Pieczone polędwiczki wieprzowe 339pieprz ostra papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki też wrzuciłam do naczynia). Mięso przyprawić dużą ilością soli i pieprzu, posypać delikatnie ostrą papryką. Zalać oliwą do której należy włożyć jeszcze dwa rozgniecione ząbki czosnku. Odstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni
Karola gotuje
Piersi indycze duszone w porach, suszonej śliwce i leczo paprykowym podane z kaszą jaglaną 208sypko bazylia świeża Piersi pokrój na kawałki, posól, dosmacz oliwą z oliwek i pieprzem bałkańskim ,wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ,rozgrzej dużą patelnię, wrzuć mięso, pokrojone pory i śliwki suszone, duś pod przykryciem do miękkości pora.Wlej leczo,dołóż bazylii. Ugotowaną kaszę jaglaną wsyp na talerz. Przykryj leczo z indykiem i śliwkami. Podawaj z listkami bazylii
Z Kuchni Do Kuchni
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 174wodą, odłamujemy końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami dodajemy mielone mięso i podsmażamy na dużym ogniu, kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia zmieni kolor z surowego na brązowy. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili i wszystkie przyprawy
cool and minty
Mięso na kanpaki z wolnowaru 392żna upiec w piekarniku, kombiwarze ..a ja tym razem piekłam, a raczej gotowałam w wolnowarze..no i jestem mile zaskoczona efektem..polecam. boczek , polędwica, schab, karkówka majeranek vegeta do mięs odrobina oleju Przyprawę wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć mięsko, odstawić do lodówki na kilka godzin, aby mięsko przeszło smakiem przypraw.Następnie gotować kilka godzin[ tak coś chyba
Moje domowe kucharzenie
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami 237Makaron z mięsem z piersi kurczaka, szpinakiem , pomidorami i fetą. W sezonie polecam użyć świeżych pomidorów i szpinaku. Prosty przepis na obiad. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy ja najpierw
Bullio
Dietetycznie – Filet z kurczaka z kaszą kuskus 265czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami i warzywnymi dipami 214pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia) - pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka kroję w kostkę, oczyszczone pieczarki przekrawam na pół, paprykę tnę w dużą kostkę, a cebulę w duże piórka. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dodaję łyżeczkę oleju oraz przyprawę
Kuchnia co dnia
Paszteciki z wieprzowiną 227okładce, gdzie są pomysły na wykorzystanie wieprzowiny od A do Z, postanowiłam więc wypróbować przepis z tej książki. Wybór padł na klasyczne „meat pie” czyli paszteciki z mięsem, popularne w Angli. To takimi ciasteczkami karmił ogrodnika bohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś
Cooking for Emily
Naleśnikowe TORTILLE – domowy i tani FAST FOOD! 337ukazującego sposób przygotowania tortilli // Składniki: Naleśniki: 350 g mąki (u mnie orkiszowa) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki oleju kurkuma, sól 500 – 600 ml wody Dodatkowo: mięso + olej lub oliwa, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, curry, słodka papryka, czosnek granulowany lub inne zioła i przyprawy duży jogurt naturalny (najlepiej grecki) + 4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz (cayenne) sałata
Via Gusto
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 197smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH PRZYGOTOWANIE: Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok 60 min. Podaję
Gotowanie Patki
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 171łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Krok 2. Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości ok. 1,5cm, lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden na drugim i odstawiamy
Moja Książka Kucharska
STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA 212lodówki). Krok 3. Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego. Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów. Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą
Moja Książka Kucharska
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 235solą oraz pieprzem. Krok 2. Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem. Do powstałej z płatków panierki dodajemy przyprawę do kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy. Krok 3. Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple
Moja Książka Kucharska
JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI 209powstało danie, które podbije serce każdego amatora pyszności. Przyrządzenie tej potrawy zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jagnięcina w tym wydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad. Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych. Polecam, wypróbujcie to danie :) SKŁADNIKI: na 4 porcje 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion
Moja Książka Kucharska
SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI 180Krok 1. Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy
Moja Książka Kucharska