować na milion sposobów, bo mięso kurczaka jest mało wyraziste a od dodanych składników i przypraw w dużej mierze zależy jego smak. Daje do spore pole do popisu i wymyślania nowych połączeń smakowych. Możemy przygotować
Pyry na Gaz
Kurczak z pieczarkami i suszonymi pomidorami 234łyżka masła Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i usuwamy błonki. Odcinamy polędwiczki, a każdą pierś kroimy na 2-3 części (najlepiej lekko pod skosem). Każdy kawałek mięsa nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej, tymianku, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron, aż będą rumiane. Sos: 200 g pieczarek
bistro mama
Gulasz dla osób które liczą kalorie i nie tylko 238Bardzo dobry gulasz, starałam się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić
Kuchnia Pokoleń
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 213Pierś z kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;) Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z zieleniną pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco
Codzienne Gotowanie
Wieprzowina madras 182cienkie plasterki i utarty imbir przesmażyć na głębokiej patelni. Dodać 2 łyżki pasty maras i dobrze wymieszać, można podlać niewielką ilością wody, aby sos był nieco rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego
Codzienne Gotowanie
Kurczak z mango 156czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą kolendrę, doparwić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej
Codzienne Gotowanie
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 178kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili). Smacznego
Codzienne Gotowanie
Kurczak kokosowy z Komorów 234którzy wywarli ogromny wpływ na jego kuchnię. Ze względu na położenie geograficzne, kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci
Codzienne Gotowanie
Kurczak vindaloo 160winny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i przesmazyć na nim cynamon, nasiona kminu i płatki chili, po chwili dodać drobniutko posiekaną cebulę
Codzienne Gotowanie
Kurczak dopiaza 223daniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie
Codzienne Gotowanie