mięso - 63110 przepisów (strona:1908/4208)

Ryż z kurczakiem po azjatycku z groszkiem cukrowym 93

Dodatkowo: 200-250g ryżu basmati Ryż gotujemy na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy sos, łącząc sos sojowy, ocet, sos rybny, miód i 1/2 łyżki oleju sezamowego. Mięso kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i dorzucamy posiekaną papryczkę chili. Po minucie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Następnie dokładamy pokrojoną w półpiórka czerwoną cebulę oraz umyty groszek

Be Fit Be Strong
Kurczak pieczony po włosku 104

suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka czosnku suszonego 2 ząbki czosnku pół cytryny sól pieprz kolorowy Jak zrobić kurczaka pieczonego po włosku: Zaczynamy od kurczaka. Na początku mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie świeży czosnek przeciskamy przez praskę. Potem każdą porcje kurczaka nacieramy oliwą a także startym czosnkiem, sola i pieprzem. Teraz w moździerzu

Dorota Smakuje
Makaron z białym sosem 133

zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, ser, sól oraz pieprz. Kiedy ser się roztopi ściągamy z palnika i natychmiast polewamy ugotowany wcześniej makaron.  Jeśli nie wyobrażacie sobie dania bez mięsa, można dodać pierś z kurczaka

Gotuj z Agnes
Kotlety mielone w sosie. Pomysł na obiad, który zawsze wszystkim smakuje. PRZEPIS 144

papryki słodkiej w proszku, dwie łyżki mąki pszennej, sól, pieprz. Zrób tak: 1 cebulę zetrzyj na tarce, bułkę drobno pokrusz, oba składniki przełóż do miski, wlej mleko, wymieszaj, dodaj mięso, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi na jednolitą masę. Na dużej patelni rozgrzej olej, zwilżonymi dłońmi uformuj płaskie kotlety, smaż z obu stron aż się zrumienią, zdejmij

Kulinarna Polska
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 138

  Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak mój tata jesienią wykopywał chrzan, a później ścierał go na tarce i robił zapas ćwikły w słoiczkach …a każda

Kulinarny S.O.S.
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 138

  Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak mój tata jesienią wykopywał chrzan, a później ścierał go na tarce i robił zapas ćwikły w słoiczkach …a każda

Kulinarne S.O.S.
Wątróbka klasycznie smażona z cebulką. Dwie zasady, aby była rumiana i soczysta. PRZEPIS 194

pokrój w pióra. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kładź wątróbkę w taki sposób, aby każda miała styczność z dnem patelni. Nie przekładaj – chodzi o to, żeby z zewnątrz mięso dobrze się ścięło, zanim temperatura dojdzie do środka. Wówczas nie puści wody, będzie się smażyć, a nie gotować. Wątróbka przyjemnie się zrumieni, jednocześnie będzie soczysta w środku. Po około

Kulinarna Polska
Rolada z boczku 96

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku

Polska Zupa
Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami 84

zagotowane, odcedzone) 4 ząbki czosnku 4 zgniecione ziarna jałowca sól, pieprz do smaku – ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek Wykonanie Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę i boczek

Tajemnice Smaku
Empanadas z cielęciną i warzywami 76

pokrojone w drobną kostkę papryki i cebule. Smażymy 3-4 minuty, do zrumienienia. Wrzucamy czosnek, przyprawy, rodzynki, oregano i chili. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy cielęcinę, smażymy do zrumienienia mięsa, około 8-10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki, startymi na tarce o drobnych oczkach jajkami i doprawiamy solą do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Tajemnice Smaku
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 103

łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30 g mleka w proszku Kurczak w panierce panko 8 porcji rozbitych kotletów z kurczaka ( mięso z piersi lub filety z udek) panierka panko 1 jajko 2-3 łyżki mąki olej do smażenia sól, pieprz Ponadto 8 plastrów żółtego sera pomidory ogórki kiszone czerwona cebula roszponka keczup majonez

Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 70

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Hamburger wołowy Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, z musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem i odrobiną soli. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę

Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 87

dżem tylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw.    Z czy to się je? Chutney to pyszny dodatek do mięs, serów, pieczywa, krakersów… więcej ciekawostek i przepisów na chutney znajdziecie u Oli – Cztery Fajery . Dyniowy chutney przygotowany z poniższej receptury najlepiej smakuje mi z serami typu camembert. Lubię też

Tajemnice Smaku
Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze 89

dodajemy kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch kładziemy gęsinę. Ustawiamy czas gotowania na około 5 -6 h na poziomie LOW. Po 5 godzinach sprawdzamy danie, jeżeli warzywa i mięso są jeszcze nie gotowe wydłużamy czas gotowania. Kiedy potrawa będzie gotowa wyjmujemy piersi na półmisek i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęły. Następnie kroimy na cienkie plastry i podajemy

Tajemnice Smaku