mięso - 63110 przepisów (strona:1240/4208)

Kaczka pieczona z gruszką i brukselką – świąteczny obiad 161

sposób by zdążyć zrealizować wszystkie przedświąteczne plany. Wedle poniższych wytycznych możemy przygotować kaczkę w całości (wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze) lub porcje mięsa: udka czy też piersi. Koniecznie zwróćcie uwagę na tą brukselkę pieczoną – nawet jeśli nie jesteście fanami tego warzywa – wrzućcie ją do piernika – efekt jest pyszny! PRZEPIS KACZKA(...)marnujemy czasu na przekładanie, nie brudzimy rąk przy przekładaniu. Potem woreczek z kaczką prosto z lodówki wrzucamy do brytfanki i możemy piec. Jakie są zalety pieczenia w woreczku? Mięso tak pieczone nie wysusza się, jest soczyste i zachowuje aromat. Oszczędzamy swój czas – nie musimy szorować brytfanny po pieczeniu! Brukselka: Najpierw brukselkę obieramy z wierzchnich listków. Potem myjemy i osuszamy

Dorota Smakuje
Kaszotto z dynią, indykiem i fetą 89

chwilę tostujemy, po czym wlewamy wino. Kiedy kasza wchłonie całe wino, wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy, na osobnej patelni na złoty kolor. Mięso i kawałki upieczonej dyni dodajemy do kaszy, mieszamy. Pestki dyni prażymy

Be Fit Be Strong
Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką 313

pieprz   Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Obsypujemy wszystkimi przyprawami i odstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki (można na więcej). Po tym czasie mięso obtaczamy w mące. Wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i obsmażamy przez około półtora minuty z każdej strony. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, cebule w piórka, paprykę(...)paski. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso, na nie pieczarki, cebulę i paprykę, a całość zalewamy zalewą. Karkówkę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C (tryb góra-dół) przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę. [caption id="attachment_8610" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym 91

kawałki o wielkości ok. 2,5 cm. Posyp kilkoma szczyptami soli, pieprzu i wymieszaj. W dość wysokiej misce pokrusz płatki kukurydziane (ja użyłam końcówki trzonka od tłuczka do mięsa). Weź kolejną miskę i zmiksuj w niej mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę. Przełóż do masy kurczaka i wymieszaj wszystko. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż papierem do pieczenia(...)dużą blachę. Rozlej na niej cienką strużką trochę oleju. Mięso wyjmuj po kawałku z masy i obtaczaj w płatkach, mocno je dociskając do kurczaka. Układaj kurczaka na blaszce do pieczenia. Gdy wszystkie kawałki kurczaka znajdą się na blaszce posyp je jeszcze kilkoma szczyptami soli i ewentualnie skrop olejem. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Składniki NUGGETSY 2 filety z piersi

Eat me! Fit me!
Paprykarz powrót do PRL-lu 83

ryby, pulpy pomidorowej sprowadzanej z Bułgarii i Węgier oraz afrykańskiej papryki pima, warzyw i przypraw. Paprykarz miał wysokie normy jakości w swoich początkach, musiało znajdować się w nich 50% mięsa ryb. Paprykarz był eksportowany do 32 krajów, a w Kolumbii, był nawet podrabiany i sprzedawany dalej pod inną nazwą. Kiedy Ludową Polskę dopadł kryzys i półki sklepowe były zapełnione octem(...)musztardą, kiedy straciliśmy afrykańskie łowiska, dostało się również paprykarzowi, nie spełniał już tak drastycznych norm 50% mięsa z ryb, za to można w nim było znaleźć łuski, ości, szkielety ryb, płetwy i głowy, ryż zastąpiono kaszą pęczak. W 1967 roku zeszły z taśmy pierwsze puszki paprykarza w 1968 roku paprykarz otrzymał znak jakość Q, zapraszam na moją wersję paprykarza

RafalCook
Soczyste kotlety 194

Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i już kilkukrotnie do niego wracałam. Można użyć dowolnego mięsa - piersi z kurczaka, indyka czy plastrów schabu. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko ;-) Składniki: 6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety Marynata: 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanej pietruszki / koperku trochę soli, pieprzu bułka tarta(...)panierki olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać. 2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc. 3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu

Kuchnia domowa Ani
Dynie faszerowane mięsem 198

Składniki: 1 dynia piżmowa 30 dkg mięsa mielonego 2 suszone pomidory 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 jajko jarzynka, pieprz słodka papryka curry, kurkuma Przygotowanie: Dynię przekroić na pół … Czytaj dalej Dynie faszerowane mięsem

czarrna od kuchni
Kotlety mielone z parmezanem 96

kulinarnych. Rzadko tak jest, bo bardzo im się podoba, jak ciągle jest coś innego na obiad:) Kotleciki smaczne , proste i zachęcam do skorzystania z przepisu:) Składniki 500 g mielonego mięsa ( kupuję w całości mielę w domu) 1 sztuka jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 2-3 łyżki zielonej części pora, posiekanego 2 ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki tartego parmezanu(...)opcjonalnie łyżka do posypania przy podawaniu) sól, pieprz do smaku olej do smażenia Zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Bułkę tartą wsypujemy na talerz, ręką formujemy owalne kotlety, lekko spłaszczamy i panierujemy w bułce. Odkładamy na deseczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor z każdej

gotuj ze mną
Polędwica wieprzowa z cebulą 145

masła, cebula. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz maśle przez 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polędwicę obkrawamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Mięso solimy, dodajemy pieprz oraz majeranek - obtaczamy z każdej strony. Podsmażamy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Przekładamy na cebulę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez(...)minut. Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut poleżeć - odpocząć

Lena Gotuje
Chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką 110

ćwiartki. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy olej, sól, pieprz, zioła i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej mięso, pieczemy przez 25 minut, następnie przekładamy kurczaka na drugą stronę, pomiędzy kawałkami mięska rozkładamy warzywa (całość polewamy sosem, w którym marynował się kurczak), pieczemy przez 40 minut (jeśli kurczak(...)warzywa zaczną za bardzo się przypiekać zmniejszmy temp. pieczenia do 200 stopni). Możemy upiec kurczaka w temp. 200 stopni, pamiętając jednocześnie o wydłużeniu czasu pieczenia. W trakcie pieczenia mięsa, polewamy je 2-3 razy sosem który wytrącił się na blaszce.   Artykuł Chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika 139

małe słupki boczek trafi do środka kotletów, a nie na zewnątrz. I to było bardzo dobre rozwiązanie, gdyż kotlety wyszły delikatne i aromatyczne. Boczek był mocno przerośnięty chudym mięsem, więc kotlety nie były bardzo tłuste. Dużo smaku i aromatu kotletom mielonym dodały podczas pieczenia również suszone grzyby. Jeśli chcecie poznać inny smak kotleta mielonego, zachęcam do zrobienia takiego z boczkiem(...)odstawić na około 10 minut. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, wody po moczeniu nie wylewać. Boczek pokroić w cienkie słupki, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać dłonią do czasu, aż powstanie zwarta masa, z której da się robić kotlety. Uformować średniej wielkości kotlety i obtoczyć je w mące. Kotlety krótko

Kuchcik gotuje
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 135

kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso jest bardziej delikatne

Kuchnia MagdaLeny
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 135

kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso jest bardziej delikatne

Kuchnia MagdaLeny
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 95

tydzień – pora na kalafiora. Resztki pieczonego kurczaka – do pierogów! Ravioli lub pierogi to doskonały sposób na tworcze wykorzystanie pozostałości z pieczystego w tym na resztki pieczonego kurczaka. Mięso trzeba poddać obróbce, żeby zyskało dodatkowy smak: wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić

Niedzielny kucharz
Pulpety mięsne z cukinią w sosie pomidorowym. 117

zalewam wodą lub sosem i … czekam! a potem delektuje się smakiem tradycyjnym lub podrasowanym jakąś przyprawą bądź innym składnikiem. Dziś dodałam cukinię, Zapraszam po inspirację!  Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowego pół średniej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka sól i pieprz do smaku 1 jajko 1 łyżeczka suszonej bazylii Sos; 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku łyżeczka suszonej bazylii ok pół szklanki startego żółtego sera Przygotowanie; Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko. Z cukinii wydrążyć środek, marchew obrać. Następnie na grubych oczkach tarki zetrzeć cukinię i marchew. Dodać drobno pokrojona cebulę i starty czosnek. dodać wszystkie przyprawy i wyrobić. Uformować pulpety, ułożyć

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania