Kolejna już odsłona kotleta mielonego. Tym razem wzbogaciłam go o szpinak. Składniki: 5-6 kostek mielonego mrożonego szpinaku 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka + mleko / woda do namoczenia 1-2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 1 mała cebulka suszony majeranek bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Szpinak rozmrozić, udusić na patelni
Kuchnia domowa Anirazem szybkie danie dla dwóch osób, bez mięsa z dużą ilością zielonych warzyw. Składniki: -35 dkg gnocchi -15 dkg zielonych fasolek szparagowych -20 dkg brokuła -10 dkg groszku cukrowego -2 szczypiorki z cebulkami -5 dkg twardego żółtego sera -sól, pieprz lub przyprawa harissa -odrobina masła, olej -ewentualnie cytryna Szczypiorek kroimy na kawałki. Brokuła dzielimy na mniejsze
Maminek kulinarnylubi Fastfoodów ?Chyba nie ma takiej osoby.Pokaże wam dzisiaj jak zrobić pyszne pałki w panierce jak z kfc. Bardzo soczyste mięso i chrupiąca panierka gwarantują, że będzie pysznie .Moje dzieci takie uwielbiają,Sprawdzą idealnie na obiad i na przekąskę,do tego pyszny sos...Zapraszam po przepis
Swojskie jedzonkomiejsce, kiedy szukam rodzynek czy orzechów. No niestety... nie tym razem. Wygrzebałam więc jakiś batonik z czeluści kuchennych szafek (coś jak sezamki, tylko miał jeszcze orzechy), potłukłam tłuczkiem do mięsa i powiem Wam, że to samo danie bez tego "topingu" nie byłoby takie dobre! Śmiało można użyć klasycznych sezamków ;) Tak więc to jest obecnie nasz hit obiadowy numer jeden
bistro mamaKonkretny obiad w 30 minut? - to możliwe! I nie, nie jest to makaron;) Tym razem zapraszam po przepis na polędwiczkę w sosie musztardowym. Kruche mięso i aromatyczny kremowy sos dobrze pasują do ugotowanej na sypko kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich, a nawet makaronu. I choć nie jest to może zbyt fotogeniczne danie, ale smakuje pysznie. A przecież
Obiad gotowyczosnkowy Hellmans. Polecam Wam zrobienie takich domowych, bo nie umywają się do tych kupnych. Są rewelacyjne :-) Do środka możecie dodać swoje ulubione warzywa, zamiast kurczaka inne mięso i będzie super. Miłego dnia :-) Składniki: 6 chlebków pita 2 filety z kurczaka 2 pomidory 1 większa czerwona cebula szczypiorek 2-3 łyżeczki przyprawy do Gyrosa u mnie Knorr sos czosnkowy u mnie
kruche babeczkipieczarki do zrumieniania, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. --> Każdą pierś z kurczaka nacinamy w środku tworząc kieszeń. Mięso posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku. Do środka każdej piersi nakładamy farsz pieczarkowy, odkładamy na talerz. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta
Marta Gotujektórej wcześniej rozłóż plasterki cebuli. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem, a także papryką i ziołami, dodaj czosnek, skrop olejem i za pomocą dłoni dokładnie wszystko rozprowadź, nacierając mięso. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Piecz w temp. 200 stopni przez około 50 minut, aż kurczak zrobi się rumiany. W tym czasie ugotuj wcześniej odłożoną
Kulinarna Polskawekować zupy ). W tamtym tygodniu zajadaliśmy się sajgonkami z sosem hoisin, ten tydzień rozpoczynamy od zupy krewetkowej z Tajlandii. Jeśli nie jesteście fanami owoców morza, krewetki możecie zastąpić mięsem ryby np łososia czy dorsza, też będzie pysznie! PRZEPIS TAJSKA ZUPA KREWETKOWA Składniki tajska zupa krewetkowa: 1,5 litra bulionu warzywnego 0,5 kg krewetek 50g ryżu jaśminowego 1 cebula
Dorota SmakujeCoś mnie ostatnio naszło na szaszłyki. Uwielbiam tę formę podawania dań, gdyż na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków możemy nabić co tylko chcemy – od warzyw, przez mięso, a kończąc na owocach morza i rybach. Poza tym takie podanie zawsze prezentuje się bardzo estetycznie i największych niejadków zachęca do zjedzenia posiłków. Dzisiaj mam dla Was zestaw łososia z ananasem
Be Fit Be Strongsłodkiej mielonej papryki 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1,5 łyżeczki mielonego chilli ( można pominąć lub zmniejszyć sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia Mięso pokrój na małe kawałki, obsmaż na smalcu na złoty kolor. Tak żeby każdy kawałek się zrumienił, to nada zupie niepowtarzalny smak. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z wyciśniętym praską
Ogrodnik w podróżyniej ugotowaną kapustę, boczek i kiełbasę, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką i smażymy razem kilka minut często mieszając, ugotowany i odcedzony makaron łączymy i mieszamy razem z kapustą i mięsem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLzapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak przekąska jest lżejsza i bez mięsa. Wybieram naczynie do zapiekania, aby zmieściły się w nim całe łodygi szparagów. Pęczek szparagów oczyszczam, odłamuję twarde końcówki. Wystarczy wygiąć końcówkę szparaga – odłamie się stwardniała część łodygi. Większą główkę
KucharzycaPierś kurczaka zamarynuj w oliwie doprawionej wg. upodobań solą oraz np. papryką słodką, czosnkiem, curry, a następnie usmaż na złoty kolor. Przed smażeniem możesz oprószyć zamarynowane mięso mąką. Można przygotować również wersję light - grillowaną pierś z ziołami lub na grubo - w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Oczywiście nie obyło by się bez sosu. Ja uwielbiam czosnkowy
Gary Bez dna