Curry z dynią 280Aromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy
Bullio
Pierś kurczaka z ziemniakiem truflowym 257cytryny Przyprawy : papryka słodka pieprz czarny imbir tymianek kardamon kminek rzymski mielony Filet z piersi myjemy, odsączamy, oczyszczamy i kroimy w paski. Polewamy mięso oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron papryką słodką, pieprzem czarnym, imbirem i tymiankiem. Wszystkie warzywa myjemy. Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce i przyprawiamy kardamonem. Paprykę oczyszczamy w środku
Parowar Faceta
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 194marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej 254pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym boku układamy grillowane warzywa i zwijamy najpierw boki do środka a następnie w rulon. Mięso zwijamy sznurkiem spożywczym i obtaczamy w mące, a następnie opiekamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi pokrojonymi składnikami i ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym
Kuchnia w czekoladzie
Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa 284Fasolka po portugalsku a tak naprawdę są to żeberka wieprzowe z fasolką po portugalsku. Danie pyszne i pożywne. Mięso rozpływa się w ustach a razem z fasolką smakuje wybornie. Cieszę się że poznałam trochę kuchnię portugalską dzięki ulotkom Biedronki. Zachęcam do gotowania. Fasolka po portugalsku - Feijoada à Portuguesa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Polędwiczki wieprzowe z ryżem jaśminowym z parowaru 231żółta 1/2 marchewki pomarańczowej kiełki buraka 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny cząber papryka słodka pieprz cayenne kmin rzymski Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym i cayenne, papryką słodką, kminem rzymskim, cząbrem . Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchewki myjemy i obieramy. Ryż
Parowar Faceta
Orzeszki mięsne a la risotto 166danie jest dla wielbicieli ryżu i mięsa. Szybka propozycja obiadowa a zarazem smaczna. To danie robiła kiedyś moja teściowa, i w sumie jest to Jej pomysł na to danie. Powiedziałam mi co i jak i zrobiłam je w domu. Jeśli lubicie ryż to na pewno będziecie zadowoleni z tego dania. ( Zdjęcie i przepis sprzed bloga ) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Hot wings a'la KFC (smażone skrzydełka z kurczaka) 234Podawać z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. Rady: - skrzydełka smażyć na mocno rozgrzanym oleju; na średnim ogniu, - możecie przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku, - mięso trzeba dosyć mocno przyprawić, - mąkę do panierowania najlepiej wsypać do zamykanego pojemnika (dzięki temu kawałki kurczaka równomiernie będą obtoczone, a mąką nie wyleci na blat
Ugotować
Kurczak curry w wolnowarze 233Wolnowar jest znakomitym urządzeniem. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy pilnowanie garnków w nagrzanej kuchni jest ostatnia rzeczą o jakiej marzę. Jeżeli na dodatek, oprócz mięsa, wkładamy do wolnowaru ziemniaki - to obiad jest praktyczne bez wysiłku przygotowany. Bardzo polecam to danie - wygodne, a przede wszystkim bardzo smaczne! Inspiracja tutaj składniki sos: 2 łyżki czerwonego octu
Stare Gary
Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alentejo 276małże 2 - 4 centymetrowe w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszle ), używane przeważnie do ryżu na sypko albo do hiszpańskiej paelli. Polecam danie bo jest znakomitym połączeniem małży i mięsa wieprzowego. Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alenejo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Barszcz z królika 240moje córki były małe to taki barszcz z królika jadaliśmy bez przerwy. Wujo hodował króliki i ciągle nam jakiegoś podrzucił. Teraz zatęskniłam za takim barszczem, zakupiłam tuszkę z królika, mięso do pasztetu i pierożków a cały korpus użyłam na barszcz. Taki barszcz jest pyszny, aromatyczny o lekko słodkawym posmaku, zachęcam do gotowania. Barszcz z królika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Warzywny kociołek 158kaszy. Nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego mięso mielone
Pyry na Gaz
Kolet schabowy 236czasem warto tak zrobić.. 1 kg schabu sól cebulowa pieprz przyprawa do kurczaka 3 średnie jaja 2 łyżki zimnej wody bułka tarta i mąka Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Każdy plaster posypać przyprawami. Przełożyć do wysokiej miski. Rozbełtać 3 całe jaja z 2 łyżkami zimnej wody i zalać kotlety w misce
Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z makaronem, brokułem i z sosem mięsnym 430Jesień za progiem czas na treściwsze dania, nie tylko lekkie sałatki. To czas kiedy w naszym domu pojawia się dużo dań z mięsa mielonego. Szybkie i proste zapiekanki to najlepszy sposób na szybki obiad, szczególnie jeśli musimy go przygotować wieczorem na dzień następny. Dlatego na pierwszym zdjęciu jest zapiekanka zaraz po zapieczeniu takim lekkim, a na drugim kolor jest delikatnie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Miłosne spaghetti 201jajko 4 łyżki tartej bułki oliwa z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać ją do mięsa, razem z jajkiem, dwoma łyżkami bułki, solą, papryką i pieprzem. Formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia. 400g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
Przepysznik - BLW i nie tylko