mięso - 63110 przepisów (strona:1894/4208)

Golonka pieczona na kiszonej kapuście 83

Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i popieprzyć, przełożyć na kapustę. Zamknąć naczynie pokrywą i wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika. Piec 2-2,5 godziny – mięso powinno odchodzić od kości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Golonka pieczona na kiszonej kapuście pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Cytrynowe skrzydełka 88

czasu do czasu mieszając. Do naczynia żaroodpornego włożyć skrzydełka, wlać marynatę, wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – w trakcie mięso odwrócić. Cytrynowe skrzydełka dodatkowo można opiec kilka minut na funkcji grill dla lepszego zrumienienia skórki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cytrynowe skrzydełka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Ćwikła z chrzanem 104

ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin. Najlepsza jest ta zrobiona z gotowanych buraczków i świeżo startego chrzanu, ale czasami zdarzało nam się przygotować ćwikłę z chrzanem ze słoiczka. Druga opcja pozwala uniknąć łzawienia oczu i pieczenia w nosie, jednak zdecydowanie wybieramy

niecodziennikpary
Cordon bleu 118

tarta do panierowania mąka do panierowania sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Schab pokroić na 5 plastrów, każdy z nich rozbić tłuczkiem, uważając, żeby nie porozrywać mięsa. Oprószyć je z obu stron solą oraz pieprzem. Na połówkę każdego kotleta wyłożyć szynkę, ser i ponownie szynkę. Przykryć drugą połówką i zamknąć, tak aby nadzienie nie wystawało – dodatkowo

niecodziennikpary
Udka kacze w pomarańczach 94

Kaczka należy do naszego ulubionego drobiu, gdyż jest bardzo wdzięcznym produktem, który można przygotować na wiele sposobów – zarówno w całości, jak i podzielonym na porcje. Mięso bardzo dobrze komponuje się z owocami, dlatego zazwyczaj pieczemy kaczkę nadziewaną pomarańczami lub szybszą wersję, czyli udka kacze w pomarańczach . Kaczkę najczęściej przygotowujemy sobie na niedzielę, kiedy to mamy czas nie tylko

niecodziennikpary
Gęsie żołądki 107

podsmażać, żeby się przyrumieniły. Wlać wino, a gdy się zredukuje, wlać tyle wody, żeby żołądki były całe przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny – aż mięso będzie miękkie. Zdjąć pokrywkę, sos zredukować. Gęsie żołądki doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekaną świeżą natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gęsie żołądki pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Kaczka glazurowana miodem 82

piec przez 2-2,5 godziny , co jakiś czas polewać ją sosem oraz przewracać na drugą stronę. Kaczkę glazurowaną miodem wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać pokrojoną na kawałki z dodatkiem upieczonych owoców oraz ziemniaków lub kaszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kaczka glazurowana miodem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa kalafiorowa 118

podsmażenia warzyw na oleju lub maśle klarowanym, dzięki czemu szybciej robią się miękkie, a ich smak również się wzbogaca. Tak było i tym razem i choć zrezygnowaliśmy z dodania mięsa, smak zupy kalafiorowej był intensywny i głęboki. Składniki na zupę kalafiorową 1 mały kalafior 2 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki

niecodziennikpary
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami 104

przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C , piec 60 minut . Po tym czasie zdjąć folię, piec jeszcze 10 minut, do zrumienienia się mięsa. Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami podawać od razu po upieczeniu z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Udka kurczaka pieczone z ziemniakami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 82

chrzan oraz miód, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Włożyć żeberka, dobrze obtoczyć je w marynacie, po czym miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Gotowe mięso obsmażyć z każdej strony na patelni, pilnując, żeby się nie przypaliły ze względu na obecność miodu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać marynatę oraz obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wstawić

niecodziennikpary
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 131

akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki młodej dymki kuszącej chrupkością, świeżością i wspaniałym zapachem nowalijki oraz garstka kiełków rzodkiewki. Ta-dam! Oto pyszny burger, bez grama mięsa, a sycący i rozbrajający nie tylko mnogością tekstur ale i przenikającymi się smakami, które świetnie się razem komponują, łącząc ziemisty smak pieczarek i mocno słone halloumi ze świeżością warzyw

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem z zielonego groszku 103

razu myślę o wiosennych dniach. Cóż, to pewnie przez ten kolor — piękny i wyrazisty zielony. Zupa jest gęsta, ale jednocześnie lekka i w dodatku pełna białka, choć bez grama mięsa. Dodatek świeżej mięty jeszcze bardziej orzeźwia i podkręca jej smak. Idealna na pierwsze wiosenne dni z domowymi grzankami z żytniego chleba. Składniki 2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku (byle

Analiza Smaku
Kryzysowe kotleciki brokułowe 112

Kryzysowe kotleciki brokułowe to propozycja nie tylko dla tych którzy, nie jedzą mięsa ale, też dla wszystkich, którzy cenią minimalizm na talerzu i zdrowe odżywianie. Do ich zrobienia potrzebujemy w zasadzie 3 głównych składników, a więc nie wiele na kryzysowe czasy. Sam pomysł na kotleciki warzywne podejrzałam w jednym z programów śniadaniowych i bardzo przypadł mi do gustu. KOTLECIKI BROKUŁOWE

Bon appetit mon amie
Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym 122

groszek cukrowy, fasolkę szparagową, papryczkę chili i dalej smażę. Warzywa przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na oleju polędwicę. Składniki sosu mieszam w miseczce i wlewam do mięsa. Wrzucam warzywa, mieszam wszystko razem. Podaję z ryżem, posypuję natką i sezamem

wesoła kuchnia
Zapasy żywności – co warto mieć – lista 123

masło orzechowe, orzechy bez soli, nieprażone, nasiona np dyni lub słonecznika. Cukry: cukier, czekolada gorzka, dżem, herbatniki, miód. Białko: warzywa strączkowe (soczewica, groch, ciecierzyca, fasola) suche i w puszkach, mięso świeże do zamrożenia, konserwy mięsne i rybne, mleko w proszku Sól Warzywa i owoce: – w słoikach (przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki, kompoty owocowe i owoce pasteryzowane

Dorota Smakuje