Pierś z kaczki od dłuższego czasu leżała w zamrażarce i czekała aż znajdę dla niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;) Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z zieleniną pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco
Codzienne Gotowaniecienkie plasterki i utarty imbir przesmażyć na głębokiej patelni. Dodać 2 łyżki pasty maras i dobrze wymieszać, można podlać niewielką ilością wody, aby sos był nieco rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego
Codzienne Gotowanieczarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą kolendrę, doparwić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej
Codzienne Gotowaniekilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili). Smacznego
Codzienne Gotowaniektórzy wywarli ogromny wpływ na jego kuchnię. Ze względu na położenie geograficzne, kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci
Codzienne Gotowaniewinny z przyprawami (garam masalą, kolendrą, kminem, pieprzem kajeńskiem i gorczycą) i oliwą. Do marynaty dodać pierś z kurczaka pokrojną w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aż przyprawy pokryją mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i przesmazyć na nim cynamon, nasiona kminu i płatki chili, po chwili dodać drobniutko posiekaną cebulę
Codzienne Gotowaniedaniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie
Codzienne Gotowanieprzesmażyć na niej pokrojoną w plasterki dymkę i drobno pokrojone łodyżki kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować
Codzienne Gotowaniepół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka dwie garście pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłymi) garść czarnych oliwek sok z polowy cytryny kawałek sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie : Mięsa Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawa 5 smaków, przykryć papierem do pieczenia lub folią i delikatnie rozbić na kotleciki grubości około 2cm (najlepiej robić to walkiem). Smażyć je na dobrze
Codzienne Gotowaniepieprzem. W międzyczasie plastry bekonu mocno zgrilować aż będą przypieczone i chrupiące. Pokroić je w kostkę i dodać do usmażonych porów, wymieszać aby warzywa dobrze połączyły się z mięsem. Następnie rozgarnąć pory w czterech miejscach i wbić tam jajka. Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż białka się zetną. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieDobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z grzybami zarówno lesnymi borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi grzybami mun czy shitake. Jest to pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek
Pyry na Gazcukru sól pieprz Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ketchup, olej, curry, cukier, sól i pieprz wymieszać w miseczce, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. pikantny kurczak
O kuchni z uczuciemMięciutkie mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz
Pyry na GazTakie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół
Ugotować