Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej 271Piękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Polecam gorąco bardzo sycące i pyszne danie na chłodne jesienne dni i zimowe mrozy. Kavarma - bułgarski gulasz z łopatki wieprzowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
MEDALIONY INDYCZE W KOKOSIE 192solą i panierujemy - najpierw w jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, ponownie maczamy w jajku i na końcu drugi raz obtaczamy w kokosie. Powtarzamy tę czynność z każdym kawałkiem mięsa. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ziemniakami tłuczonymi, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami
Kuchnia MagdaLeny
Kiełbasa słoikowa 225soli -7 g/kg soli morskiej -3 g/kg gorczyca mielona -1 g/kg majeranek -2 g/kg pieprz czarny -0,5 g/kg kolendra mielona -5-8 g/kg czosnku -szybkowar -słoiczki WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy i dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie dodajemy 200 ml wody, mieszamy i upychamy ściśle w słoiki. Następnie wykonujemy sterylizacje
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kartacze (cepeliny) 973kartaczy nieco się różni. Są one bardziej owalne (długość ok. 8-10 cm, a nawet 12 cm). Są wykonane z masy ziemniaczanej (gotowane jak i surowe ziemniaki) nadziane surowym mięsem mielonym. Do tej pory nie miałam okazji robić sama kartaczy, jest to dość pracochłonny przepis. Tym razem przepis wykonał mój mąż :) Czytaj więcej
Ana Mari's world
PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 189przygotowaniu, lekkie i pyszne. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Dziś polecam pulpety z indyka z marchewką , natką pietruszki oraz serem . SKŁADNIKI NA 16 sztuk: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula np. Czerwona 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy:sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka papryki
Gotowanie Patki
Pyzy 245Teraz pochylimy się nad pyzami. Smakowite kluski ziemniaczane, nadziewane mięsem są bardzo pracochłonne i dlatego mało osób podejmuje się tej roboty. Ale wiecie co? Raz na jakiś czas to chyba można dłużej posiedzieć w kuchni. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Żeberka zapiekane z kapustą 176pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 st na ok 1 godzinę. Kiedy mięso jest wystarczająco miękkie, potrawa jest gotowa. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami
Gotowanie jest łatwe
PIZZA na jaglanym spodzie (bez drożdży) 228szklanka kaszy jaglanej -6 łyżek mąki ryżowej -2 łyżki oleju -woda (niecała szklanka) -1 łyżka siemienia lnianego -sos:4 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylia, tymianek, woda +dodatki -200 g mięsa w kostkę -100 g cebuli -100 g pieczarek -100 g papryki -60 g sera żółtego Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i ostawiamy do wystygnięcia. 2. Do miski wrzucamy kaszę, mąkę, olej
Zdrowie i pysznie na talerzu
Roladki z dynią i batatem na parze 199zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam batata ale już nie dodaję czosnku, tylko doprawiam solą, pieprz em. Na rozbitej piersi układam dynię startą, na nią batata. Mięso zwijam w roladę i związuję nitką.Posypuję czubrycą czerwoną. Do garnka wlewam litr wody, dodaję liście laurowe i zagotowuję.Roladki wkładam na sitku i gotuję na parze około 15 minut
wesoła kuchnia
śliwki karmelizowane - znakomity dodatek do mięs 205znakomity przepis znalazłam TU , śliwki karmelizowane z dodatkiem octu balsamicznego okazały się rewelacyjne, na imprezach robią furorę, wielokrotnie już sprawdziły się jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Najczęściej przygotowuję je do pieczonego udźca z indyka i pulled pork. składniki: 200 g śliwek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki 1 łyżka miodu 4 łyżki octu balsamicznego opcjonalnie 4 łyżki nalewki śliwkowej
babka w formie
Kurczak pieczony na ryżu 714tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki cukru pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kurczaka posypujemy słodką papryką, solą oraz pieprzem. Dokładnie nacieramy każdą pałkę, by równomiernie rozprowadzić przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano. Na dno naczynia
Smaki Na Talerzu
CHILI CON CARNE Z INDYKIEM, DYNIĄ I KAKAO 251czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie, ale nie przyrumieni się. Podsmażone warzywa odgarniamy na bok, a w wolne miejsce wkładamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron, na dużym ogniu, aż zmieni kolor na brązowy. Doprawiamy kolendrą, kminem rzymskim, solą pieprzem, słodką, ostrą i wędzoną papryką w proszku, i suszonym oregano. Mieszamy, dodajemy
cool and minty
Sałatka z rukolą i oliwkami 289Prawdę powiedziawszy trudno jest mi napisać wstęp do tego przepisu. Sałatka z rukolą i oliwkami to błyskawiczna propozycja, którą możemy przygotować zawsze i na każda okazję
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA NA OSTRO 216zapiekanki. Słoneczną link i delikatną link wersję już znacie, a dzisiaj zaprezentuję Wam wersję na ostrrro 😊😈 Składniki na 2 porcje: -130 g makaronu świderki (u mnie gryczany) -250 g mięsa -1 papryka czerwona -5 szt. pieczarek -40 g sera żółtego startego -łyżka słonecznika łuskanego -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy -pół łyżeczki ostrej papryki/pieprzu cayenne Przygotowanie: 1.Makaron gotujemy
Zdrowie i pysznie na talerzu
Kolacja na gorąco 807Dzisiaj mam propozycję na gorącą kolację. Pyszne zapiekane mięso z różnymi rodzajami serów. Kilka minut przy garnkach, a potem tylko uczta. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie